12 Mayıs 2015 Salı

Mahkeme Ottawa’nın Ayrımcı Davasına Karşı Başvurusunu Reddetti

150 göçmen işçi beraber açtıkları davada Kanada’nın yeni kalifiye işçi programının (FSTP) ayrımcı olduğunu iddia ediyor.

Ottawa kalifiye işçileri hedefleyen yeni göçmenlik programının İngilizce konuşmayan ülkelere karşı ayrımcı olduğu iddiasıyla yapılan mahkeme başvurusunu engellemeye çalıştı.

Bu hafta Kanada Federal Mahkemesi, federal hükümetin 150 işçi tarafından açılan ve FSTP’nin sadece İngilizce konuşan kişilere daimi ikamet şansı verdiğini iddia ettiği mahkeme başvurusunun iptal edilmesi talebini reddetti.    

Karar ortak davanın mahkemede görüşülecek olması anlamına geliyor.

Mahkeme hakimi Russel W. Zinn kararında, “davalının iddiası, bana göre, davacının iddasının temelsiz  ya da delilden yoksun olduğu iddiasıdır fakat bu toplanacak delillere ve iddiaları destekleyip desteklemediğine göre değişecektir” diye yazdı.  

Davacı işçiler İtalya, Portekiz ve Polonya’dan gelip Kanada’da çalışma izinleri ile en az iki yıl çalışan işçilerden oluşuyor. 2013 yılında FSTP programı altında daimi ikamet sahibi olmak isteyen mevsimlik işçilere dil testinden geçmesi şartı konmuştu.

İddia sahipleri başvurularının kendilerine iade edildiği ve başvurularının istenen dil testlerinden geçemedikleri ya da test sonuçlarını sunmadıkları sebebiyle göçmenlik yetkilileri tarafından hiç incelenmediğini ileri sürdü.   

Avukatların argümanı Kanada göçmenlik kanunları altında federal kalifiye işçi programı başvurularında başvuru sahibinin Kanada’da ekonomik olarak başarılı olacağı durumunda başvurunun açıp incelenmesi gerektiği kuralı.

Federal hükümetin iptal isteminin reddedilmesiyle davanın usül olarak kabul edilmesi ve mahkemede görülmesi kararının verilmesi davacılar tarafından sevinçle karşılandı. Davacıların bazılarının çalışma izinleri bitti bile. Avukatları şimdi göçmenlik görevlilerinin çalışma izni bitmiş bazı müvekkillerini ülkeden sınır dışı etmeye kalkışmasından endişe duyuyor.

Mahkeme federal hükümete savunma beyanı vermesi için 30 gün süre verdi.


Murat Kandemir, 12 Mayıs 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder