18 Eylül 2013 Çarşamba

Kanada Müzisyenler Federasyonu (CFM) Göçmenlik Bakanlığı’nın Yabancı İşçi Programı Değişikliklerini Destekliyor

Kanada’da müzisyenlerinin üye olduğu en büyük meslek örgütü Kanada Müzisyenler Federasyonu, CFM, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) yabancı işçilerin almak zorunda olduğu LMO (Labour Market Opinion) için yeni getirilen ücret uygulamasını destekliyor.

Yeni ücretlerin ne CFM ne de Amerikan Müzisyenler Federasyonu (AFM) üyelerini etkilemediği belirtildi.  

CFM üyesi sanatçı müzisyen çalışma izni muafiyet olmayan bir yerde sahne alacağı zaman çalışma izni alacak fakat LMO’dan muaf tutulacak. Bar, restoran ve gece kulübü gibi çalışma izni muafiyeti olmayan yerlerde sahneye çıkmak isteyenler ücret ödeyip LMO ve çalışma izni alacaklar.

Kanada’daki bar ve restoran sahipleri çalışma izni ve LMO ücretlerinden kaçınmak istiyorlarsa ABD’den AFM üyesi müzisyen getirecek ve sendika iş kontratı imzalayacak.

Uluslararası sanatçıları yurda getiren Kanada bar, restoran ya da gece kulübü sahipleri tepki göstermişti. Yemekli ve içkili eğlence yerlerinde sahneye çıkmak LMO ve çalışma izni ücretinden muaf sayılmıyor.

Bir gazeteye konu ile ilgili konuşan CFM Başkan Yardımcısı Alan Willaert, sanatçı müzisyenle kontrat imzalamanın profesyonel kaliteli hizmet verebilmesi için gerekli bir prosedür olduğunu ve imzalanacak kontratta müzik grubunun sözleşmeye uygun olarak sahneye çıkması için bir garanti anlamına geldiğini söyledi.

CFM konu ile ilgili bir bilgi notu hazırlayarak tüm üyelerine dağıttı. Bilgi notunda tüm üyelerinin endişelerinin yersiz olduğu vurgusu yapılarak tüm değişikliklerin bir özeti verildi.

Kanada’da kapsam dışı tutulan yerlerde sahne performansı yapacak her bir sanatçı 250 dolar LMO ücreti ödeyecek.

Eğlence yerleri, festivaller, açık hava konserleri, müzik konferansları ya da ödül organizasyonları ve müzik turneleri (turnedeki müzisyenler, tur organizatörü, diğer işçiler veya teknisyenler de dahil olmak üzere) hem çalışma izninden hem de LMO’dan muaf.

CFM üyesi olmayan bir müzisyenin ödeyeceği minimum ücret 425 dolar. Bunun 275 doları organizasyon tarafından ödenen LMO işlem ücreti ve müzisyenin ödediği 150 dolar çalışma izni ücretini oluşturuyor.

Ücretler en az bir performans olmak üzere herhangi bir mekan için kullanılabiliyor ve Kanada’da çalışma izni alınmasını gerektirmeyen birçok organizasyon ve mekan bulunmakta.

CFM sahne sanatları ile geçinen profesyonel müzisyenlerin haklarını korumak için çalışmakta ve meslek ile ilgili tüm sorunlara bir çözüm getirmeye çalışmaktadır.

17.000 müzisyen üyesi olan CFM ve 90.000 üyeli Amerikan Müzisyenler Federasyonu (AFM) sıkı işbirliği yapmakta ve Kuzey Amerika’daki müzik eğlence sektörünü temsil etmektedir.

Meslek örgütü de bunun için var. Üyelerinin dertlerini ve sıkıntılarını dinler ve temsil ettiği sektörü ilgilendiren her türlü yasa ve uygulamalar konusunda gerekli adımları atar.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 18 Eylül 2013  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder