2 Eylül 2013 Pazartesi

Kanada Göçmenlik Hizmetlerinde Yasal Temsilci Kullanmak

Son zamanlarda Kanada göçmenlik kanununda ve çeşitli programlarında köklü değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler sonucunda göçmenlik konusunda hizmet ya da yasal tavsiye veren kişilerin de artık belirlenen meslek odası üyesi olması zorunluluğundan bahsedeceğiz bu yazımızda.

Öncelikle yasal temsilci tanımında net olalım. Bir kişi size başvurunuzda ya da göçmenlik mahkemesinde danışmanlık hizmeti veriyorsa bu kişi sizin temsilciniz olmaktadır. Yasa bazı kişileri yasal temsilci olarak tanımlıyor. Bazı kişilerin de temsilci olamayacağını belirtiyor.  

Yetkili yasal temsilciler ikiye ayrılıyor. Vekalet ücreti alan temsilciler ve hizmeti ücretsiz veren temsilciler.

Verdiği göçmenlik danışmanlığı hizmeti sonucunda sizden ücret isteyen yasal temsilciler;
1 Kanada eyalet ve bölge barolarına bağlı avukatlar ya da paralegaller
2 Quebec Noterler Birliği’ne üye noterler ve
3 Kanada Göçmenlik Danışmanları Konseyi’ne (ICCRC) üye göçmenlik danışmanları olarak belirlenmiştir.

Buna karşılık hizmeti karşılığında para almayan ve yasal olarak tanınan göçmenlik temsilcileri de olabilir. Yasada bunlar;
1 Aile üyeleri,
2 arkadaşlar,
3 sivil toplum kuruluşları ve
4 çeşitli dini kuruluşlar olarak saptanmıştır.

30 Haziran 2011 tarihinde özellikle temsilcilerle ilgili yeni kanun (Bill C-35) yürürlüğe girmiştir. Bu yeni kanunun amacı tüm göçmen başvuru sahiplerini korumak ve kompleks göçmenlik dosyaları ile uğraşan temsilcilerin işinde uzman olduklarından emin olmaktır.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) yetkili olmayan göçmenlik temsilcilerini kabul etmeyecektir.

Bill C-35 yasası Kanada’ya göç etmeyi amaçlayan göçmen adaylarını ehil olmayan ya da Kanada göçmenliğinde yasadışı yolları kullanan kişilerden korumak için yürürlüğe girdi. 

Sahtekar Danışmanlara Karşı Mücadele Yasası olarakta bilinen Bill C-35 özellikle Kanada eğitim sektöründe bazı sıkıntılara sebep oldu. Geçen Mayıs ayında Kanada üniversiteler yasa konusunda bilgilendirildi ve yasanın üniversitelerde öğrenci danışmanlarını da kapsadığını duyurdu.

Üniversitelerde çalışan öğrenci danışmanları artık yurtdışından gelecek öğrencilere daimi oturum müsaadesi, vize ya da çalışma vizesi konusunda bilgi veremeyecek ve çeşitli formların nasıl doldurulacağı konusunda yasal tavsiyelerde bulunamayacaklar.

Kanada üniversitelerinin ana gelir kaynaklarından birisi de Kanadalı öğrencilere nazaran daha fazla ücret ödeyen uluslararası öğrenciler. 2012 yılında 11.000 uluslararası öğrencinin Kanada’ya geldiğine dikkat edersek eğitim sektörünün büyüklüğü hakkında bir fikir sahibi olabiliriz. Bill 35 gelecek sene ülkeye gelecek öğrenci sayısını daha da düşüreceği aşikar.

CIC yeni kuralları şiddetle savunuyor ve bunun ülkenin göçmenlik sisteminin doğru olarak işlemesi için elzem olduğuna inanıyor. Profesyonel olarak hizmet veren ve hem kariyer hem de göçmenlik kanunu açısından uluslararası öğrencilere bilgi veren öğrenci danışmanlarının farkında olan CIC’nin bir temsilcisi yeni kanunun istisnasız tüm Kanadalılara uygulanacağının altını çizdi.

Ya diğer sektör paydaşları? Onlar da bu kanundan etkileniyor mu?

Evet kesinlikle.

Seyahat acenteleri, özel istihdam büroları, insan kaynakları (HR) uzmanları, eğitim kurumları, evlat edinme hizmeti veren kurumlar ve evde yardımcı işçi bulan şirketler artık müşterilerine göçmenlik programları, formları veya yetkili göçmenlik temsilcileri konusunda bilgi alabilmeleri için CIC’nin internet adresini gösterecek. Her türlü tercümanlık, seyahat planlama ve evrak taşıma gibi hizmetleri vermeye devam edebilecekler.

Ayrıca bu kurumlar öğrencinin ne tür kursları almaları gerektiği ve okula nasıl kaydolmaları gerektiği gibi bilgiler verecek, iş görüşmelerini yürütecek ve onlar adına LMO başvurularını doldurabilecekler.

Fakat yine aynı kurumlar bir kişinin göçmenlik seçenekleri konusunda bilgi veremeyecek, en iyi göçmenlik yolunun hangisi olduğu konusunda yorum yapamayacak ve birisinin adına herhangi bir göçmenlik formunu dolduramayacaklar. Bu kurumlarda çalışanlar ayrıca CIC veya CBSA (Kanada sınır güvenliği ofisi) ile müşteri adına iletişimde bulunamayacaklar ve bir kişinin göçmenlik başvurusu veya duruşmasını takip edemeyeceklerdir. Göçmenlik tavsiyelerinde bulunmakla ilgili herhangi bir reklam yapamayacakları gibi onlar adına göçmenlik formu ya da vize ve çalışma izinlerini dolduramayacaklar.

Birisine Kanada göçmenlik hizmeti vermeden önce yasadaki yerinize bir bakın. Yasal temsilci misiniz yoksa değil mi?

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 2 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder