29 Kasım 2015 Pazar

Rusya Türkiye ile Vizesiz Seyahat Uygulamasını Kaldırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rusya’nın 1 Ocak 2016’dan itibaren Türkiye ile vizesiz seyahat rejimini askıya alacağını duyurdu. Duyuru geçen hafta Rus savaş uçağının Türkiye tarafından Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesi sonrasında yapıldı.

RT Haber sitesinde yer alan habere göre Rus bakan geçen Perşembe Suriyeli mevkidaşı Walid Muallem’le görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye arasında serbest vize rejimi uygulamasının 1 Ocak itibariyle askıya alınacağı açıklamasını yaptı.

Lavrov’a göre Rusya ve Türkiye arasındaki vize serbestisinin kaldırılması açık bir tehdit değil fakat bir uyarı niteliği taşıyor.

Dışişleri Bakanı Türkiye’nin bölgesinde terörist faaliyetlerde bulunduğundan şüphelendiği Rus vatandaşları hakkında bilgi paylaşımı yapmaktan çekindiği suçlaması da yapıyor. Lavrov basın toplantısında Türkiye ile bilgi paylaşımı konusunda yaptıkları tüm girişimlerin boşa çıktığını belirtti.

Bakan Lavrov, 2015’te 200 Rus vatandaşının yasa dışı faaliyetlere bulaştığı suçlamasıyla Türkiye’den sınır dışı edildiği bilgisini de paylaştı.

“Aramızda yürürlükteki anlaşmalara rağmen Rusya sadece yedi sınır dışı edilme vakasında bilgilendirildi. Diğer sınır dışı edilen Ruslarla ilgili olarak Rusya’ya bilgi verilmedi hatta bazıları Rusya ile dostane olmayan politikalar uygulayan ülkelere gönderildi.”

Lavrov, düşen Rus uçağı pilotunun ölümünden sorumlu silahlı grubunun Suriye’nin resmi terörist gruplar listesinde olduğunu iddia ediyor. Liste Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması için Uluslararası Suriye Destek Grubu tarafından oluşturuldu.

Suriye’deki kurtarma operasyonunda öldürülen Rus denizcinin ölümünden de bölgedeki silahlı güçlerin sorumlu olduğu belirtiliyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulaması hükümetler arası imzalanan bir anlaşma ile 2011 Nisan ayında yürürlüğe konmuştu. Anlaşma uyarınca Türkler ve Ruslar akit taraf ülkelerinde vize gerekmeksizin 30 gün süreyle kalabiliyorlardı.

Vize serbestisinin kaldırılması Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi sonrasında alınan bazı önlemlerin bir tanesi. Kremlin, Rus vatandaşlarına Türkiye’nin güvenli bir yer olmadığı iddiasıyla seyahat uyarısı yapmıştı. Bunu ülkenin en büyük tur firmalarının Türkiye’deki hotelleriyle organizasyonlarını iptal etmesi izlemişti.

Rusya’ya giden Türk turistlere ve iş adamlarına zorluk çıkartılıyor, kapıdan döndürülüyor ve ellerinde çalışma izni olsalar dahi ülkeye sokulmuyorlar. Türk tırları bekletiliyor ve detaylı olarak aranıyor.  

Türkiye tüm vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı ve zorunlu olmadıkça Rusya’ya gitmemeleri konusunda uyardı.

Türkiye öteden beridir Ruslar için önemli bir turistik destinasyon özelliği taşıyordu. Her sene üç milyondan fazla Rus turist Türkiye’yi ziyaret ediyor. 2015 yılının ilk yarısında bir milyon Rus tatilini Türkiye’de geçirdi.

Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle vurulan Rus uçağının bir pilotu yere paraşütle inerken yerden ateş edilerek öldürüldü. İkinci pilot kurtarıldı ve güvenli bir şekilde Khmeimim hava üssüne götürüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri yaptığı açıklama ile Rus jetinin Türk hava sahasını ihlal ettiği ve defalarca uyarıldığı açıklandı ve radar izleri kamuoyuyla paylaşıldı.

Ankara’nın tüm iddialarını reddeden Moskova Suriye’de düşürülen jetin Türk hava sahasını işgal etmediğini savundu.

Rus bombardıman uçağının düşürülmesinin ardından Moskova önlem olarak üç önemli adımı hayata geçirdi: Savaş uçakları için hava kalkanı oluşturulması, Lazkiye sahiline hava savunma gücünü arttıracak yerden ateşlemeli füze sistemleri yerleştirilmesi ve Türkiye ile tüm askeri anlaşmaları şimdilik askıya alması.

Türkiye cephesinde ise uçağın kesinlikle hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldüğü devletin en yüksek makamları tarafından bizzat dile getirildi. Rus tarafının Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği ve petrolünü satın aldığı iddiaları kesinlikle reddedildi.

Türkiye’nin tezi Bayırbucak bölgesinin Türkmen bölgesi olduğu ve IŞİD militanlarını olmadığı yönünde.   

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin’i aradığı ve telefona çıkmadığı belirtildi. Erdoğan uçak hadisesi yüzünden üzgün olduğunu fakat özür dilemeyeceklerini bildirdi.

Angajman kurallarını uygulayan Türkiye’nin kendi hava sahasını ihlal edilen bir uçağı defalarca ikaz ettikten sonra düşürmesi uluslararası kurallara uygundur. Ne var ki Ortadoğu’nun yangın yeri olmasının yanında Suriye iç savaşı denklemine Esat rejiminin davetiyle şimdi de Rusya’nın dahil olması ve her gün onlarca yeri bombalaması ve dünya kamuoyunda IŞİD’e karşı savaşıyor görünmesi haklı olmanızı gölgede bırakıyor.   

Bekle gör politikası izleyen Türkiye tansiyonun düşmesini bekliyor.


Murat Kandemir, 29 Kasım 2015  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder