6 Kasım 2015 Cuma

Kanada’nın Yeni Kabinesi

Geçen Çarşamba günü düzenlenen resmi bir törenle 43 yaşındaki Justin Trudeau Kanada’nın en genç başbakanı oldu.

Yeni kabinesine seçtiği isimlerle ezber bozan Trudeau belki de dünyanın en kozmopolit kabinesini oluşturmuş oldu. Göçmen ülkesi Kanada’yı daha iyi yansıtan kabinesiyle Başbakan azınlıklara saygısını da göstermiş oldu.

Parlamento’da isimlerini açıkladığı 30 kabine üyesinin yarısı kadınlardan oluşuyor. Ayrıca Trudeau bazı kabine üyelerini de ilk halklar ve göçmenlerden seçerek onların da sevgisini kazanmayı ihmal etmedi. Trudeau kabine üyeleri seçiminde etnik çeşitliliği göz önüne alarak Kanada’nın bir resmini temsil etmiş oldu.   

Trudeau ayrıca bazı bakanlıkların isminde de bazı değişiklikler yaptı. Örneğin “Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı”nı “Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Bakanlığı”na çevirirken “Çevre Bakanlığı”da “Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı” oluverdi. Ayrıca “İlk Halklarla İlişkiler ve Kuzey Bölgesi Gelişim Bakanlığı”nın ismi de “Yerliler ve Kuzey Bölgesi İşleri Bakanlığı” oldu. 

Kanada’nın yeni kabine üyeleri meslekleri ile dikkatleri çekiyor. Kanada sağlık bakanı bir doktor olurken gençlik bakanının ise 45 yaşın altında olduğu göze çarptı. Bir çiftçi Kanada tarım ve gıda bakanı olurken bir akademisyen ve yazar da Kanada’nın yeni dış işleri bakanı oldu. Maliye bakanını bir iş adamından seçen Kanada, inovasyon, bilim ve ekonomik gelişim bakanı için bir finans analistini seçti. Adalet bakanı hem kadın hem de yerli birisi oldu.   

Şimdi de ilginç bulduğumuz bakanlardan bazılarını inceleyelim.

Harjit Sajjan, Kanada’nın yeni Savunma Bakanı oldu. Bir Sih olan Sajjan, Kanada ordusunda ve Vancouver polis departmanında hizmet vermiş. Hindistan doğumlu göçmen Sajjan, Kanada ordusundaki ilk Sih. Kanada’daki kabinede dört Sih bakan varken Hindistan’da sadece iki Sih üye olarak görev yapıyor.

Kent Hehr Gazi İlişkileri ve Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapacak. 1991’de bir çatışmada yaralanan ve kötürüm olarak tekerlekli sandalyeye mahkum kalmış bir bedensel engelli olan Hehr silah şiddeti ve LGBT hakları konusunda çalışmalar yürütüyor.

Başka bir göçmen olan Afganistan doğumlu Maryam Monsef, Demokratik Kurumlar Bakanı oldu. Kanada’ya 11 yaşında mülteci olarak gelip yerleşen Monsef Kanada parlamentosuna giren ilk Afganistan doğumlu göçmen oldu.

Altyapı ve Toplumlar Bakanı Amarjeet Sohi’de ilginç kabine üyelerinden birisi. Eski bir otobüs şoförü olan Sohi Edmonton bölgesinden seçildi. Hindistan’da terörist olduğu suçlamasıyla yargılanmış ve  suçsuz yere 21 ay ceza evinde yatmış birisi. Stephen Harper hükümetinin tartışmalı C-51 anti terör yasasına şiddetli karşı çıkanlardan birisi.  

Kanada’nın yeni Spor ve Engelliler Bakanı olan Carla Qualtrough aynı zamanda görme engelli. Paralimpik yüzücü olan Qualtrough bir avukat olarak İnsan Hakları Komisyonu ve British Columbia İnsan Hakları Mahkemesi’nde çalışmalar yürüttü.  

Hunter Tootoo, Kanada Balıkçılık, Okyanuslar ve Kanada Sahil Koruma Bakanı olarak kabinede yer aldı. Tootoo, kabinedeki tek Inuit yerlisi. Nunavut bölgesini temsil eden Tootoo’nun seçilmesi balıkçılık okyanus ve kıyı korumanın Kanada kuzey bölgesinin sorunları olarak görülmesi mesajını veriyor.

Ve en ilginç kabine üyesi Marc Garneau Kanada’nın Ulaştırma Bakanı oldu. Eski bir astronot olan Garneau 1984 yılında Challenger uzay mekiği ile uzaya giden ilk Kanadalı.

Kanada’nın yeni başbakanı Justin Trudeau 15 Kasım’da Türkiye ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak ve hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Başbakan Davutoğlu ile görüşecek.

Murat Kandemir, 6 Kasım 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder