23 Ekim 2015 Cuma

Kanada’da Liberallerin Seçim Zaferi

Kanada federal seçimleri sona erdi ve Liberal Parti lideri Justin Trudeau ülkenin yeni başbakanı oluverdi. Geçtiğimiz pazartesi sona eren seçimlerde 184 seçim bölgesinde kesin zafer kazanan Trudeau çoğunluk hükümeti kuracak.

Yeni başbakan Justin Trudeau Kanada’nın değişim ve umudu seçtiğini belirtti.

Kanadalılar, seçimde Liberallerin kazandırmakla Muhafazakar Parti (Conservatives) lideri Stephen Harper’ın sağcı politikalarından kesin bir dönüş yapmış oldu.

Eski başbakan Harper’ın parti liderliğinden istifa ettiğini açıklamasının ardından Muhafazakar Partinin lider seçim sürecini başlatması bekleniyor.

Ve Trudeau efsanesi geri geldi.

Justin Trudeau’nun babası Pierre Trudeau 1968’de iş başına gelmiş 1984’e kadar ülkeyi yönetmişti. Trudeua efsanesi o dönemde Trudeaumania olarak adlandırılmıştı.

Pierre Trudeau’nun oğlu Justin Trudeau parlamentoda 338 çoğunluk koltuğu kazanarak Kanada’nın yeni seçilmiş başbakanı oldu.

Açıklanan seçim sonuçlarına göre seçimden birinci çıkan Liberaller oyların yüzde 39.5’ini alırken Muhafazakarlar seçimi 31.9 oy oranıyla bitirdi. Sol (NDP) parti üçüncü gelerek yüzde 19.7 oy alırken Kebek Blok yüzde 4.7 ve Yeşiller yüzde 3.5 oy aldı.

Parlamentoya 10 yerli ve 88 kadın milletvekili girdi.

43 yaşında, okul öğretmeni ve parlamento üyesi olan Justin Trudeau Kanada tarihine seçilen en genç başbakan olarak geçti.

Seçim sonucundan oldukça memnun görünen Trudeau, Muhafazakarların kalesi olarak sayılan Alberta’da Kanada’ya gerçek bir değişim getireceklerini ve son on yıla damga vurmuş Harper’ı bitirdiklerini belirtti.

Muhafazakar Parti son üç seçimde oylarını düzenli olarak arttırmıştı. Federal seçim kampanyalarında Trudeau’yu başbakan olmak için oldukça tecrübesiz olmakla suçlamıştı.

Koltuğunu hem de hükümeti kaybeden 56 yaşındaki Harper son dokuz yıl hükümeti yönetiyor ve son 13 yıldır da Muhafazakar partinin liderliğini yapıyordu.

Stephen Harper seçim kampanyası esnasında milletvekili çoğunluğu kazanamazlarsa koalisyon kurma amacında olmayacaklarını belirtmişti. Liberaller çoğunluk hükümeti kurmak için yeterli milletvekili sayısına sahip.

Kanada halkı Harper partisinin merkez sağ yönünden kaymış durumda bulunuyor. Harper hükümetinin son zamanlarda yürürlüğe koyduğu özellikle vatandaşlık (C-24) ve anti terör yasası (C-51) yasaları oldukça tartışma yaratmıştı.  

Harper Suriye mülteci krizine karşı etkin davranmamakla suçlanırken vatandaşlık törenlerine peçe ile katılınmasını yasaklamasıyla oldukça eleştirilmişti. Vatandaşlık yasasında yaptığı yenilikler hem tepki çekmiş hem de kamuoyunda iki tür vatandaşlığın yaratıldığı iddiaları genişçe yer almıştı.

Liberal parti seçim kampanyalarında ekonomiden, dış politikaya, vergiden göçmenliğe kadar birçok konuda vaatlerini sıralamıştı. Mesleğim gereği Liberallerin Trudeau’nun liderliğinde iş başına gelmesinin göçmenlik açısından ne anlama geleceğini incelemeye çalışacağım.  

Liberaller çeşitli ortamlarda göçmenlik vaatlerini sıralamış ve özellikle aile birleşimi konusunda değişiklik sözü vermişlerdi. Göçmenlik sistemini iyileştirerek daha çok ailenin Kanada’ya getirileceği ve özellikle anne-baba ve dede-nine başvuru kota sayısını ikiye katlayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Özellikle aile sponsorluğu başvuruları için özel bir bütçe ayıracaklarını belirten liberal parti 19’a düşürülen çocuk yaşını tekrar 22’ye çıkaracağını da belirtmişti. Son olarak Liberaller yeni evli çiftlerde Kanada’ya sponsor edilen eşe verilen iki yıl geçici ikamet statüsü uygulamasını kaldırarak daimi ikamet statüsü verileceğini de beyan etmişlerdi.  

Suriye mülteci krizi hakkında taahhütlerinde Trudeau 2015’in sonuna kadar 25.000 mültecinin Kanada’ya getirileceğini beyan etmişti.

Harper hükümetinin sonuna kadar savaştığı peçeye dokunmayacağını belirten Trudeau vatandaşlık seremonilerinde peçe takılabileceğini ifade etmişti.  

Trudeau başbakan olur olmaz Suriye’deki IŞİD hedeflerini vuran Kanada jetlerini geri çekmeyi planladığını Obama’ya iletti. Geçen Salı Obama’yı arayan Trudeau, Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerinin vurulması ve silahlı operasyondan çekilme sözü verdiğini aktardı. Koalisyon güçleriyle birlikte hareket eden Harper’ın aksine jetleri geri çeken Kanada eski barış gücü ülkesi misyonuna dönüşü hatırlatıyor.

Yeni başbakan Trudeau uluslararası öğrenciler ve geçici ikamet sahiplerinin Kanada’da bulunduğu sürenin onların lehine kullanılacağı müjdesini verdi.

Yaptığı bir basın açıklamasında uluslararası öğrenci ve geçici ikamet sahiplerinin Kanada vatandaşı olabilmeleri için ikamet kuralının esnetileceğine işaret etti. İyice pasifleştirilen Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) programının uluslararası öğrencilerin yararına olacak şekilde revize edileceğini ifade etti.

Çokça tartışılan ve kişilerin hak ve özgürlüklerine bir tehdit olduğu yaftası yiyen anti-terör yasasının kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı duyacak şekilde revize edileceği açıklandı.  

Açıklamalar yapıldıkça burada yayınlayacağım.


Murat Kandemir, 23 Ekim 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder