29 Ağustos 2014 Cuma

Toronto GTA Bölgesinde Kaçak Göçmenlere Şafak Baskınları

GTA bölgesinde sabahın erken saatlerinde işe gitmekte olan 50 kişi yapılan baskınlarla tutuklandı. Belgesi olmayan işçiler silahlı görevlilerin yaptığı şafak baskınında tutuklanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan bazı kaçak göçmenlerin sınır dışı edileceği belirtiliyor.

Görgü şahitlerine göre Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA), eyalet polisinin (OPP), ulaştırma ve çevre bakanlıklarıyla ortaklaşa düzenledikleri baskınlar 21 Ağustos Perşembe günü sabah 7 ve öğlen bir arasında  Jane-Wilson, Keele-Wilson, Weston Rd-Highway 401 – Finch Ave bölgesinde yoğunlaştı.

Görgü tanıklarının söylediğine göre bazı insanlar üzerinde herhangi bir işaret olmayan SUV arabalarla trafikte araç kontrolü yapılıyormuş gibi durduruldu ve göçmenlik kağıtları incelendi. Bölgede bulunan Tim Hortons, Coffee Time ve Country Style’nin araç otoparklarında işe gitmek için bekleyenler de tutuklandı. Tutuklananların çoğunun Latin Amerikalı olduğu bilgisi de verildi.

CBSA sözcüsü Vanessa Barrasa göçmenlik baskınlarını doğruladı ve 21 kişinin göçmenlik kanunu ihlalleri sebebiyle tutuklandığını bildirdi.

Baskınlar Toronto’nun etnik İspanyol radyo istasyonu Boces Latinas tarafından anında duyuruldu ve tüm Hispanik toplumu uyarıldı. Baskınlar sosyal medya araçları ile tüm toplum üyeleriyle aynı anda paylaşıldı. 

Toronto Hispanik toplumunda korkuya sebep olan baskınlarda sivil giyimli kişilerin sabah işe gitmek için bekleyenlere kimlik sordukları ve belgesi olmayanları tutuklandıkları belirtildi.

Belge kontrolleri esnasında CBSA yetkililerinin trafikte araç kontrol yetkilileri gibi davranmaları tepki çekti.

Kimse İllegal Değil (No One is Illegal) derneği yöneticileri baskınlar neticesinde elli kişinin tutuklandığını duyurdu.

Dernek sözcüsü Syed Hussan gazetelere verdiği demecinde göçmenlik görevlilerinin insanları tutuklayarak işe gitmelerinden alıkoyması ve ailelerinden ayırmalarına tepki gösterdi. Bu tür uygulamaların toplumda korku yarattığını belirten sözcü böylelikle belgesiz çalışan işçilerin geçinmek için yeraltına çekilmelerine sebep olacağını belirtti.

CBSA görevlilerinin illegal kişileri tutuklaması doğal fakat koordine baskınlar yapması nadir görülen bir durum. 2006 yılında Dufferin Mall civarında benzer baskınlar yapılmış ve Portekiz ve Latin Amerikalı belgesiz göçmenler tutuklanmış ve sınır dışı edilmişti.

Yakınları tutuklanan aileler şok içinde kaldı. 385 Rexdale sokağındaki Toronto Göçmenlik Gözaltı Merkezi’ne akın eden insanlar gözaltında tutulan aile bireylerini görmeye çalıştı.

Göçmenlik baskınları çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından kınandı. Daha önce belediye meclisi tarafından sığınak şehir (sanctuary city) ilan edilen Toronto’da sığınak şehir politikası gereği belgesiz insanların korkusuzca yaşayabilmeleri gerektiği belirtildi.

Tutuklanan kişiler şimdi Kanada gözaltı sisteminde yargılanmadan uzun süre tutulabilirler.  BM, geçen ay Kanada göçmenlik gözaltı sistemini keyfi, adaletsiz ve gözaltı süresinde makul sınırı olmayan bir sistem olarak tanımlamış ve uluslararası kanunlar ve kurallara aykırı bulduğunu açıklamıştı. Kanada gözaltı sisteminde herhangi bir suçla yargılanmadan 10 yıldır tutulanlar var. Şu anki federal hükümet yönetiminde 85.000’den fazla kişi yargılanmadan tutuklandı.

On One Is Illegal örgütü Jane Finch Fakirliğe Karşı Hareket (JFAAP) organizasyonu ile birlikte bölgede ilanlarla toplum üyelerini baskınlara karşı uyarıyor.

Son söz: Oyunu kuralına göre oyna. Kaçaksan yasal olmanın yollarını ara.


Murat Kandemir, 29 Ağustos 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder