18 Mayıs 2015 Pazartesi

Macar Araştırma Görevlisi Toronto Uçağına Bindirilmedi

Olay Macaristan’ın HVG magazin dergisinde yayınlanan ve Viyana havalimanında Avusturya Havayolları ve Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından Eva olarak adı geçen Macar akademisyenini Viyana’dan Toronto’ya giden uçağa bindirmediği haberi sonrası ortaya çıktı.

Bir ırk ayrımcılığı hikayesi olarak yer alan habere göre Roman nesilleri ve farklı insan grupları üzerinde bir çalışma yapan akademisyen Eva, Kanada’ya saha araştırması yapmaya karar verir. Kanada’ya gitmek üzere 8 Nisan’da Viyana havalimanına geçerli AB pasaportu ve uçak biletiyle gelir.

Schwechat havalimanındaki Avusturya Havayolları görevlisi Kanada’ya gitmek iseyen Eva’yı sorgulamaya başlar. Eva’yı sorgulayan görevliler durumu telefonla CIC’ye bildirirler. Eva’ya davetiye gönderen Kanadalılara ulaşılmaya çalışılır ve CIC davetiyeyi gönderenlere ulaşamadığını belirtir. HVG dergisine konuşan davetiye sahipleri CIC’den kendilerine herhangi bir telefon gelmediğini iddia eder.

Eva, CIC görevlilerine ve Avusturya Havayolları yetkililerine akademisyen olduğunu ve bunu doğrulayacak durumda olduğunda ısrar eder. Kızı sanatçı kocası da müzisyendir ve kendisine neden bir şüpheli olarak davranılmakta anlayamamaktadır.

Avusturya Havayolları Eva’nın uçağa binmesine CIC’nin engellediğini belirtti. CIC ayrıca yaptığı bir açıklamada son kararın havayolları şirketine ait olduğunu kaydetti. Toronto’ya giden uçağa binmesine izin verilmeyen Eva Macaristan’a dönmek zorunda kaldı.

Olaydan sonra HVG’ye konuşan Eva “Daha önce hiç bu kadar aşağılanmamıştırm” dedi.

Havalimanından zorunlu olarak ayrıldıktan sonra Viyana’daki Kanada Elçiliği’ne giden Eva’ya göçmenlik başvurusu yapması tavsiyesi verildi. Göçmenlik başvurusu yapma gibi bir niyeti olmayan Eva araştırmasını yürütmek için sadece üç haftalığına Kanada’ya gitmek istemişti. Eva, Avusturya Havayolları’na daha önce Roman vatandaşlarını Kanada’ya yasadışı olarak götürdüğü sebebiyle CIC tarfafından ceza verildiğini o yüzden de tüm havayolu firmalarının daha fazla ceza yememek için ekstra dikkat gösterdiklerini öğrendi. Tabi bu durum, burada da olduğu gibi, ırk ayrımcılığının ortaya çıkmasına sebep oluyor.

CIC ile iletişime geçen HVG’ye Viyana’da olan olayın yasal olduğu belirtildi. CIC’nin yasadışı göçmenlikle savaştığının altı özellikle çizildi. Toronto’daki Macaristan Konsolosluğu’da irtibata geçen dergiye davetiye mektubu ve diğer kalacak yer ispatının önemine vurgu yaparak daha fazla bilgi vermekten çekindi.

Eva Avusturya Havayolları’na dava açmaya hazırlanıyor.

Macaristan’dan AB pasaportu ile vizesiz olarak gelen Macarların önemli bir kısmı Kanada’ya Roman oldukları gerekçesiyle iltica ediyorlardı. Uzun bir süre devam eden bu durum karşısında CIC önce Macaristan’a vize uygulaması koydu daha sonra da Macaristan’ı güvenli ülkeler listesine (DCO) ekleyerek vize uygulamasını kaldırmıştı. Uzun yıllar yapılan mülteci başvuruları sonrasında her Macar vatandaşa potansiyel Roman mültecisi olarak bakılmaya başlanmıştı. Burada görüldüğü üzere bu önyargının bedelini tüm Macar vatandaşları ödemeye devam ediyor. 

Kısacası “adın çıkıcağına canın çıksın”.


Murat Kandemir, 18 Mayıs 2015   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder