17 Eylül 2013 Salı

Takip Edilmeyen Kanada Vatandaşlık Başvuruları İptal Edilecek

Federal hükümet takip edilmeyen Kanada vatandaşlık başvurularını iptal edecek. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) 5 Eylül 2013’te resmi internet sitesindeki duyurusuna göre belirlenen saatte ve yerde vatandaşlık testine ya da görüşmesine makul sebep olmaksızın defalarca girmeyenlerin başvurularını reddedecek.  

17 Nisan 2009’dan sonra yapılmış ve başvuru sahibinin ülke içinde ikamet ettiğini kanıtlayamadığı tüm başvurular atıl olarak değerlendirilecek ve başvuru reddedilecek.

Test ya da yüz yüze görüşmesini kaçıran adaya CIC göndereceği bir mektupla randevuya neden gelmediğini soracak. Başvuru sahibi randevuya zamanında gelmemesine kabul edilebilir bir sebep gösteremediği taktirde başvuru tamamen reddedilecek.

Hastalık, kaza ya da acil bir durum, istenen belgelerin eksikliği gibi sebepler kabul edilebilir mazeretler sayılacak.   

Adayların son iletişim adreslerini güncellemeleri de önem taşıyor. CIC’nin kayıtlarındaki adresin geçerli en son adres olması Bakanlıkla iletişim açısından oldukça önemli.

CIC’nin verdiği bilgilere göre önümüzdeki haftalarda en az 12.000 dosyanın atıl kapsamında değerlendirilecek. Yine CIC’ye göre geçen üç sene içinde 54.000 kişinin vatandaşlık testine girmemiş.

Vatandaş olabilmek için başvuru yapıldığı tarihten itibaren son dört yıl içinde daimi ikamet sahibi (PR) olarak en az üç yıl Kanada’da yaşamak gerekiyor. Başvuru sayısının gittikçe arttığını ve bazı başvuran kişilerin kendilerine bildirilen saatte ve yerde vatandaşlık sınavına girmedikleri ve bunun da yeni test için randevu verilmesi anlamını taşıdığı bildirildi. Bu gibi durumlar zaten uzun olan vatandaş olma süresini daha da uzatıyor.
   
Teste hastalık, acil durumlar gibi kabul edilebilir nedenlerden dolayı girmeyenlerin dışındakiler için yeni bir test verilmeyip başvuru dosyası tümden iptal edilecek.

Şu an 349.249 vatandaşlık başvurusu sonuçlandırılmayı bekliyor. Şu an için ortalama işlem süresi 25 ay olmakla birlikte kompleks başvuruların 35 ayda sonuçlandığı biliniyor.

Vatandaşlık başvuru işlemlerinin daha etkin yürütülmesi için bütçede 44 milyon dolarlık bir kaynak ayrılmıştı.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 17 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder