25 Ağustos 2014 Pazartesi

Fransız Göçmenlerin Kanada Hayali

Kanadalılara göre Fransa mutlaka görülmesi gereken ülkelerden birisi. Fransa dendiğinde akla Paris’in romantik yağmurlu sokakları ve kafelerinde bitmek tükenmek bilmeyen muhabbetleri gelir. Herkesin mutlaka gitmek istediği ve romantizmle özdeşleşmiş bir şehirler yumağıdır Fransa. Hatta üniversiteyi yeni bitirmiş genç Kanadalıların sırt çantasıyla Avrupa turuna çıktıklarında mutlaka uğrayacakları duraktır Fransa.

Fakat size özellikle Fransız gençliği için Kanada’nın da ayrı bir rüya olduğunu söylersek şaşırır mısınız?

2008 küresel ekonomik durgunluğundan beri Kanada’ya gelen Fransız göçmen sayısında patlama yaşandı. 2008-2012 arası 34.619 Fransız göçmeni Kanada’nın yolunu tuttu. Bu rakam 2008 öncesi beş yıllık dönem içinde Kanada’ya giden 25.026 göçmen sayısının yüzde 38 daha fazlası demekti.

Mevsimlik işçi sayıları da katlandı. 2008-2012 arası Kanada’ya çalışmaya giden Fransız geçici işçi sayısı 78.267’ye ulaştı. Oysa 2003-2007 arası sadece 42.212 Fransız işçi Kanada’ya çalışmaya gitmişti.  Hızlı verilen Fransız öğrenci vizesi sayısı da geçen senelere oranla yüzde 18 artış gösterdi. 2012 yılında 5.762 Fransız öğrenci Kanada’ya okumaya gitti. Bu rakam 2003 sayısının toplamda yüzde 50 fazlası.

Kanada’ya gitmek son yıllarda Fransa’da çok popüler oldu. Hatta ünlü Fransız magazin dergisi L’Express Reussir yıllık sayısında Kanada’ya göç etme konusunu işledi. S’installer au Canada: les clefs du succés (Kanada’ya yerleşmek: Başarının Anahtarı) isimli makalede eski bir Montreal göçmeni olan Laurance Pivot bu özel sayının editörlüğünü yapmış.

L’Express dergisinin Kanada basımı seyahat broşürü gibi hazırlanmış. Kanada’nın çok kültürlü yapısına değinen makalede Kanada göçmenlik sistemi etraflıca anlatılıyor.

2012 yılında 30.00’den fazla Fransız vatandaşı göçmen Kanada’ya yerleşmiş ve bunların yüzde 80’i yaşamak için özellikle Fransa’nın uzak kuzeni sayılan Quebec eyaletini seçmiş.

Çeşitli istatistik bilgilerinin dışında makalede ilginç bilgiler de yer alıyor. Mesela Kanada’ya gidecek olan Fransızların Quebec eyaletinde kültür şoku yaşayacakları ifade ediliyor. Quebec halkının her ne kadar Fransızca konuşsada kültür olarak Kuzey Amerikalılar gibi davrandıkları ve düşündükleri bilgisi veriliyor.

Farklılıkların eyaleti daha da çekici yaptığı da belirtilirken Quebec’e giden bazı göçmenlerin Kanada hakkında tecrübelerine de yer verilmiş.

Makale Quebec ve Fransa arasındaki kültürel farklılıklara da değiniyor. Makalede fikirlerini paylaşanlar Fransa’da etnik farklılıklara karşı daha az tolerans olduğuna ve ayrımcılığın hayatın her alanında yaşandığına değinirken Quebec’te gözle görünür bir ırk düşmanlığının yaşanmadığının altı çiziliyor.

Daha önce Fransızca konuşan toplulukların Quebec dışında Kanada’nın diğer eyaletlerine yerleşmelerine imkan vermek üzere federal hükümet özel bir göçmenlik programı tasarlamıştı. 2011 yılında uygulamaya geçirilen Francophone Significant Benefit Program olarak adlandırılan program sayesinde Fransızca konuşanların daha az bulunduğu yerlere göç etmek isteyen Franchopone göçmenlerin başvuruları daha hızlı sonuçlandırıldı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı sözcüsü Nancy Caron bir gazeteye nitelikli Francophone göçmenlerin tüm Kanada’ya yerleşmeleri için çalıştıklarını belirtti.

Kanada sayısını basan l’Express dergisi Fransız halkına Kanada’da Quebec’ten başka yerlere göç etmelerini önerdi. Daha batıya gitmeleri ve özellikle Saskatoon, Fort McMurray ve Yellowknife gibi bölgelere dikkat çekildi.

Fransızlar Kanada’yı yeniden keşfediyor. Ya siz?


Murat Kandemir, 25 Ağustos 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder