30 Nisan 2014 Çarşamba

Kanada Göçmenlik Haberleri -Nisan 2014

Ekonomi İyi Durumda
Kanada İstatistik Kurumu (Statistics Canada) verilerine göre Kanada’da Nisan ayı itibariyle 42.900 yeni iş alanı açılmış ve ülke genelinde işsizlik oranı yüzde 6.9’a düşmüş. Yeni işlerin çoğunun yarım zamanlı işlerden oluşmasına karşın geçen Şubat ayına göre artış göstermiş durumda. 2008-2009 durgunluk dönemine göre ülke genelinde işsizlik oranı yüzde 6.9 ile en düşük seviyesinde.

Statistics Canada raporlarında göze çarpan diğer bir sürpriz de yaratılan yeni işlerin 32.500’ünün 15-24 yaş grubu Kanadalılar tarafından doldurulması. Yine istatistikler son bir yılda Kanada’da 190.000 yeni iş sahasının açıldığı ve haftalık çalışma süresinin de yüzde 1.1 ile arttığı gözlemlendi.

Birleşik Krallık ile Kanada arasında Eğitim Anlaşması
Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından desteklenen yeni bir uluslararası çalışmada Britanyalı ve İrlandalı serbest meslek erbabı kişilerin eğitim ve sahip oldukları becerileri Kanada kriterlerine göre değerlendirilecek.

Bu çalışma Britanyalı ve İrlandalı zanaatkarların kalifikasyonlarının Kanada genelindeki minimum kalifikasyon şartlarına uygunluğunu inceleyecek. Kanada’da eksikliği hissedilen kalifiye meslekler olan ağır iş makineleri teknisyenliği, inşaat elektrikçileri, kaynakçı, marangoz, tesisatçı, sihhi su tesisatçısı, makinist, endüstriyel makine tamircisi gibi meslek sahibi kişilerin eğitim ve aldıkları kalifikasyonlar incelenecek.

Londra’ya ziyarette bulunan İş ve Sosyal Gelişim Bakanı Jason Kenney, Kanada Devlet Kolejleri Birliği (ACCC) ile Birleşik Krallık Ulusal Meslek Onay Bilgi Merkezi (UK NARIC) arasında imzalanan mutabakat metni imza töreninde hazır bulundu.

CIC, ACCC ve UK NARIC arasındaki gerçekleştirilecek ortak çalışmada veri değişimi ve sektör değerlendirme konusunda taraflara destek olacak. Bu çalışma aslında CIC tarafından karşılanan Kanada Göçmen Entegrasyon Programının bir parçası.

UK NARIC, Kanada eyalet ve bölgelerin meslek eğitimi resmi kurumlarıyla birlikte çalışarak Britanya ve İrlanda meslek standartlarına uyumlu elektronik bir rehber oluşturacak. Bu rehber federal kalifiye işçi programına (FTSP) başvuracak kişilerin Kanada iş gücü piyasasında serbest meslek erbabı işçilerin sahip olması gereken mesleki becerileri hakkında fikir edinmelerine yardımcı olacak. 

Marangozluk Mesleği Ruhsat Altına mı Alınıyor?
Ontario’da marangozluk mesleğinin ruhsat altına alınması özellikle federal iş bakanı Jason Kenney tarafından eleştirildi.

Kanada Ev Müteahhitleri Derneği’nde yaptığı bir konuşmada Ontario Meslek Kolejleri Derneği’nin (OCT) marangozluk mesleğini ruhsat alınarak işletilmesi için yaptığı başvuruyu değerlendiren Jason Kenney bu adımın ekonomiye ters etki yapacağını ve istihdamı kötü etkileyeceğini söyledi. Ruhsat zorunluluğu her seviyede marangozluk yapan kişilerin işinden olması veya ruhsat almak için okula gitmesi anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

OCT, Kanada genelinde marangozluk mesleği erbabı kişilerin ruhsat alması zorunluluğunu getirmek için başvuru yapmıştı.

Uygulama günlük çalışan ve zaman zaman marangozluk yapanları da etkilemesinden korkuluyor.

Sponsor Edilen Eşe Dil ve Eğitim Şartı mı Dediniz?
Federal hükümetinin Kanadalı göçmen veya vatandaşlar tarafından sponsor edilmek istenen eşlerine dil ve eğitim şartı konulması ile ilgili çalışma yapıldığı haberleri geliyor.

Göçmenlik Bakanı Chris Alexander Ocak ayından beri yapmış oldukları kamuoyu araştırmaları ve göçmenlik politikası toplantıları çerçevesinde böylesine bir çalışma yapıldığı konusu dillendirilmişti.

Kamuoyu çalışmalarına katkıda bulunan bazı çevreler Kanada’ya eş olarak gelen göçmen kadınların korunması ve topluma entegre olabilmesinin çözümünün böyle bir şart getirilmesi olarak görmüş olabilirler. Fakat bu uygulamayı eleştirenler bunun İngilizce veya Fransızca eğitimi almamış az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden gelecek kişilerin aile sponsorluğuna uygun olmamasına sebep olacağını belirtiyorlar.

Benzer kanunların özellikle Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde olduğunu hatırlatalım. Biz o dönemlerde Kanada’nın getirilen eşin herhangi bir dil ya da eğitim şartı olmamasından gururla bahsediyorduk. Eşlere dil ve eğitim şartı getirileceği konuşulmuş veya tavsiye edilmiş olabilir. Fakat kural olarak konacağını sanmam.  

Durun daha bitmedi. Hükümet Kanadalı sponsorların minimum gelire sahip olması gerektiği görüşünde. Yani kesinleşirse Kanadalı sponsor kişiler yabancı eşlerini veya çocuklarını Kanada’ya getirmek istediklerinde belirlenen minimum gelir göstermek ve ispatlamak zorunda kalacak.

Göçmenlik bakanlığı kanadından bu iddialara yanıt gelmedi. Fakat çeşitli sivil toplum kuruluşları tepkilerini gösterdi bile. STK’lar bu uygulamaların Kanada aile sponsorluğu programına direk saldırı olarak görüyor.


Murat Kandemir, 30 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder