24 Eylül 2013 Salı

Vize Savaşı En Çok Yabancı Öğrencileri Etkiliyor

Dünyadaki Kanada elçilik ve konsolosluklarındaki grev yedinci ayını doldurdu. Ülkeye okumak için gidecek öğrenciler vize alamıyor. Vize işlemleri normalden çok daha uzun sürüyor.

Kanada’ya gelen uluslararası öğrencilerin ekonomiye katkısı 8 milyar dolar. 2013 yılındaki grev bu katkıyı yok etti.

Kanada Devlet Okulları Derneği’ne (the Association of Canadian Community Colleges) göre uluslararası eğitim sektörünün Kanada ekonomisindeki yeri 8.1 milyar dolar. Bu muazzam sektörün en büyük oyuncusu olan uluslararası öğrencilerin okul ücretleri hariç ekonomiye şahsi katkısı 10.000 dolar civarında.

Kanada elçilik ve konsolosluklarındaki grev uluslararası öğrenci başvurularının azalmasına yol açtı. Kanada’da okumak isteyen yabancı öğrenciler bu sene ortalama yüzde on azaldı. Sadece Çin’den geçen seneye oranla yüzde 25 daha az öğrenci gelebildi.

Okulların açılması ve grevin hala devam etmesi öğrenci vizesi alamayan ya da geç alan ve bu yüzden derslerine zamanında katılamayacak öğrenci sayısını arttırıyor.

Windsor Üniversitesi ve St. Clair Yüksekokulu bu sene yurtdışından kayıt yaptıran öğrenci sayısının azlığından şikâyetçi.

Eğitim sektörünün ekonomiye etkisi inanılmaz seviyede. 2009’da yapılan federal bir araştırma sonucunda uluslararası öğrencilerin Kanada ekonomisine yaptığı katkının 6.5 milyar dolar olduğunu saptadı.

Sektörden beslenen diğer kurumlarda çok etkilendi. Yabancı öğrencilere kalacak yer ayarlayan emlakçılar da dertli. Yanlarına yabancı öğrenci kabul eden ve bu yolla gelir elde eden Kanadalı aileler de sıkıntıda. Eylül’den önce yer ayarlayan yabancı öğrenciler depozitolarını ödediler bile. Vize alamayan öğrenciler hem depozitolardan oluyor hem de rezervasyonlarını iptal etmek durumunda kalıyorlar.

Okullar derslerine zamanında başlayamayan öğrenciler için yaratıcı çözümler sunuyor. Toronto Üniversitesi kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin vize alıp alamadığını yakından takip ediyor.

McGill Üniversitesi kayıt yaptıran öğrencilerinin derslere geç başlamalarına olanak tanıyor. Hatta yurtlarında kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin ülkeye geç gelmesi ihtimaline göre bekletiyor.

Vancouver’deki Kanada West Üniversitesi uluslararası öğrencilerin ilk sömestrdeki dersleri online olarak almasına olanak tanıyor. Online olarak derslere başlayan öğrencisi Kanada vizesi alır almaz sınıf içi derslere devam edebilecek.    

Kanada eğitiminin popüler olmasında katkısı bulunan Kanada yüksekokul ve üniversiteleri sadece kendileriyle değil aynı zamanda diğer ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla rekabet içinde.     

Vize alamayıp eğitimin başladığı dönemlere yetişemeyen öğrenciler başka ülkelere okumaya gidecek.

Kanada eğitim kurumlarının her sene kabul ettiği uluslararası öğrenci kontenjanı çok sınırlı. Bu sınırlı kontenjanı dolduramayan eğitim kurumları uluslararası eğitim sektöründen yeteri kadar pay alamayacaklar. Windsor Üniversitesi’nin her sene kabul edeceği yabancı öğrenci sayısı 500-700 öğrenci arasında.

Waterloo’daki Conestoga Yüksekokulu başkan yardımcısı Alan Vaughan gazeteye verdiği demeçte yeni kayıt yaptıran 200 öğrencisinin hala vize alamadığını belirtti.

Sıkı bir araştırma yapıp Kanada’da okuma hayali kuran ve başvurularını yapıp ön ödemelerini yapan gençlerin zamanında öğrenci vizesi alamamaları öğrencileri kötü yönde etkiliyor.

Yabancı Misyon Çalışanları Profesyonel Derneği (PAFSO) üyelerinin başlattığı ve dünyadaki Kanada elçilik ve konsolosluklarındaki grevi halen devam ediyor. Aylardır süren grevde taraflar bir uzlaşmaya varamadı. Ne federal hükümet verdiği tavizden ne de PAFSO taleplerinden vazgeçmiyor.

Kanada vize departmanlarında görevli PAFSO üyesi memurlar vize verilmesi gibi hizmetleri ağır görüyorlar. Vize başvuruları normalden daha uzun sürüyor ve her ne kadar Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) öğrenci vizelerinin en fazla iki ay içinde sonuçlandırıldığını söylese de Kanada eğitim kurumları yabancı öğrencilerin uzayan vize işlemleri sebebiyle kararlarını değiştirdiğini ve başka ülkelere gitmeye karar verdiğini söylüyor.

Kanada vizesi almak zaten zor. Bu grevde vize almak imkansıza yakın görünüyor. Umarım sorun en kısa zamanda çözülür.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 24 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder