31 Mayıs 2015 Pazar

Kanada’da Ciddi Suç İşleyen Göçmenlerin Kartları İptal Edilecek

Federal hükümetin hazırladığı yasa tasarısıyla bazı ‘ciddi suçları’ işleyen göçmenlerin ülkeden gönderilmesini kolaylaşıyor.

Hükümet Ciddi Suçluların Sınır Dışı Edilmesi Yasa tasarıyla (Removal of Serious Foreign Criminal Act) Kanada’da ciddi suç işleyen kişilerin ülkeden gönderilmesi için tüm engellerin ortadan kalkacağını düşünüyor.

Peki hangi suçlar ciddi suç kapsamında değerlendirilecek?

Alkollü araç kullanmak, yaralamaya sebep vermek, 5.000 dolar ve üzeri hırsızlık, esrar yetiştirmek gibi suçlar yeni yasa tasarısının hedefinde olacak. Ciddi suç işleyen göçmenler ve devlet korunmasına alınmış siyasi sığınmacılar herhangi bir duruşma olmadan ülkeden gönderilecekler.

Daha önce Ocak ayında yapılan ve parlamentoya sunulan C-51 anti terör yasası Kanada vatandaşlarının özel bilgilerinin hükümet organları arasında serbestçe paylaşılması gibi oldukça radikal önlemler içerdiği için eleştirilmişti.

Hükümet geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada uluslararası terörist faaliyetlere bulaştığı tespit edilen kişilerin pasaportlarının yenilenmeyeceğini duyurmuştu.

Hükümet şimdi de Yabancı Ciddi Suçluların Sınır dışı Edilmesi Yasa tasarısı ile suça bulaşmış göçmenleri hedef alıyor. Tasarı aynı zamanda ‘pardon’ uygulamasına da son veriyor ve sınır dışı etme öncesi zorunlu olan mahkeme uygulamasını da kaldırıyor.

Bu, hüküm giymiş bir göçmenin sınır dışı edilme kararının tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulunamayacak olması anlamına geliyor.

Kanada’daki Star gazetesinin 13 Mayıs 2015 tarihli haberine göre bir Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) temsilcisi sınır dışı edilmek istenen kişinin mahkeme hakkının elinden alınmasının sınır dışı etme işleminin süratli olarak yapılmasına olanak vereceğini ifade etti.

‘Ciddi suç’ tanımı daha geniş anlamda ele alınıyor. Daimi ikamet kartı sahibi bir göçmen maksimum 10 yıllık bir suçtan hüküm giymiş veya altı ay ve daha fazla ceza almışsa cezaevine girmeden ülkesine gönderilecek.

Göçmenleri geldikleri ülkeye gönderecek on suç şöyle sıralanıyor:
1-Alköllü araba kullanarak yaralamaya sebebiyet vermek
2-Alkollü araç kullanarak ölüme sebebiyet vermek
3-Esrar yetiştirmek
4-3 kg ve daha fazla miktarda esrar ticareti yapmak
5-5.000 dolar ve üzeri hırsızlık
6-Silahsız soygun yapmak
7-Mermili silah bulundurmak
8-Yaralamaya sebep olacak saldırıda bulunmak
9-Polisten kaçmak
10-Çalıntı ya da kopya kredi kartı bulundurmak veya kullanmak

Tasarı Kanada’nın suçluları suçlunun iradesine başvurmadan cezalarını ekmek için geldikleri ülkeye gönderebilmesine de imkân tanıyacak. Şu an cezaevinde bulunan suçlular kendileri bizzat onay vermedikleri sürece ülkelerine gönderilemiyorlar.

Sınır dışı edilmesine karar verilmiş fakat maddi durumları iyi olan ve cezaevinde bulunan kişiler sınır dışı edilme sistemindeki yürütmeyi durdurma ve temyiz başvurusunda bulunma gibi yasal yollar sayesinde dört yıl kadar daha ülkede kalabiliyorlar. Ciddi suçlardan hüküm giyen ve cezalarını çeken bazı mahkumların ülkelerinde tekrar mahkeme edilip hapis yatmaktansa Kanada’da kalmayı seçtikleri bilinen bir gerçek.

Tasarı kanunlaşırsa Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu, Suçlar ve Şartlı Tahliye Yasası, Suçluların Uluslararası İadesi Yasası ve Sabıka Kayıtları Yasa’ları revize edilecek.

Federal hükümetin göçmenlerin kartını iptal etme hakkı her zaman vardı fakat hazırlanan yasa tasarısı kişilerin göçmenlik statülerinin iptal edilmesi ve sınır dışı edilmelerini daha da kolaylaştırıyor. Bazı çevreler bu kanunların çok geniş anlamda değerlendirilebileceği ve bunun sonucunda tüm hayatını Kanada’da geçirmiş kişileri ülkelerine geri gönderilmesinde kullanılabileceği uyarısını yapıyorlar. Bu kişilerin içinde Kanada’ya çok küçükken getirilen, Kanada’da okuyup büyüyen ve Kanada vatandaşlığına geçmeyen kişilerin de olduğu belirtiliyor.


Murat Kandemir, 31 Mayıs 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder