26 Eylül 2013 Perşembe

Bazı Ülke Vatandaşları Kanada Vizesi için Parmak izi ve Biometrik Bilgi Verecek

23 Ekim’den geçerli olmak üzere 11 ülke vatandaşı Kanada ziyaretçi, öğrenci ve çalışma izni almak için başvurularına parmak izi ve fotoğraflarını eklemek zorunda kalacak.

Parmak izi ve fotoğraf zorunluluğu Arnavutluk, Cezayir, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Libya, Nijerya, Suudi Arabistan, Somali, Güney Sudan, Sudan ve Tunus ülke vatandaşları için uygulanacak.

Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) bu ay Kolombiya, Haiti ve Jamaika ülke vatandaşlarına vize başvurusunda biometrik bilgi verme zorunluluğu getirdikten sonra ülke listesini yayınladı.

Geçen sene sınır güvenliğinin arttırılması amacıyla kanunlaşan Kanada’nın Göçmenlik Sistemini Koruma yasası uyarınca bu ülkelerden gelecek olanlar başvurularına parmak izi ve fotoğraf eklenmesi için Ottawa’ya ayrıca 85 dolar ödeyecekler.

Yetkililer liste oluşturulurken vize ret oranları, sınır dışı etme uygulamaları, siyasi sığınma talepleri ve sahte belgelerle ülkeye gelme gibi kriterlerin göz önüne alındığı belirtti.

İlk yıl tüm vize isteyen ve toplamda 300.000 olan ziyaretçi, öğrenci ve yabancı işçi vize başvurularının yaklaşık yüzde 20’sinin biometrik bilgi sunmak zorunda olacağı tahmin ediliyor. Bu uygulamadan çocuklar, yaşlılar ve diplomatlar muaf tutulacak.

Vize isteyenler Ottawa tarafından belirlenmiş biometrik bilgi toplamaya yetkili özel vize başvuru merkezine gidip parmak izi ve fotoğraflarını verecekler.

11 Aralık’tan itibaren diğer 16 ülke vatandaşları da biometrik bilgi sunmak zorunda kalacak. Bu ülkeler Afganistan, Bangladeş, Burma, Kamboçya, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Laos, Lübnan, Pakistan, Filistin Otoritesi, Sri Lanka, Suriye, Vietnam ve Yemen.

Türkiye ne parmak izi ve fotoğraf vermek zorunda kalan ülkelerin ne de biometrik bilgi sunmak zorunda kalan ülkelerin içinde yer alıyor. Vize işlemleri eskisi gibi devam ediyor. Tabi vize işlemlerinin grev sebebiyle hala yavaş yürüdüğünü de söylemeden geçmeyelim.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 26 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder