12 Eylül 2013 Perşembe

Kanada 1300 Suriyeli Mülteciyi Kabul Edecek

Edmonton’da konuşan Kanada eski göçmenlik bakanı Jason Kenney Kanada’nın 1300 Suriyeli mülteciyi önümüzdeki iki yıl içinde ülkeye kabul edeceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) çağrısı üzerine çok zor durumda olan ve acil yerleştirilmesi gereken 200 Suriyeli mülteci derhal ülkeye kabul edilecek. 1100 Suriyeli mültecinin de özel sponsorlar vasıtasıyla önümüzdeki yılın sonuna kadar ülkeye yerleştirileceği açıklandı.

UNCHR ve Kanada Suriye’de ancak siyasi bir çözümün şiddeti ve iç savaşı sonlandırabileceğine inanıyor uluslararası toplum düzeyinde çalışmalar yapıyor.   

Kanada daha önce Türkiye’den 2018 yılına kadar 5.000 Irak ve İranlı mülteciyi kabul edeceğini açıklamıştı.

Suriye’den gelecek aile sponsorluğu başvuruları da öncelikli olarak sonuçlandırılacak.

2011 Mart ayında patlak veren Suriye iç savaşının ardından 2 milyon kişinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldı ve iç savaştan kaçan mültecilerin çoğu Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelere sığındı.

Mültecileri sığındığı komşu ülkelerde zor bir hayat bekliyor. Kanada Suriye Konseyi sözcüsü Faisal al Azem Ürdün’de kampta kalan Suriyeli mültecilerinin birçoğunun kampı terk ettiklerini ve Suriye’ye geri dönerek ölümü göze aldıklarını söyledi.

Care Canada Suriye’yi terk edenlerin yüzde 77’si şimdi başka ülkelerde şehirlerde yaşadıklarını bir işte çalışamadıkları için ailelerini geçindiremediklerinin bilgisini veriyor. World Vision’da Suriye’yi terk etmek zorunda kalanların yarısının çocuklar olduğunu kaydediyor.

Kanada hükümetinin Birleşmiş Milletler’in Suriyeli mülteciler sorununa kesin bir çözüm bulması hedefini desteklediğini belirten Kenney gelişmiş ülkelerin milyonlarca mülteciyi kabul etmesinin mümkün olmadığını da ifade etti.

BM’nin belirlediği ve acil koruma gereken Suriyeli mültecilerin belli bir sayısını derhal ülkeye kabul edilerek Kanada devlet koruması altına alınacak.

Başbakan Stephen Harper 17 Haziran 2013’te Kanada’nın Dış İşleri ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla söz verdiği 68.5 milyon dolarlık yardımın yanı sıra Suriye ve komşu ülkelerdeki mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için ek olarak 115 milyon dolarlık bir yardımın sözünü vermişti.

Yapılan tüm maddi yardımlar mültecilerin gıda, temiz su, acil sağlık bakım, barınma, korunma ve diğer acil ihtiyaçları için kullanılıyor. Ayrıca yardımların bir bölümü aşırı mülteci kabul eden ve onlara hizmet vermekte zorlanan Lübnan ve Ürdün hükümetlerine yapılıyor.

Kanada ayrıca Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Suriye’deki mültecilerin bakımı için BM’ye 2.3 milyon dolarlık maddi yardım yapacak.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 12 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder