30 Ekim 2015 Cuma

Kanada-içi Eş Sponsorluğu Başvurusu

Kanadalılar evlendikleri yabancıları Kanada’ya göçmen olarak getirirken eş sponsorluğu başvurusu yapmaktadırlar.

Eş sponsorluğu (family sponsorship) eğer eşler Kanada içindeyse Kanada içinden (In-Canada) veya eşlerden birisi Kanada dışında ise Kanada dışından (Outside Canada) yapılabilir. 

Başvuran kişi eğer ABD vatandaşıysa kesinlikle Kanada-içi sponsorluk başvurusu yapılmaması önerilir. Yine başvuran kişi Kanada’ya vize gerektirmeyen bir ülkeden ise –mesela Fransa’dan sa- Kanada-içinden başvuru yapmayın. Bu iki durumda da Kanada dışında yapılan aile sponsorluğu hızlı sonuçlandırılıyor.

Kanada’da yasa dışı olarak bulunduğunuzu farz edelim. Yani iltica talebiniz reddedilmiş ve hala ülkeyi terk etmemişseniz, ziyaretçi, işçi ya da öğrenci olarak bulunuyor ve oturumunuzu tehlikeye atmışsanız, yabancı işçi olarak oturumunuz bitmişse ve eş sponsorluğu yapacaksanız o zaman tercihiniz mecburen Kanada-içi aile sponsorluğu olacaktır.

Öncelikle şunu söyleyelim. Eşler beraber oldukları için Kanada içinden yapılan eş sponsorluğu işlemleri çok yavaş yürümektedir. Eşlerden birisi kendi ülkesinde bekliyorsa bu durumda öncelik birbirinde ayrı olan eşlerin sponsorluğuna verilecektir.

Kanada içi eş sponsorluğunda birinci aşama ortalama 16 ay sürmekte ve eğer bu sürede herhangi bir statünüz yoksa Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı’ndan (CBSA) ulaşamayacağı bir yerde bulunmak gerekir. Çünkü bir sponsorluk başvurusu yapmanız Kanada’dan sınır dışı edilmenizi engelleyemeyebilir.

CBSA ofisinin eş sponsorluğu yapıldıktan sonra 14-15 ay bekleyip sponsor edilecek yabancı eşi göz altına aldığı davalar görülmüştür. Hatta gözaltına aldığı kişinin geçerli bir pasaportu varsa onu sınır dışı etmekten çekinmediği de bilinen bir şey.

CBSA ile Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) görevlilerinin derslerine çok iyi çalıştıklarını unutmayın. Sponsor olan kişinin sponsor olunan eşin çalışmayıp evde yatmasını kabul etmeyeceklerinin çok iyi farkındalar. Kısaca söylemek gerekirse sponsor edilen kişinin de eve bakmak için çalıştığının farkındalar. Çalışmadığını iddia eden eşin başka ne tür yalanlar söylediklerini kolayca bulabilirler.

Evliliğin ispatı konusunda sunulacak fotoğraflarda düğün resimleri yerine ilişkiyi ispat edecek fotoğraflara da önem vermek gerekir. Düğünler herkesin mükemmel göründüğü ortamlar olarak mükemmel resimler çekilmesine yarayabilir fakat bu ilişkinin gerçek olduğunu ispatlayacağı anlamına gelmeyecektir. Eğer partnerler herhangi bir aktiviteyi birlikte yapmaktan hoşlandıklarını söylemişlerse bunu ispatlayacak resimler de eklenmelidir. Başvurularda tuhaf veya mantıklı farklılıklar iyi açıklanmalıdır. Partnerleri birlikte iken çeken arkadaşların fotoğrafları da kullanılabilir mesela.

Fazla uygulanmasa da bazı durumlarda eşler evlilik görüşmesine çağrılabilir. Bu durum özellikle zayıf eş sponsorluğu başvurusu yapıldığında olur.

Birlikte yaşamak cinsel ilişki ile oluşmaz, eşlerin birbirine bağlı olarak bir ilişki temin edildiğinde oluşur. Önemli olan bu ilişkinin gerçek bir ilişki olduğunu eş sponsorluğu başvurusunda CIC’ye yansıtmaktır.


Murat Kandemir, 30 Ekim 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder