3 Nisan 2014 Perşembe

Kanada’nın Yeni Yatırımcı Pilot Programının İpuçları Kamuoyuyla Paylaşıldı

Kanada’nın federal yatırımcı programını kapatması en çok bu programa rağbet eden Çinli yatırımcıları mağdur etmişti. Kanada Göçmenlik Bakanı Chris Alexander özellikle Çinli zenginlerin rağbet ettiği Kanada yatırımcı programının neden kapatıldığı ile ilgili detayları geçen haftalarda Hong Kong’a yaptığı ziyaretlerde Çinlilere bizzat anlattı.

Özellikle ikamet zorunluluğunun ihlali yatırımcı vizesinin kaldırılmasının sebeplerinden birisi olduğunu söyleyen bakan Çinli yatırımcılara Kanada’nın kapılarının ardına kadar açık olduğunu kaydetti.  

Geçen aylarda hükümet aldığı kararla Kanada yatırımcı programını kapatmış 45.500’ü Hong Kong’tan yapılmış olan toplamda 65.000 başvurunun iptal edilmesi kararı herkesi şok etmişti.

Yatırımcı programı yerine yeni yatırımcı pilot vize programı hazırlandığı ve minimum yatırım miktarının bir öncekine göre ikiye katlanacağı ve programa daha sıkı kurallar getirileceği belirtildi. Yatırımcının beş yıllık için verdiği yatırım miktarı özel bir girişimci sermaye firması tarafından çeşitli girişimcilik projelerinin finansmanında kullanılacak. Nakit yatırım karşılığında yatırımcı Kanada’da daimi göçmen olacak.

Program detayları önümüzdeki aylarda kamuoyuna açıklanacak.

Bakan Alexander programa uygun olabilmek için yapılması gereken minimum yatırım miktarının geçen programdaki rakam olan 800.000 doların en az iki katı olacağını hatırlatarak zorlaştırılmış yatırımcı pilot programıyla Kanada kapılarının Çinli yatırımcılara açık olduğunu ifade etti.

Yeni programda kullanılacak yatırımın interneti bioteknoloji, eğlence, animasyon, film ve televizyon sektörlerinde kullanılacağını da sözlerine ekledi.

Yen yatırımların daha çok Vancouver, Toronto, Montreal gibi büyük şehirlerde ve Waterloo gibi küçük şehirlerde kullanılacağı tahmin ediliyor.

Bakan Alexander eski programa yaptıkları başvuruları iptal edilen Çinli yatırımcıların suçlamalarını görmezden geldi. Bazı yatırımcılar Kanada hükümetinin yatırımcı programını kapatması ve başvuruları incelemeden toptan reddetmesi kararını mahkemeye götürdü.


Murat Kandemir, 3 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder