31 Ekim 2015 Cumartesi

Kanada’da Yabancı Sağlık Profesyonelleri için Mesleki Geçiş Programı (BTMH)

Kanada’ya her sene binlerce kişi ya öğrenci olarak gidiyor ya da göçmen olarak ülkeye yerleşiyorlar. Giden her yetişkinin bir mesleği ve kendine göre İngilizce seviyesi var. Bazı meslek mensupları Kanada’da kariyer geçişlerini daha rahat yapabiliyorken bazı meslek uzmanları yeni ülkelerinde meslek hayatlarına kaldıkları yerden devam etmekte zorlanıyorlar. İşte doktor, hemşire ve fizyoterapist vs. gibi sağlık meslekleri de bu kategoriden. Kanada’ya gitmek isteyen uzman doktorlar, fizyoterapistler ve hemşirelerin meslek geçişlerinin zorluğunu bilen hükümet yabancı sağlık profesyonellerinin  kariyer entegrasyonları için çeşitli programlar düzenliyor.

Bugün uluslararası eğitim almış psikologlar için tasarlanan mesleki geçiş programını inceleyeceğiz. 
 
Bridge Training Program (Geçiş Eğitim Programı) özellikle uluslararası eğitim almış profesyonel psikolog ve zihin sağlığı uzmanları için tasarlanmış bir programdır. Bu program The Bridge Training Program for Internationally Trained Psychologists and Allied Mental Health Professionals (BTMH) adıyla çeşitli zihin sağlığı ve yerleşim organizasyonlarının da desteğiyle Toronto’daki Mennonite Yeni Yaşam Merkezi  (The Mennonite New Life Centre of Toronto-MNLCT) tarafından verilmektedir.

BTMH programı Ontario eyaletinde zihin sağlığında akademik kariyer eğitimi, mesleki dil ve işyeri iletişimi ve Kanada’da iş tecrübesi sayılabilecek klinik eğitimi entegre etmeyi amaçlamaktadır. Bu çok yönlü program, işverenlerin aradığı kalifiye ihtiyaçları harmanlayarak uluslararası eğitim görmüş zihin sağlığı profesyonellerini Kanada iş gücü pazarına kazandırmak amacındadır.

Program aşağıdaki unsurları dahil etmektedir:
Seneca Koleji tarafından “Zihin Sağlığı Terapilerinde Mevcut Trendler” konulu 160 saat zihin sağlığı eğitimi ve 72 saat sertifika kursu
200 saat mesleki dil, kültür ve iletişim eğitimi
450 saat gözetim altında klinik eğitim
Kalifiye ve tecrübeli meslek erbapları tarafından verilen klinik seminerleri
Zihin sağlığı mesleklerine göre tasarlanmış kariyer danışmanlığı ve çalıştaylar
Zihin Sağlığı İş Fuarı,
Ontario Danışmanlar, Psikometrisiler ve Psikoterapistler Derneği (OOACCPP) üyeliği,
Seneca Kolejinde öğrenci statüsü ve kütüphane ve kariyer hizmetleri gibi öğrenci hizmetlerinden faydalanma imkanı.

BTMH, devamlı eğitim olarak özellikle zihin sağlığı alanında uluslararası eğitim almış profesyoneller için tasarlanmıştır. Program sınıf içi eğitim, gözetimli iş tecrübesi ve iş araştırma desteği verilerek uluslararası eğitim almış profesyonellerin hem kendine güvenlerinin artması hem de bu profesyonellere Kanada zihin sağlığı sektörüne başarılı entegrasyonu için gerekli mesleki becerilerin kazandırılması amacındadır.

TAPE Eğitim Hizmetleri ve OACCPP işbirliği ile Mennonite Yeni Hayat Merkezi tarafından geliştirilen ve zihin sağlığı ve göçmenlik yerleşim hizmetleri veren çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen Bridge Training Program zihin sağlığı profesyonellerine yüksek kalitede eğitim ve istihdam olanaklarının sunulmasını hedeflemektedir.

BTMH, katılımcıların önceki mesleki bilgilerine değer verip sahip oldukları meslek bilgi ve tecrübelerini yeni profesyonel çevreye adapte etmelerine yardımcı olmaktadır. Program Ontario zihin sağlığı ve madde bağımlılığı sektöründe çalışmak için gerekli olan mesleki bilgi ve yeterliği geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Program sayesinde katılımcılar Ontario gibi çok kültürlü toplumun yaşadığı bölgede zihin sağlığı sistemi ve mesleğindeki gelişmeleri ve meslek uygulamalarını öğrenebilecek.  Katılımcılar mesleki dil ve iletişim becerileri sayesinde profesyonel güven kazanacaklar.

BTMH programı TAPE ile seçmeli sertifikayla katılımcıların çocuk ve yetişkin zihin sağlığı, bilişsel davranış terapisi veya madde bağımlılığı alanlarında mesleki yeterliliğini de arttırmayı hedeflemektedir. Program sayesinde katılımcılar bedelsiz staj olanağı yakalayarak mesleklerinde Kanada iş tecrübesi kazanabilecekler.

Program 11 ay ve iki sömestr olarak tasarlandı. İlk sömestr da katılımcılar Pazartesi-Cuma arası sabah 9’dan akşam 4’e kadar sınıf içi eğitime tabi tutulacaktır. İkinci sömestr da katılımcılar ücretsiz olarak yerleştirilecekleri staj pozisyonlarında uzmanlık sertifika programı ile eğitimlerine devam edecekler.

Tüm katılımcılar ikinci sömestr da staj pozisyonuna yerleştirilebilmek için ilk sömestr da başarılı olmak ve sınıf içi derslerine en az yüzde 80 oranında katılmak zorundalar.

BTMH programında üç ana içerik bulunmakta. Araştırmalar belirli bilgi ve becerileri arttırmak isteyen göçmen profesyonel meslek sahiplerinin eğitim ve tecrübelerine daha uygun iş fırsatını daha kolay bulabileceklerini göstermektedir. Bu üç ana içeriği şöyle sıralayabiliriz:

1-Akademik Öğretim: Ontario Zihin Sağlığı ve Bağımlılık Sektörü Alan Bilgi ve Beceri Gelişimi.
Bu içerikte katılımcıların bilgi ve becerilerinde görülebilecek boşlukları doldurarak Kanadalı işverenlerin beklentilerini karşılamayı hedefler. Sınıf içi eğitim, öğrenci desteği ve katılımcı öğrenme yoluyla uluslararası eğitim almış profesyoneller aktif öğrenme yoluyla Ontario’da çalışabilmek için gerekli bilgi ve yeterliklerini pekiştirme fırsatı bulacaklar. Seçmeli kısım özellikle çocuk ve yetişkin zihin sağlığı, bilişsel davranış terapisi ve bağımlılık alanında uzman öğrenim görme şansı elde edecekler. Toplamda 160 saatlik kurslar ve zihin sağlığı terapileri alanında toplamda 72 saatlik kurslar verilecektir.

2-Meslek Üzerine Dil Eğitimi: Profesyonel İletişim ve Güven Pratikleri
Katılımcılar etkili profesyonel iletişim metodunu diyalog sunumlarıyla, danışmanlarla, grup çalışmalarıyla, vaka dokümantasyonu ve rapor yazımıyla öğrenecekler. Katılımcılar günlük iş iletişim becerilerini pratik ederek güvenli ve tehdit etmeyen bir çevreden anında geri bildirim alabilecekler. Program katılımcıları aynı zamanda Ontario zihin sağlığı sektöründeki iş ve çalışma kültürünü de yakından inceleme fırsatı yakalayacaklar. Bu kısım birinci ve ikinci sömestrlerde toplamda 200 saati aşkın saatte verilecek.

3-Mesleki Staj: Kanada İş Tecrübesi ve Profesyonel Network Kazanmak
Program katılımcıları belki de bu programın en özel fırsatı olan bir kurumda staj yapma şansını yakalayacaklar. Staj aşamasına sınıfta verilen ilk sömestri başarıyla bitirenler geçebilecek. Stajyerler 450 saat gözetimli çalışma tecrübesi elde edecekler. Bu süre zarfında profesyonel öğrenim ve zorluklarla ilgili olarak düzenlenecek haftalık klinik tartışma seminerlerine girecekler.

BTMH programı adayların uzmanlık alanlarına göre staja yerleştirilebilmesi için bir kariyer fuarı düzenleyecek. Bu fuara bir çok sivil toplum ve kurumların dışında Across Baoundaries, Kanada İşkence Mağdurları Merkezi, Kanada Zihin Sağlığı Derneği, Toronto Fook Zihin Sağlığı Derneği, Mennonite Yeni Hayat Merkezi, Rexdale Kadınlar Merkezi ve St. Joseph Hastanesi’nin katılması bekleniyor.

Katılımcıları meslek odalar, çeşitli kurumlar ve potansiyel işverenlerle ilişkilerini geliştirmek isteyen BTMH, programa katılan tüm adayların Ontario Danışmanlar, Psikometrisiler ve Psikoterapistler Derneği (OOACCPP) üyeliği kazanmaları için destek olacaktır. Adayların üyelik ücretleri ve profesyonel sorumluluk sigortası ücreti BTMH tarafından karşılanacaktır.

Adayların iş arama, CV yazma ve iş görüşmesine hazırlanma gibi konularda da destek verecek olan BTMH, adaylara mesleklerinde Kanada iş gücü pazarında istihdam fırsatları hakkında destek verecektir.

Programın yaratıcısı Mennonite New Life Center (MNLCT), Ontario Eyalet ve Kanada hükümetleri tarafından uluslararası eğitim almış zihin sağlığı profesyonellerinin Kanada’ya geçiş yapabilmeleri için alternatif yollar oluşturması için fon kazanmıştır.

BTMH, uluslararası eğitim almış zihin sağlığı profesyonelleri için yaratıcı bir tekrar-eğitim yoludur.
Kanada’ya göç etmiş ve kariyer olanaklarını araştıran tüm psikolog ve madde bağımlılığı alanında çalışan sağlık uzmanlarına Mennonite New Life Center’ın aktivitelerini yakından takip etmelerini tavsiye ederim.

Detaylı bilgi için: http://www.bridgingprograms.org/

Murat Kandemir, 31 Ekim 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder