30 Nisan 2014 Çarşamba

Kalifiye Göçmen Adaylarına “Ekspres Giriş”

Son yıllarda dillendirilen ve çalışmalarında sona gelinen “expression of interest” (niyet beyanı) sisteminin alacağı yeni şeklin detayları ortaya çıktı.

Kanada ekonomisinin aradığı becerikli göçmen adayları için “ekspres giriş” adlı sistemi kamuoyuyla paylaşıldı.

Kamuoyuna daha önce niyet beyanı adıyla duyurulan sistem ekspres giriş şeklinde adlandırıldı. Ekspres giriş Kanada’da mesleki olarak başarı gösterme oranı yüksek kalifiye meslek sahiplerinin ayrıcalıklı olarak ülkeye kabul edilmeleri hedefini taşıyor. Sistem bakanlıkta bekleyen diğer birikmiş göçmenlik başvurularının da eritilmesine fırsat verecek.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander geçtiğimiz 8 Nisan’da yaptığı basın açıklamasına göre Kanada yeni göçmen alma modeli olan ve “Expressed Entry” olarak adlandırılan yeni bir modele geçiyor. 2015 yılının Ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanan yeni sistemin ülkede Kanadalı işçi bulunamayan işlere yabancı işçinin getirilmesine olanak sağlayan esnek bir sistem olacağı belirtiliyor. Ekspres giriş sisteminde geçerli bir iş teklifi sahibi olmak veya eyalet aday programı altında eyalet adayı olarak gösterilmek kişilerin daimi göçmen olarak başvurmaları için yeterli.  

Yürürlükte olan Kanada yabancı işçi programı (TFW) yabancı işçilerin ülkeye belli bir süre getirilmesini hedeflerken ekspres giriş programı gelenlere Kanada daimi göçmenlik statüsü kazandırmayı amaçlıyor.

Sisteme uygun olan yabancıların göçmenlik başvurularının altı ay ya da daha az sürede gerçekleştirilmesi ve adayların Federal nitelikli eleman programı (FSW), federal kalifiye işçi programı (FSTP), Kanada tecrübe sınıfı (CEC) ve eyalet aday programlarından (PNP) birisine uygun olmaları da gerekiyor. 

Ekspres giriş programında işverenler göçmen seçiminde ve Kanada hükümetine tavsiyede bulunmada daha etkin rol alıyor.

2014 Kanada Ekonomik Aksiyon Planı çerçevesinde 14 milyon dolarlık yatırım yapacak olan devlet ekspres giriş sisteminin etkin olarak işlemesi için 4.7 milyon dolarlık bir fon ayırdı.

Ekspres giriş sistemiyle Kanada ülkede başarıya ulaşabilecek en iyi göçmen adaylarını seçebilecek. Hatta Kanada Hükümeti iş arama internet sitesini (job bank) Kanada işverenlerle ekspres giriş adaylarını bir araya getirecek şekilde yeniledi ve güncelledi. İş teklifi veya eyalet aday programına uygunluk ekspres giriş sisteminden daimi ikamet başvurusu için yeterli olacak.


Murat Kandemir, 30 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder