29 Ağustos 2013 Perşembe

Kanada’da Kaçak Çalışan Öğrenciye Yasal İşlem

Toronto’da yaşayan ve İsrail’den gelen bir öğrenci Kanada’da çalışma izni olmadan çalıştığı gerekçesiyle yargılandığı davadan şartlı tahliye edildi.

Iftach Jacob (24) diğer 11 kişi ile birlikte 2011 Aralık ayında Halifax bölgesinde illegal olarak çalışırken Kanada Sınır Güvenliği Ajansı (CBSA) görevlileri tarafından tutuklanmışlardı.

Kanada’da daimi göçmenlik başvurusunda bulunan Jacob Halifax eyalet mahkemesinde görülen davada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu’na (IRPA) aykırı olarak çalıştığını kabul etmişti.

Onu çalıştıran firmanın yetkisi olmadan yabancı işçi çalıştırma ve ziyaretçi vizesi şartlarını ihlal etmek suçları mahkemede düştü.

Toronto bölgesinde yaşayan Nissan Shitrit (23) adlı gençte çalışma müsaadesi olmadan çalıştığı gerekçesiyle hakkında yasal işlem başlatılmıştı.

CBSA görevlileri 2011 yılında Halfiax’ta bir evi ve bölgedeki üç alışveriş merkezlerini basmış ve bazı kişileri tutuklamıştı.

Ajansın verdiği bilgilere göre yakalananlardan birisi Kanada’da ziyaretçi olarak bulunan fakat çalışırken yakalanan İftach Yacob’tu.

Heat in a Click adlı ısıtıcı jel satıyorlardı.

Gözaltına alınanlardan sekizi ülkede illegal çalıştıklarını kabul etti ve her birine 1.000 dolar ceza kesildi. Bir kişi ise hakkında yasal işlem yapılmadan bırakıldı.

Mahkemede Torontolu iki adamın Halifax’taki kioskları işletmesi için Jacob’u işe aldıkları belirlendi.

2.5 aydır Halifax’ta bulunan ve günde en az 18 saat çalışan Jacob’a ödeme bile yapılmamış.

Jacob’un avukatı Leora Shemesh Toronto’da üniversite öğrencisi olan müvekkilinin işi kabul etmesi tamamen acemiliğinden kaynaklandığını fakat paraya çok ihtiyacı olduğu için kabul etmek zorunda kaldığını söyledi.

Tahliyenin dışında herhangi bir ceza Jacob’un sınır dışı edilmesine sebep olacaktı ki mahkeme sonucunda 15 ay şartlı tahliye edilmesine karar verildi.

Mahkemede Jacob Halifax Mülteci Kliniği’ne 2.500 dolar bağış yapabileceğini de belirtti. Fakat bağış mahkeme tarafından gerekli görülmedi.

Kanada’da başka ülkelerde olduğu gibi dolaşan ve rastgele kimlik soran göçmenlik görevlileri bulunmuyor fakat öğrenci olarak ülkede bulunan kişinin çalışması yasak olduğu hallerde çalışıldığında karşılarında CBSA görevlilerini bulabiliyor.        

Sonuç: Kanada’ya hangi statü ile girilirse o statünün şartlarını gözetmek gerekiyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 29 Ağustos 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder