31 Ağustos 2015 Pazartesi

Kanadalı İşverenlerin İş Arayanlarda En Çok Aradığı 10 Beceri

Yayınlanan bir araştırma Kanada’da iş ararken yeni bir eğitim programı bitirmek yerine bazı becerilerin daha iyi hale getirilmesinin önemini ortaya koydu.

Kanada’nın en popüler kariyer sitelerinden birisi olan Workopolis’in 256 işverenle birlikte yürüttüğü bir araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya katılan işverenlerin üçte biri önümüzdeki yıl işçi sayısını arttırmayı düşündüğünü belirtirken işverenlerin yüzde 68’i istedikleri elemanı bulmalarının problem olacağını düşünüyor.

Workopolis’in yaptığı araştırma çeşitli gazetelerde yayınlandı. Araştırmanın ulaştığı sonuçlar çok ilginç. İş arayan yeni üniversite mezunlarının çok tedirgin olduğu bilinirken araştırma, aynı tedirginliği işverenlerinde yaşadığını ortaya çıkardı.

Yeni mezunları zor durumda bırakan ve işverenlerin aradığı en önemli konu olarak iş tecrübesi yüzde 38 seviyesinde çıktı.

Diğer taraftan sadece yüzde 4’lük seviyeyle eğitim eksikliğinin aslında pek te problem olmadığı su yüzüne çıktı.

İşverenlerin aradığı özellikler içinde yüzde 29 ile şahsi özellikleri yüzde 23’le teknik beceriler takip etti. Rapora göre iş arayan Kanadalılar CV’lerine bol bol eğitim maddesi ekliyorlar fakat işverenlerin asıl aradığı tecrübe ve beceriler.

Yani işverenler işe almak istedikleri adaylarda iş tecrübesi, şahsi özellikler ve teknik bilgi ve beceriler arıyorlar.

Workopolis kariyer sitesinde 2014 yılından bu yana verilen iş ilanlarında işverenlerin aradığı en çok 10 beceri şöyle sıralandı.

İletişim becerileri,
Yazma,
Müşteri ilişkileri,
Satışlar,
Organizasyon becerileri,
Ofis programları,
Politika analizi,
Liderlik ve yönetim becerileri,
Problem çözme ve
Takım çalışması.

Siteye gelen iş ilanlarında istenen 3000’den fazla farklı bilgi ve becerilerin içinden çıkan bu 10 beceri iş arayanlar için bir ipucu aslında. CV’lerin üzerinde sadece iyi mezuniyet puanları ve sertifikasyonlara eğilmemek gerekiyor.

İşverenlerin istediği bu en çok 10 becerinin çoğu sadece çalışarak ya da gönüllü pozisyonlarla elde edilebilecek türden.

Ayrıca özellikle HTML5, Google Analytics, jQuery ve sosyal medya becerilerinin de özellikle son zamanlarda işverenlerce arandığı da ortaya çıktı. Temelden ileri seviye bilgisayar becerilerine kadar dijital okuryazarlık çok önemli.

Hadi CV’lerimizi güncelleyelim.


Murat Kandemir, 31 Ağustos 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder