4 Temmuz 2013 Perşembe

Kanada'nın Yeni e-Pasaportları Verilmeye Başlandı

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Kanada’nın yeni 10 yıllık e-Pasaportunun artık hazır olduğunu Bakanlığının web sitesinden duyurdu.

“Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” veya “elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar daha önce verilen makinede okunabilir pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip.

Yeni 10 yıllık e-Pasaportlar daha güvenli olmasının yanı sıra uzun süresi ile daha kullanışlı hale geliyor.

Seyahat dokümanları uluslararası normlara göre hazırlanan e-Pasaportlar teknolojik özelliklere sahip. İçindeki elektronik çip sayesinde sahteciliğin önüne geçilmiş olacak. Pasaportun ikinci sayfasında yer alan pasaport sahibinin resmi ve bilgileri elektronik çipe ayrıca kaydedilmiş olacak. Sahteciliği önlemek için çipte yer alan şahsi bilgiler pasaport iptal edilmeden gerçekleştirilemeyecek.

Yeni e-Pasaportlarda Kanada tarihi ve kültürüne ait görseller de bulunacak.

160 dolar ücreti ve 10 yıllık verilecek 36 sayfalık e-Pasaportlar diğer 5 yıllık eski pasaportlara göre hem daha hesaplı hem de uzun süresi dolayısıyla daha az pasaport yenilemesi olacağından daha kullanışlı olacak. 5 yıllık e-pasaport da alınabilecek.

Birçok Avrupa ülkesi e-Pasaportları kullanıyorlar. Türkiye elektronik pasaporta 1 Haziran 2010’da geçmişti. Kanada’nın da e-pasaporta geçmesiyle pasaport başvurularının artacağı ve yeni pasaport almak isteyenlerin seyahatlerini ona göre planlamaları gerekiyor.

Ayrıca 2 Temmuz 2013’ten itibaren Kanada Dış İşleri ve Uluslararası Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan Pasaport Kanada ofisi artık Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) bünyesinde hizmetlerine devam edecek. Bu sorumluluk değişikliği Kanada vatandaşlığı kriterlerini uygulayan ve uygun olan kişilerin Kanada vatandaşı olmasını sağlayan ve daimi göçmenleri ülkeye kabul eden CIC açısından oldukça olumlu ve uygun bir adım olarak görülüyor.

Kanadalılar hizmetlerde herhangi bir aksama yaşamayacaklar. Tüm Kanada’da 144 Service Canada ofisi, 56 Kanada Post kabul merkezi ve 34 pasaport ofisi elektronik pasaporta başvurmak isteyenlere hizmet vermeye devam edecek.

Kanada e-pasaportların online olarak başvurma hizmetinin de yakında mümkün olacağı belirtiliyor.    


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 4 Temmuz 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder