31 Ocak 2016 Pazar

Kanada Vatandaşlığında Hayali İkamet Sahtekârlığı

Bilindiği gibi Kanada vatandaşlığında istenen şartlar arasında ülkede belirli bir süre ikamet etme zorunluluğu da bulunuyor. Vatandaşlık başvurusunun yapıldığı tarihten altı yıl geriye gidilerek hesaplanan sürede en az dört yıl Kanada’da ikamet mecburiyeti var.

Yani Kanada’ya göçmen olarak giden ya da Kanada’da göçmen olan kişiler göçmenlik statüsüyle birlikte dört yıl ikamet ettikten sonra Kanada vatandaşlığına başvurabiliyorlar.

Kısacası Kanada ikameti Kanada vatandaşlığı şartlarının olmazsa olmazı.

Peki Kanada’da yeteri kadar ikamet etmeyen kişilerin Kanada vatandaşı olabilme şansı nedir? Normalde kriterleri yerine getiremeyen kişiler vatandaşlık başvuru yapamazlar. Fakat göçmen olup ta Kanada’ya tam olarak yerleşemeyen kişiler kendini yasadışı bir şekilde Kanada’da ikamet ediyor olarak gösterip Kanada vatandaşlık başvurusu yapıyorlar.

Peki bunu nasıl yapıyorlar?

Bunun nasıl yapıldığını ortaya çıkan bir olay üzerinden giderek anlatmaya çalışalım ve ortaya çıkması halinde ki muhtemel sonuçları inceleyelim.  

Bu işi ücret karşılığında yapan kişiler var. Halifax’ta bir gölge danışman Kanada vatandaşlığı ikamet gereksinimini yerine getirmek isteyen binlerce kişiye yardımcı olduğu gerekçesiyle yakalandı. İkamet sahtekarlığı konusunda insanlara yardımcı olan danışman Hassan Al-Awaid haberi 14 Ocak 2016 tarihli National Post gazetesinde yayınlandı.

Gazete haberine göre Kanada vatandaşı olmak isteyen ve karısı ve üç çocuğuyla birlikte Kuveyt’te yaşayan Mohd Morelley, Hasan Al-Awid’ten yardım istedi. Hassan Al-Awid sunduğu vatandaşlık paket hizmetinde Morelley ve ailesine Halifax’ta hiç yaşamadığı bir evin adresini, vergi iadeleri ve çalışmadığı halde bir işyeri sağlıyor. Hatta ev adresindeki elektrik ve su faturalarını ödüyor ayrıca onlar adına ATM makinasından para çekiyor. Danışman mahallede bulunan camiden müşterisi için bir toplum üyesi olarak camiye düzenli katılan birisi olduğuna dair referans mektubu hazırlıyor.  Kısacası ailenin vatandaşlık başvurusunda kullandığı sahte Kanada adresinde yaşadıklarını ispat edecek her türlü işlemi yerine getiriyor.

Kanada’da yapılmış gibi gösterilen sahte bir ikamet süresi için profesyonel bir hizmet veriliyor. Sahte göçmenlik danışmanı Hassan Al-Awaid’in evinde yapılan araştırmalarda üzerlerinde müşterilerin isimleri yazılı 140’dan fazla telefon ele geçirildi.

Al-Awaid’in dosyalarının çoğunda aile üyelerinin başvuruları da var. Kanada’ya göçmen olarak başvuran ve başvurusu kabul olduktan sonra ülkeye göçmen olarak yerleşen fakat çeşitli sebeplerle Kanada’ya yaşamayıp başka yerlerde yaşamaya devam edenlerin Kanada vatandaşlığı kazanmaları için vatandaşlık ikamet kuralı hayali ikamet sayesinde yerine getiriliyor.

Yöntem çok basit aslında.

Gazete haberine konu olan sahtekar göçmenlik danışmanı Hassan Al-Awaid örneğinden devam edelim.

62 yaşındaki Hassan Al-Awadi 1992 yılında Irak’tan Kanada’nın Nova Scotia eyaletine göç etmiş. Kanada’nın bir önceki göçmenlik danışmanları meslek odası (CSIC) üyesi iken 2006’da meslekten men cezası almış. Kanada’nın bugünkü göçmenlik danışmanlarının mecburi üye olmak zorunda olduğu meslek odası (ICCRC) üyesi olmamış ve mesleğine gölge danışman olarak yasadışı şekilde devam ettirmiş. Usulsüz olarak sunduğu göçmenlik hizmetlerini tamamen referans yöntemiyle vererek bir müşteri kitlesi edinmiş.

Genelde Ortadoğulu müşteri kitlesi edinen danışman Kanada’da hayali hayat kurma üzerine uzmanlaşmış. Bu uzmanlığı Kanada’da yaşamayıp kendilerini yaşamış gibi göstererek Kanada vatandaşı olmak isteyenlerin aradığı bir hizmet olmuş.

Al-Awaid müşterilerine sunduğu hizmetinde onları Kanada’da yaşıyormuş gibi gösteriyor. Müşterilerinin yaşamadıkları evlerine gelen mektuplarını alıyor, onlarmış gibi telefonlarına cevap veriyor ve onların yerine tüm faturaları ödüyor, hatta onların adına Kanada vergi iade başvurularını bile yapıyor. Beş yıllık verilen Kanada göçmenlik kartlarının yenilenmesi konusunda da yardımcı olan Al-Awaid Kanada’ya gelmeden göçmenlik şartlarını yerine getirmek isteyenlerin aradığı adam oluveriyor.

Mahkeme tutanaklarına göre Kanada vatandaşlığı hizmetleri için peşin 2.000 doları olan Al-Awaid vatandaşlık başvurusu esnasında ise 2.000 Dolar daha alıyordu. Ayrıca Kanada’da müşterisi için oluşturulan sahte hayatın devamı açısından müşteriler masraflar için ayda 200 dolar ödeme yapıyordu.

Yeni göçmen olan fakat Kanada’da düzenli ikamet yapamayacak olan kişiler Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Al-Awaid ile birlikte sağlık kartı, eyalet kimlik kartı edinip bir bankada hesap açtırıyorlardı. Bir daire kiralamış gibi kontrat da edinen aileler banka kartları ve cep telefonları edindikten sonra tüm bu evrakları Al-Awaid’e bırakıp gidiyorlardı. Sonrası Kanada’da hayatlarına devam ediyorlarmış gibi gösteren Al-Awaid’e kalıyordu.

Al-Awaid’in, müşterileri için birçok adresi kullandığı ortaya çıktı. Sahtekar danışman, müşterileri adına çocuk parası, vergi iadesi bildirimi, GST/HST iadesi ve diğer devlet haklarına başvurduğu, gelen çekleri bozdurduğu ve hatta onları müşterilerin ödemesi gereken aylık hizmet ücreti yerine kullandığı ortaya çıktı.

Gazetedeki habere göre Kuveytli Mohd Morelley ve ailesi Al-Awaid’e Kanada’daki hayali ikamet için dört sene boyunca toplamda 20.000 dolardan fazla ödeme yapmış.

Al-Awaid’in bazı müşterilerini başkanı olduğu dönemde Kanada Arap Enformasyon Merkezi’nde çalışıyor olarak gösterdiği de ortaya çıktı. Al-Awaid müşterilerini Kanada’ya nasıl giriş çıkış yapacakları konusunda da bilgilendiriyordu. Çifte pasaport sahibi olan müşterilerine bir pasaportla Kanada’ya giriş yapıp diğer pasaportuyla çıkış yapmalarını ve Kanada dışındaki seyahatlerini de bu pasaportla yapmalarını öğütlediği de ortaya çıktı.

Al-Awaid’in bu yasa dışı hizmetleri Halifax’taki bir Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) görevlisinin bir vatandaşlık başvurusunda aynı kişi için iki farklı imza olmasının fark etmesiyle ortaya çıktı.

CBSA ve Kraliyet Polisi (RCMP) görevlilerinin derinlemesine bir araştırma yapması sonrasında Al-Awaid’in bazı müşterileri itirafta bulundu ve danışmanın tüm faaliyetleri ortaya çıkartıldı. 2010 yılında Al-Awaid’in ofisi arandı ve yasa dışı hizmet verdiği müşterilerinin tüm kayıtlarına ve belgelere el kondu.

Polisin el koyduklarının içinde 140 adet etiketlenmiş cep telefonu, düzinelerce ATM kartları ve şifreleri, müşterileri ile mail haberleşmelerinin de olduğu 120 ayrı klasörde saklanan belge ve kayıtlar var.

2011’de tutuklanan Al-Awaid tüm suçlamaları kabul etti ve hakkında Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası ve Vatandaşlık Yasalarında belirtilen sekiz ayrı suçtan dava açıldı. Al-Awaid’in müşterilerinin 2002-2011 yılları arasındaki tüm vatandaşlık başvuruları dikkatlice incelendi.

Kanada’ya göçmen olarak gittikten sonra en azından vatandaş olmak için gerekli süre yaşamayıp Türkiye’ye dönerek kendinizi Kanada’da yaşamış gibi göstermeye kalkışmayın derim. Bu tür bir kişinin yardımıyla riskli bir süreç sonunda Kanada vatandaşlığını belki elde edebilirsiniz fakat vatandaşlık başvurunuz her an incelenebilir. Yanlış ya da yalan beyan (misrepresentation) ile Kanada vatandaşı olduğunuz anlaşılırsa hakkınızda işlem yapılır ve kendinizi mahkemede bulabilirsiniz.  
Hayali ikamet gösterip vatandaş olmaya değmez. Bence iki kere düşünün.


Murat Kandemir, 31 Ocak 2016   

2016 Ocak Ayı Kanada Ekspres Giriş Çekilişleri Yapıldı

Kanada federal hükümeti tarafından işletilen ve Kanada’ya gitmek isteyen göçmen adaylarının kişisel ve profesyonel yetkinlikleriyle birlikte aldıkları puanlara (CRS) göre sınıflandırılan ekspres giriş sistemi 2015 Ocak ayından beri hayatımızda.

Bu sene Ocak ayında bir yılı geride bırakan ekspres giriş sisteminde toplamda 27 çekiliş yapıldı ve 14.204 aday Kanada’ya göç etmeye hak kazandı. 2016 Ocak ayında biri 6 diğeri 13’ünde olmak üzere iki ayrı çekiliş yapılarak 914 başvuru kabul edildi.

2015’in ilk aylarında sistemde kabul edilen minimum puan seviyesi yüksekti. Bu durum Ekim 2015’ten sonra dramatik bir düşüşe geçerek değişti. 13 Ocak 2016’da yapılan çekilişte adaylardan beklenen CRS puanı 450 seviyesine kadar düştü.

2015 Ekim ayında Kanada federal genel seçimlerinde muhafazakar Harper hükümetini büyük bir zafer kazanarak deviren ve yeni hükümetini kuran daha ılımlı liberal Trudeau hükümetinin de geldiğini düşünürsek bu düşüşün devam edeceğini iddia edebiliriz.

Hatta ekspres giriş sistemin öncesi yapılan göçmenlik başvurularının da hızlıca eritildiğini ve birikmiş doysa envanterinin azalmasıyla ekspres giriş sistemiyle daha fazla göçmen adayının seçileceğini de söyleyebiliriz.


Murat Kandemir, 31 Aralık 2016

29 Ocak 2016 Cuma

Kanada Göçmenliğinde Fırsatlar Yılı: 2016

2016’ya gireli bir ay oldu. Bu sene Kanada göçmenliğinde neler bekliyoruz? Bu konu üzerinde biraz kafa yoralım dedik.

Ekspres Giriş Sistemi (Express Entry System)
Öncelikle şunu hemen belirtelim Kanada bir sene önce yürürlüğe koyduğu ekspres giriş sistemi ile yeni bir göçmenlik politikasına başladı.

Eskiden Kanada’ya göç etmek isteyen göçmen adayları birden fazla farklı göçmenlik programları ve kategorilerin kriterlerine uygun olabiliyorlardı. Ya da adayların farklı profilleri farklı göçmenlik programlarına başvurmaya uygun düşüyordu. Şimdi bu durum tamamen değişti. Artık herkesin başvuru yapmak için girmek ve minimum puana sahip olmak zorunda olduğu tek bir başvuru sistemi var. Gerçi federal ekspres giriş sisteminin dışında eyalet programları da son yıllarda artarak hem farklı yollar takip edip hem de bazen federal programlarla uyum içinde alternatif yollar sunmaktalar fakat federal ekspres giriş sistemi Kanada’ya göçmek isteyenlerin seçildiği ana kulvar oldu.

Kanada federal hükümeti tarafından işletilen ve muhtemel göçmen adaylarının kişisel ve profesyonel yetkinlikleriyle birlikte aldıkları puanlara (CRS puanı) göre sınıflandırılan Ekspres giriş sistemi 2015 Ocak ayından beri hayatımızda.

Bu sistem sayesinde Kanada hükümeti, eyaletler ve işverenler ilgilendikleri adayları seçebilme yeteneğine sahipler. Adayların tek yapmaları gereken şey ekspres giriş sisteminin ilk durağı sayılan aday havuzuna kayıt olmak.

Uygulamada bir yılı geride bırakan ekspres giriş sisteminde adayların aldıkları puanlar çok önemli. Aday aldığı CRS puanı üzerinden her ay en az iki kere yapılan çekilişte seçilme şansı elde edebiliyor. Her çekilişin kabul edeceği minimum puan var ve adayın aldığı puan bu seviyeden aşağı ise aday çekilişte seçilemiyor. Bu durumda adayın seçilmek için tek şansı çekilişlerdeki kabul seviyesinin düşmesi.

İlk aylarda kabul edilen minimum puan seviyesi yüksekken Ekim 2015’ten itibaren 489 seviyesinden düzenli olarak düşerek bugünkü 450 seviyelerine geldi. 2016 yılında 6 Ocak’ta yapılan çekilişte 1.463 aday göçmen olarak seçilirken kabul edilen minimum CRS puanı 461’di. 13 Ocak’ta yapılan son çekilişte ise 1518 kişi seçildi ve minimum CRS puanı ise 453 olarak belirlendi.

Ekim ayında muhafazakar Harper hükümetinin gidip yerine daha ılımlı liberal Trudeau hükümetinin de geldiğini göz önünde bulundurursak bu düşüşün 2016 yılı için devam edeceğini öngörebiliriz. Hatta ekspres giriş sistemi öncesi yapılan göçmenlik başvurularının ilgili bakanlıkça incelenmesi ve sonuçlandırılması ve sonuç olarak biriken dosyaların eritilmesi sonrasında düzenli yapılan ekspres giriş çekilişlerinde daha fazla göçmen adayın seçileceğini söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.

Eyalet Aday Programları (Provincial Nominee Programs –PNP)
Bilindiği gibi Kanada’da her eyalet kendi göçmenlik programını uyguluyor ve buna eyalet göçmenlik programı (PNP) deniliyor.

PNP’ye direk başvurulabildiği gibi birçok eyalet kendi programlarını federal sisteminkiyle uyumlu hale getirdi. Yani bir eyalet programına özel ilgi gösteren göçmen adayları ekspres giriş sistemine başvurabiliyorlar.

Kota sayısı kısıtlı olduğu için PNP programları kısa sürede kapanıyor. En popüler PNP programları ise Alberta ve British Columbia olarak görülüyor. Oldukça talep gören Saskatchewan ve Nova Scotia gibi eyaletlerin de kendi göçmenlik programları vasıtasıyla her sene bir iki defa göçmen alımı yaptığı gözlerden kaçmıyor.

Kebek Göçmenlik Sistemi (Quebec Immigration)
Kebek Nitelikli İşgören Sınıfı (QSWP) 18 Ocak’ta açıldı. QSWP federal programa benzerlik gösteriyor fakat uygunluk kriterleri daha esnek. QSWP, Kanada’nın en rekabetçi eyalet programı olarak göze çarpıyor.

Bu sene sadece 2.800 başvuru alınacak. QSWP’de 2015’te 3.600 göçmenlik aday başvurusu kabul edilmişti. Kebek Yatırımcı Programı’da (QIP) 29 Ocak 2016’ya kadar açık olacak. QIP programı varlıklı göçmen adaylarının eyalette yapacakları minimum bir yatırım karşılığında Kebek eyaletine göçmen olarak yerleşmesine olanak tanıyor. QIP’te sadece 1.750 başvuru kabul edilecek.

Aile Büyükleri Göçmenlik Programı (Parents-Grandparents Program –PGP)
Kanada vatandaşı ve göçmenleri, aile büyüklerini Kanada anne-baba ve dede-nine göçmenlik programı (PGP) aracılığıyla ülkeye göçmen olarak getirebiliyorlar. Bu sene 4 Ocak’ta açılan PGP programı kabul edilecek kotanın üç günde dolması yüzünden tekrar kapandı.

Önceki hükümetin 5.000 olarak belirlediği kota sayısı Trudeau tarafından 10.000 olarak yeniden belirlendi. Başvurusu tam ve eksiksiz olan 5.000 kişinin PGP başvuruları kısa zamanda sonuçlanacak.
Gerekli minimum puan seviyesinin düşmesi dışında ekspres giriş sistemine diğer bazı kolaylıklar getirilmesi umuluyor.

2016 yılı göçmenlik açısından iyi haberlere gebe. Söylemedi demeyin.


Murat Kandemir, 29 Ocak 2016   

26 Ocak 2016 Salı

Kanada Dünyanın En İyi İkinci Ülkesi

Dünyanın en iyi ülkesi hangisi? Bir rapora göre Almanya birinci Kanada ikinci ülke olarak belirlendi. Peki, bu seçim ya da sıralama neye ve kime göre yapıldı?

Bu sene Davos’taki Dünya Ekonomik Forum’unda yayınlanan bir raporda dünya ülkeleri sıralandı. Bu sıralamada Almanya birinci çıkarken Kanada ikinci çıktı.

En iyi ülkeler sıralaması U.S. News & World Report (ABD Haber ve Dünya Raporu), Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu ve küresel marka danışmanları grubu olan BAV danışmanlık tarafından hazırlandı ve 60 ülke sürdürülebilirlik, macera, kültürel etkinlik, girişimcilik ve ekonomik etki gibi 75 ayrı faktöre göre sıralandı.

Sıralamadaki en iyi beşte Almanya ve Kanada’nın dışında Birleşik Krallık üçüncü, ABD dördüncü ve İsveç beşinci sırada yer aldı. Raporda Davos’taki ekonomik foruma katılan iş dünyasının önde gelen işadamları, sıkça seyahat edenler ve diğer toplum üyeleri olmak üzere 16.200 kişinin görüşleri alındı.
ABD Haber editör ve başkanı Mortimer B. Zuckerman, küreselleşmenin dünyada iş yapmayı, etkilemeyi ve hayat kalitesini daha rekabetçi bir ortam haline getirdiğini söyledi. Üniversiteler, hastaneler ve diğer kurumlar için yapıldığı gibi artık En İyi Ülkeler portalı hızlı değişen dünyada hikâyelerin paylaşıldığı ve vatandaşlara, iş liderlerine ve hükümetlere performans değerlendirmesi bilgisi sağlayacak küresel bir sayfa olacağını söyledi. Yani nasıl ki müşterilerin seçiminde rol oynayan en iyi restoranlar ya da yabancı öğrencilerin okumak için karar vermelerini etkileyen en iyi üniversiteler sıralaması yapılıyorsa en iyi ülkeler sıralaması da yatırım yapacak çevrelerin kararlarını etkilemesi amacıyla yapılıyor.

Kanada en çok vatandaşlık, girişimcilik ve iş fırsatlarına açık olması gibi noktalardan yüksek puan aldı.

Başbakan Trudeau Davos’ta Kanada’nın yatırım yapılacak mükemmel bir yer olduğunu söyledi.

Kanada ayrıca eğitim, kamu sağlığı, güvenlik ve ekonomik istikrar gibi faktörlere bakılarak yapılan hayat kalitesi kriterinde de en iyi ülke sıralamasını kazandı.


Murat Kandemir, 26 Ocak 2016

23 Ocak 2016 Cumartesi

Uluslararası Öğrenciler Kanada Göçmenlik Sisteminde Hakettiği Değeri Tekrar Kazanmalı

Kanada göçmenlik sistemindeki değişiklikler özellikle Kanada üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilerin göçmen olmalarını zorlaştırıyor.

2014 yılında Kanada kolej ve üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrenciler mezun olmalarından sonra bir sene iş tecrübesi sahibi olmaları halinde doğrudan Kanada göçmenliğine başvurabiliyorlardı. Hatta küresel düzeyde uluslararası öğrenci çekmek isteyen tüm Kanada koleji ve üniversiteleri bu durumu bir pazarlama unsuru olarak bolca kullanmaktaydı.  Ben de bana danışan ve profesyonel göçmenlik programına uymayanlara Kanada’da yüksekokul programı okuyarak göçmen olabilme ihtimalinden bahsediyordum. 2015 Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren ve ekspres giriş sistemi de denilen değişiklikler sonrasında bu durum artık bir hayal.

Peki bu durum böyle devam edecek mi? Bence etmeyecek.

Kanada göçmenliğindeki yeni değişiklikler ile birlikte göçmenlik başvurularında puan bazlı sisteme öncelik veriliyor. Devletin onayladığı iş teklifi alan göçmen adayları öncelikli değerlendiriliyor. Kanada’daki çoğu yabancı öğrenciler Kanada’da iş tecrübesine sahip fakat sadece aldıkları iş teklifleri devlet tarafından kabul edilenler göçmen olabiliyorlar.

Hükümet tarafından onaylanan iş teklifi sahipleri göçmenlik sisteminde öncelik sahibi olmuyorlar. Bu insanlar Kanadalı işverenlerce istenen potansiyel işçiler olarak biliniyor ve bu tür iş tekliflerinin hükümetçe onaylanması için kendilerine iş teklifi veren Kanadalı işverenler aynı işi yapacak Kanadalı işçi bulamadıklarını ispat etmek zorundalar. Hükümetin onayladığı iş teklifi sahibi kişiler öncelik sahibi olarak göçmenlik şansına daha yakın kişiler.

Kanada’nın göçmenlik kapılarını ülkede okuyan yabancı öğrencilere açmasının nedeni Kanada’da okuyan, yaşayan ve yeterli iş tecrübesi sahibi ve İngilizce veya Fransızcayı iyi derecede konuşan insanlardan yararlanmanın iyi bir kamu politikası olduğu düşüncesiydi.

Oysa şimdiki durumda Kanada’da alınan eğitim ya da iş tecrübesi için adaya ek puan veriliyor. Fakat bu Kanada dışında okuyan yabancı göçmen adayları karşısında pek fazla bir fark yaratmıyor.

Kanadalı işverenlerce hak ettiği değeri alan Kanada eğitimi ekspres giriş sisteminde bence pek itibar görmüyor. Kanada’nın ekspres giriş sistemi Kanada’da okuyan ve ülkede okudukları esnada hem ülkede para harcayıp hem de ülkede çalıştığını böylelikle topluma uyum gösterdikleri gerçeğini göremiyor. Yabancı öğrencinin ülkeye entegrasyonu değer görmüyor.  

Önceki sisteme dönülmese de Kanada’da yüksek miktarda para harcayarak okuyan öğrencilerin Kanada göçmenliğine geçebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlanmalıdır. Örneğin Kanada yüksekokul ve üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin ekspres giriş sisteminde daha fazla puan almaları gerekiyor.  Kanada mezunu öğrencileri yabancı göçmen adaylarıyla neredeyse eşit olarak görmek Kanada eğitimlerini hiç tanımamak anlamına geliyor ki bu durum kabul edilebilir değildir.

Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler bu sözüm size. Öncelikle okulunuzu bitirin ve akabinde mezuniyet sonrası çalışma izinlerinizi (PGWP) mutlaka edinin. Okuduğunuz süre kadar verilen çalışma izinleriyle mutlaka beceri gerektiren işlerde çalışın. Çevrenizi geliştirin ve iş teklifi alma fırsatını kollayın. İş teklifi alırsanız Kanada göçmenliği size hayal olmayacaktır. İnanıyorum ki Kanada göçmenliği yabancı öğrencilere daha önce olduğu gibi yine cömert olacaktır.


Murat Kandemir, 23 Ocak 2016

21 Ocak 2016 Perşembe

Kanada Vatandaşlığı Başvuru Kriterleri

Kanada vatandaşlığı kanunu ve başvuru kriterleri en sonuncusu Haziran 2015 olmak üzere son yıllarda oldukça değiştirildi. Bu yazıda yeni Kanada vatandaşı olma kriterlerini incelemek istedik.

Bilindiği gibi Kanada vatandaşı olmak için önce göçmenlik kartı sahibi olunmalıdır. Daimi göçmenlik statüsü (permanent residence -PR) sahipleri Kanada içinde ikamet etmelidirler ve bu ikamet süresi Kanada vatandaşlığı ikamet hesaplamalarında temel alınacaktır.

Kanada Vatandaşlık Kanunu’ndaki tüm yenilikler 11 Haziran 2015 itibariyle yürürlüğe girerek uygulanmaya başlandı. Yeni kurallar eskisine göre biraz daha sıkı olması bir yana Kanada vatandaşlığı için gereken minimum ikamet süresinin daha da uzatıldığı göze çarpıyor. Eski sistemde PR sahibi kişiler belli bir süre Kanada’da kaldıklarını ya da vatandaşlık hakimine Kanada’yı yeni evi yaptığını ispat etmesi yetiyordu. Bu muafiyet artık yok. Yeni vatandaşlık mevzuatı vatandaşlığı Kanada’da ki fiziksel ikametle tanımlıyor.

Kanada vatandaşlığının genel başvuru şartları şöyledir:

Yaş: Başvuran kişi 18 yaş ve üstü olmalıdır. 

Daimi Oturum Statüsü: Başvuran kişinin Kanada’da geçerli PR statüsü olmalıdır. Yani PR statüsü sahibi olmak asıldır yoksa başvuran kişinin başvurduğu esnada geçerli bir PR kart sahibi olmak zorunluluğu yoktur. Ayrıca IRPA’nın 28inci maddesinde belirtilen kişilerden olmamalıdır. Yani vatandaş olmak isteyen adayların:

-Sahtekarlık sebepleriyle haklarında göçmenlik soruşturması açılmamış olmalı,
-Kanada’dan gönderilmek üzere sınır dışı edilme işlemi başlatılmamış olmalıdır veya
-PR statüsünün gerekli olan şartlarını taşımamış bulunmamalıdır.

Kanada’da Geçen Zaman (ya da İkamet Testi): Tüm başvuranların taşıması gereken iki tür “ikamet” şartı vardır.

İlk şart başvuran kişinin Kanada’da başvurusunu yapacağı tarihten önceki altı yıl içinde en az 1.460 gün (4 yıl) yaşamış olması şartıdır. Burada sadece PR statüsünde Kanada’da bulunulan günlerin sayılabileceğini tekrar hatırlatalım. Yani vatandaş olmak isteyenin Kanada’da çalışma izni (work permit) ya da okuma izni (study permit) ile bulunduğu süreler (isterse yıllarca olsun) vatandaşlık başvurusunda göz önüne alınmamaktadır.

Diğer şart ise başvuran kişinin başvurusunu yapacağı günden önceki altı yıllık süre içinde hesaba katılacak toplam dört yıllık sürenin her bir yılında en az 183 gün (6 ay) tam ya da kısmi olarak fiziki ikamet etmesi kuralıdır.

Gelir Vergisi: Vatandaş olmak isteyen aday başvuru yapacağı tarihten önceki altı yıl içinde ki dört yıllık sürede yapması gereken vergi iade başvurularını yapmış olmalıdır.

Kanada’da Yaşam Niyeti: Kanada vatandaşlığına başvuran her aday Kanada vatandaşı olduktan sonra Kanada’da yaşamaya niyet ettiğini beyan etmelidir. Bu durum Kanada’da devamlı bir iş sahibi olarak çalışmayla, Kanada’da devamlı olarak yaşamasıyla ya da Kanada’da bir eğitim kurumunda tam zamanlı olarak okunmasıyla vb. ispatlanabilir. Bu durum oldukça önem arz etmektedir ve adayın Kanada’da yaşama “niyetini” ispatlayacak tüm kanıtlar mutlaka sunulmalıdır.

Dil Becerileri: Kanada vatandaşı olmak isteyen tüm adaylar Kanada’nın resmi dillerinden (İngilizce veya Fransızca) en az birini yeteri kadar bilmek zorundadır. 14-64 yaş arasındaki adaylar İngilizce veya Fransızca dillerinden birinde yeteri kadar bilgi sahibi olduğunu kanıtlamak zorundadır. IELTS, CELPIP veya TEF sınav sonuçları, eğitim belgeleri, LINC sertifikaları vs. kanıt belge olarak kullanılabilir.

Genel Bilgi Testi: 14-64 yaş arası her başvuran kişi Kanada hakkında yeteri kadar genel bilgi sahibi olmalıdır. Aday Kanada hakkında genel bilgi sahibi olduğunu gireceği yazılı vatandaşlık sınavını başarıyla geçerek ispatlayacaktır.

Yukarıdaki anlatılan bilgiler genel bir özet olmakla birlikte Kanada vatandaşlığı başvuru şartlarının bazı farklı koşulları ve muafiyetleri vardır. Bunlar Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) resmi internet sitesinden edinilebilir.


Murat Kandemir, 21 Ocak 2016    

20 Ocak 2016 Çarşamba

Suriyeli Mülteciler Kanada’ya Sponsor Olunarak Nasıl Getirilir?

Suriye’deki iç savaştan kaçan ve sayıları beş milyonu bulan Suriyeli mülteciler Lübnan, Ürdün ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

Türkiye’deki Suriyeli mülteciler zaman zaman bana Kanada’ya nasıl gidebileceklerini soruyorlar. Özellikle Kanada’da akrabaları olan Suriyeli ve Iraklı mültecilerden de benzer sorular geliyor. Bu yazımda devlet sponsorluk programlarının ötesinde Kanadalı göçmen ve vatandaşların Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeli mültecilere nasıl özel sponsor olabileceklerini açıklamaya çalıştım.

Sponsor grupları (organizasyonlar, kişiler, kurumlar vs.) kendi istedikleri mültecilere sponsor olabilmelerinin yanı sıra Kanada hükümetinden kendilerine sponsor olacakları mülteci bulmalarını da isteyebilirler.

Mülteci sponsorluğunda çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Burada anlatılanlar daha çok özel olarak yapılan sponsorluk (private sponsorhip) yöntemidir. Devletin sponsorluğu ile yürütülen devlet sponsorluğu (government sponsored), ortak destek sponsorluğu programı (joint assistance sponsorship) ya da ortak vize ofis havale programları (blended visa Office-referred program) farklıdır.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) internet sitesinden de edinilebilen mülteci sponsorluğu kılavuzunda (guidelines for refugee sponsorship) mülteci sponsorluğu hakkında detaylı bilgi bulunabilir.  

Mülteci sponsorluğu Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu’nun (Immigration and Refugee Protection Act) Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri (Immigration and Refugee Protection Regulations) maddelerine göre yapılmaktadır.

Sürecin Kısa bir Özeti
Muhtemel mültecilerin ve onlara sponsor olacak sponsorların belirlendiğini varsayarsak başvuru süreci şu şekilde gelişecektir;

1-Sponsor olan grup kendilerinden istenen başvuru formları ve belgeleri tamamlayacak ve
2-Siyasi sığınmacılar (başvuranlar) kendilerinden istenen başvuru formları ve belgeleri tamamlayacaktır.

Sponsor ve başvuru sahibinin (mültecinin) belge ve formları CPC-Winnipeg adresine gönderilir. Yapılan başvurunun tam ve eksiksiz yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Pakette olması istenen tüm belge ve formlar sunulmalıdır. Belge ve/veya bilgi eksikliği olması durumunda yapılan başvuru sahibine aynen iade edilecektir. Bu başvurunun bir mülteci başvurusu olduğu üçün görevlilerin bazı eksiklikleri görmezden geleceğini sakın düşünmeyin.

Yapılan başvurunun eksiksiz olduğuna karar verildikten sonra dosya ilgili vize ofisine (konsolosluk/elçilik) gönderilir. Başvuru işlem süresi vize ofisine göre değişken özellik göstermektedir. Bazı vize ofislerinin işlemleri bitirme süresi 60 ayı bulmaktadır. Televizyonda Kanada’ya sevinçle giriş yaptığı görülen Suriyelilerin dosyalarının hızlı sonuçlandırılması bir kural değil bir muafiyettir.

Başvuranlar mülakata çağrılacaklardır. Mülakatın amacı kişinin mülteci tanımına uyup uymadığını belirlemek ve başvurunun yapıldığı kategorinin (aşağıda açıklanan kategorilerde) diğer şartlarına uyup uymadıklarını incelemektir. Mülakat aynı zamanda güvenlik soruşturması amacı da taşımaktadır. Kanada hükümeti 19 Eylül 2015’ten itibaren Suriyeli ve Iraklı mülteciler için hızlandırılmış süreç politikası uygulamaya başladı. Bu uygulamayla görevliler Suriye iç savaşından kaçanları mülteci olarak belirleyebilecek ve mülakatlar daha çok medikal uygunluk ve güvenlik faktörleri üzerine yoğunlaşacaktır.      

Mülteci olarak kabul edilen kişilere daimi oturum vizeleri verilecek ve bu vizeyle Kanada’ya giriş yapabileceklerdir.

Mültecilere kim sponsor olabilir (sponsor olma şartları)
Sponsorların taşımak zorunda oldukları şartlar yukarıda bahsedilen Yönetmeliğin 152-158 maddeleri arasında belirtilmiştir.

Bir kişi ya da bir grup tarafından sponsor olunacak muhtemel mülteciler belirlendiğinde onları Kanada’ya getirecek özel sponsorluk başvuruları aşağıdaki üç yol aracılığıyla yapılabilir.  

1-Sponsorluk Anlaşma Hamilleri (Sponsorship Agreement Holder-SAH) ve varsa onların tamamlayıcı grupları (Constituents Groups-CS) aracılığıyla
2-Beşli Grupla (Group of Five); veya
3-Toplum sponsorları (Community Sponsors-CS) vasıtasıyla.

Şimdi aşağıdaki farklı sponsorluk kategorilerinin temel farklılıklarından ve program şartlarından bahsedelim.  

Sponsorlar veya sponsor gruplar mülteci ailesinin bir yıllık temel ihtiyaçlarını karşılama taahhüdünde bulunmaktadır. IRCC bu süreyi çok seyrek te olsa çeşitli durumları göz önüne alarak üç yıla kadar uzatabilir.

Yerleşim giderleri ve programla ilgili diğer detaylı bilgiler bakanlığın (IRCC) başvuru formları içinde bulunmaktadır. Bu bilgiler rehber niteliğindedir ve IRCC herhangi bir yerleşim planını yerleştirilecek eyalet ve bölge gibi değişken faktörleri de göz önüne alarak kabul ya da ret edebilir.

Sponsor grupları sponsor oldukları mültecilerden Kanada’ya gelmeden önce ya da yerleştikten sonra para isteyemezler. Mültecilerin Kanada’daki aile üyelerinin maddi destek vermesi kabul edilmektedir. IRCC bu konuya açıklık getirmektedir:

Mültecilerin herhangi bir maddi sorumluluğu yoktur ve getirilen mülteciler sponsor grupların kendileri için yaptığı iaşe, ikamet, bakım ve yerleşim desteklerinin geri ödenmesi ya da ön ödemede bulunmaları için herhangi bir yasal ya da resmi olmayan bir sorumluluğa itilemezler.

Yerleşim masrafları özel yerleşim ihtiyaçlar listesini kapsamaktadır. Sponsor eden gruplar iyi bir yerleşim planı (IRCC formlarında verilir) sunmalı ve bu planda bu özel ihtiyaçların nasıl ve kim tarafından karşılanacağı iyi detaylandırılmalıdır.

Destek aşağıdaki yöntemlerde (ya da çeşitli kombinasyonlarda) sağlanabilir:
Kişisel/organizasyon fon taahhütleri
“Ayni” bağışlar; ve
Belirli bir hesapta tutulan özel fonlar

“Ayni” bağışlar sponsor grupların mültecilerin çeşitli yerleşim ihtiyaçlarının sağlanması için yaptıkları para dışındaki yardımlardır. Örneğin mültecilere kira yardımı yapma yerine bir yerleşim organizasyonu özel bir daireyi mültecilere barınak olarak tahsis edebilir. Bu ayni yardımların değeri sponsor kişilerin sağlamak zorunda olduğu yerleşim masraflarından düşürülebilir.   

Kategoriye bakılmaksızın tüm mülteci sponsorluğu başvurularında aşağıdaki belgeler sponsorlar tarafından sunulmalıdır.

IRCC tarafından sağlanan ve tüm partiler tarafından imzalanan taahhütname; ve
Yine IRCC tarafından sağlanan Detaylı bir yerleşim planı (settlement plan) belgesi.

Yönetmeliğin 153(3) maddesi uyarınca tüm taraflar maddi taahhütnameye hem ortak hem de ayrı ayrı kefildirler. Sponsor sorumluluğu, sponsor edilen mültecinin Kanada’ya geldiğinin ilk yılında sosyal yardım alması durumunda ortaya çıkar. Bu maddi sorumluluk taahhüdü aile büyükleri sponsorluk programındaki maddi taahhüt sorumluluğu ile aynı durumdur. 

Sponsorlar ya Kanada vatandaşı ya da göçmeni (immigrant) olmalıdırlar. 

Yönetmeliğin 156 ıncı maddesi uyarınca aşağıdaki kişiler sponsor olamazlar:
(a) Kanada’da cinayet ya da Şartlı Tahliye ve Cezalandırma Yasası I veya II eklerinde belirtilen suçlardan, ciddi bir suç olarak hakkında dava açılıp açılmadığına bakılmaksızın hakkında dava açılıp aldığı hüküm giyen ve cezanın tamamlanması üzerinden beş sene geçmemiş olanlar
(b) Kanada’da işlendiğinde (a) paragrafı uyarınca suç teşkil edecek suçlardan Kanada dışında hüküm giymiş ve yabancı kanuna göre verilen cezanın üzerinden beş sene geçmemiş olanlar,  
(c) Mahkeme tarafından konan herhangi bir nafaka ödemesini yapmamış olanlar 
(d) Ülkeden gönderilecek kişiler  
(e) Vatandaşlık Yasası altında adına iptal işlemi açılmış kişiler,
(f) herhangi bir cezaevi veya hapishanede tutulan kişiler.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR-BMMYK) tarafından verilen siyasi sığınma iddiacısı belgesi (Asylum Seeker Certificate), BMMYK kayıt kartı (Registration Card), BMMYK Kayıt veya UNWRA tarafından düzenlenen belgeler mülteci olarak tanınmaya dair kanıtlar olarak sayılmamaktadır.

Önemli bir nokta G5 ve CS sponsorluk grupları sadece mülteci olarak tanınan kişileri sponsor edebilirler. (Bakınız yönetmelik 153(1)(b)). Her ne kadar yabancı bir hükümetin tanıması kabul edilse de bu durum genel olarak mültecilerin BMMYK tarafından tanınması gerekliliği anlamına gelir. Kişiler mülteci olarak tanınmak için BMMYK mülakat sürecinden geçmeli ve mülteci olarak belirlenmelidir.   

SAHlar (aşağıda açıklanan organizasyonlar) bu gereklilikten muaf tutulmuştur. Bu yüzden SAH olarak sayılan organizasyonlar kişiler için mülteci olarak tanınmadan sponsorluk başvuru yapabilirler.
Kanada hükümeti Irak ve Suriyelilerin başvurularında BMMYK veya herhangi bir yabancı devlet tarafından mülteci olarak tanınması gerekliliğini geçici bir süre kaldırmıştır.

Özel sponsorluğun üç ana kategorisi vardır. 

Sponsorluk Anlaşması Sahipleri (Sponsorship Agreement Holders –SAH)
SAH olarak sayılan organizasyonlar IRCC ile Kanada’ya mülteci sponsorluğu konusunda anlaşma imzalamış olan kurumlar olarak bilinir. SAH’ların mültecilerin BMMYK ya da yabancı bir devlet tarafından mülteci olarak belirlendiklerini ispat etme yükümlülüğü bulunmamaktadırlar.

SAH kurumları tam listesi için tıklayın.

Eğer kişiler ya da gruplar SAH’tan sponsorluk başvurusunu hızlandırma desteği talebinde bulunurlarsa SAH Kanada’daki kişilerden mültecilere ihtiyacı oldukları maddi desteği vermeleri için destek taahhütnamesi alacaktır. Her ne kadar IRCC’ye göre destek taahhüdünü gerçekleştiren SAH olarak görünse de SAH sponsor olmak isteyen kişilerin mültecileri destekleyebileceğinden emin olmak isteyecektir. 

Beşli Gruplar (Groups of Five –G5)
G5, beş ya da daha fazla Kanada göçmeni ya da vatandaşlarından oluşan gruplardır. Bu kişiler bir araya gelerek bir sponsor grubu oluşturmaktadır. Bu kişilerden en az üçü kendi maddi kaynaklarından yardımda bulunma taahhüdünde bulunmalıdır. Tüm grup üyeleri getirmek istedikleri mültecinin yaşayacağı bölgede yaşıyor olmalıdırlar.

Kişisel yardım taahhüdünde bulunan tüm G5 üyeleri mali bilgilerini IRCC ile paylaşmak zorundadırlar. Sağlanması gereken belirli belge şartları vardır bu belgeler sağlanmadığı takdirde sponsorluk başvurusu reddedilecektir. 

Toplum Sponsorları (Community Sponsors -CS)
Bu sınıftan sayılacak sponsorlar,
Bir organizasyon,
Bir dernek ya da
Bir kurum olabilir.

Organizasyon, dernek veya kurumların toplum sponsoru olarak sayılması için eyalet ya da federal yasalara göre kurumsallaşmış olma zorunlulukları yoktur.

Mültecilere destek olmak isteyen ve bunun için yeteri kadar kaynağa sahip olduğunu düşünen toplum sponsorları programa uygun olmak için maddi bilgilerini IRCC ile paylaşacaktır.


Murat Kandemir, 20 Ocak 2016 

17 Ocak 2016 Pazar

Türkiye’deki Suriyeliler Kanada’ya Ne Zaman Gidecekler?

Seçilen Suriyeli mültecileri yakın bir zamanda Türkiye’nin güneyinden Kanada’ya getirmek için plan hazır. Tek eksik olan şey Kanada sağlık bakanlığının onaylayacağı bir hastane, mültecilerin taşınması için güvenli bir havalimanı ve yol.

Lübnan ve Ürdün’den uçaklar dolusu mülteci Toronto ve Monteral şehirlerine ulaşmaya ve Kanada’da yeni hayatlarına alışmaya başlarken Türkiye’den yapılacak olan uçuşlarda sorunlar var. Güvenlik kaygıları Kanada liberal parti hükümetinin Şubat ayı sonuna kadar 25 bin mültecinin Kanada’ya yerleştirilmesi projesini aksatacak gibi görünüyor.

Problem aslında bölge ile ilgili. 2.2 milyonluk Suriyeli mülteci sayısı ile en çok mülteciyi elinde bulunduran Türkiye, istikrar yarım adasının kaos denizine döndüğü yerde bulunuyor. Kanada’ya gitmek isteyen mültecilerin bulunduğu ülkenin güneyinde gelişen sorunlar Türkiye ve komşu ülkelerini kara kara düşündürüyor.

Ülkenin güneydoğusunda var olan ve PKK tarafından başlatılan hendek savaşı olayı daha da karmaşık hale getiriyor. Bazı güneydoğu şehirleri ve ilçeleri yaşanan çatışmalardan dolayı oldukça hasar gördü. Bazı gazeteler olayları “Halep değil Türkiye”, “Türkiye’nin güneyinin Suriyelileşmesi” gibi başlıklarla verdi. 

100’den fazla kişinin ölümüne sebep olan Ankara patlaması da dahil olmak üzere bazı bombalama eylemlerini üstlenen IŞİD’inde ülkede faaliyetleri giderek hissediliyor. Alınan bir tehdit sonrasında ABD, Ankara elçiliğinde ve İstanbul konsolosluğunda verilen hizmetleri azaltma yoluna gitti. Olayla ilgili olarak bir IŞİD militanı yakalandı.

Bir Rus savaş jetinin Türk hava sahasını ihlal ettiği için Türkiye tarafından düşürülmesi ve sonrasında iki ülke arasında tırmanan gerginlik ve Irak’ın Musul bölgesindeki Türk askerlerinin geri çekilmesini istemesi bölgedeki tırmanan yeni gerginliklerin örnekleri oldu.

Bölgedeki tüm bu sorunlar Kanada’nın planlarını kötü şekilde etkiledi. Türk hükümeti tarafından yerleştirilmesi için Kanada’yla paylaşılan isimlerin çoğu ülkenin güneydoğusuna yaşayan isimler. Bu isimlerin yaşadığı yerler PKK ve Türk güvenlik güçlerinin zaman zaman karşılıklı çatıştığı hem de IŞİD/YPG’nin etkisinde bulunan Suriye-Türkiye sınır boyuna yakın bölgeler. 

Türk hükümetinin önerdiği Suriyeli mültecilerin yaşadığı Türk illeri iç savaş yaşayan Suriye sınırına çok yakın bir yerde. Hem PKK faaliyetleri hem de iç savaş yaşayan Suriye sınırına yakınlık Suriyeli mültecilerin hem güvenlik hem de sağlık taramalarının yapılması ve güvenli bir şekilde Kanada’ya gönderilmesi operasyonunu çok tehlikeye atıyor.

Mültecileri, uygunluklarının saptanması için yapılacak mülakatlara katılabilmeleri için uzun süren bir seyahatten sonra Gaziantep’teki IOM merkezine getirmek ve sonra eve dönmeleri ve yine bir sonraki görüşme günü için aynı merkeze tekrar getirmek o bölge için oldukça sorunlu bir süreç.

Türkiye 11 Aralık’ta Gaziantep’te “özel güvenlik bölgesi” ilan etti ve bu Kanada’nın Türkiye’nin güneydoğusundaki mülteci operasyonlarını sekteye uğrattı. Kanada şimdi hem kendi görevlilerinin hem de taşıyacağı mültecilerin hayatlarını tehlikeye atmayacak hem de Suriye-Türkiye sınırına güvenli bir mesafede bulunacak bir havalimanı arıyor.

Türkiye’de bulunan Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) görevlileri mülteci seçiminde ikinci adım olan Suriyelilerin IOM görüşmeleri sonrası güvenlik incelemelerini gerçekleştiriyorlar. Fakat güvenlik endişesi öyle bir noktaya varmış ki Ankara’daki Kanada büyükelçiliği, görevlilerin bulundukları ili bile gizli tutuyor. Türkiye’nin güneyinde Kanada Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun bir hastane belirlenemediği için seçilen mültecilerin sağlık taramaları bile başlayamadı.

Kanada’nın Ankara’daki büyükelçisi bir röportajda yaptığı açıklamada mülteci operasyonlarını başlattıklarını fakat hem kendi personellerinin hem mültecilerin hem de IOM personelinin güvenliklerinin birinci öncelikleri olduğunu açıkladı. Büyükelçi John Holmes bu coğrafyanın yürüttükleri mülteci yerleştirme faaliyetlerini etkileyen bir coğrafya olduğunu belirtti.

Ürdün ve Lübnan’ın aksine Türkiye mülteci krizini BMMYK’ya delege etmek yerine kendisi yürütüyor. Türkiye’de bulunan ve AFAD tarafından yönetilen kamplarda 11 Ocak 2016 tarihi itibariyle 268.843 Suriyeli mülteci kalıyor. Türk hükümeti Kanada’ya yerleştirilmesi için her biri 5.000 isimden oluşan iki liste verdi. IOM ise listelerin doğruluğunun kontrolünde Kanada’ya destek veriyor. Listedeki isimlerin Kanada’nın istediklerine göre olması önem arz ediyor. Örneğin verilen listedeki aile üyelerinden herhangi birisinin yasa dışı olarak Avrupa’ya gitmesi tüm ailenin Kanada göçmenlik programından yararlanamamasına yol açıyor.

2011’de başlayan ve tüm bölgeyi etkisi altına alan Arap Bahar’ından etkilenmeyen ülkelerden biri oldu Türkiye. Böyle gitmesi umuldu fakat ateş sadece düştüğü yeri yakmadı, etrafına da bulaşmaya başladı. Türkiye önce Suriye ordusundan kaçan ve daha sonra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olarak bir araya gelenlere sponsor olup onları eğitti. Daha sonra Türkiye radikal cihatçılar da dahil olmak üzere Esat rejimine karşı olanların Türk topraklarını kullanmasına izin verdiği bir politika güttü.

Dört yıl sonra olaylar artık Türkiye’nin kontrolünden çıktı. Müslüman Kardeşler Mısır’da askeri bir hükümet tarafından devrildi. Olayı darbe olarak niteleyen ve Müslüman Kardeşler tarafını tutması yüzünden Türkiye’nin Mısır ilişkileri çok zarar gördü. Tunus’ta Ennahda iktidarı kaybetti. Suriye’de ÖSO önce zayıfladı sonra fraksiyonlara bölündü. Türkiye’nin ilk başlarda görmek istemediği Cihatçılar IŞİD adı altında birleşerek Türk sınırına kadar olan bölgede halifelik ilan ettiler. Bu durumu en iyi anlatan cümle eski AKP milletvekili Suat Kınıklıoğlu’ndan geldi. “Rüzgara tüküren kendi suratını ıslatır”. Türkiye’nin hatalı Suriye politikaları ülkeyi IŞİD’le sınır paylaşan bir ülke durumuna getirdi.

PKK’nın başlattığı hendek savaşları bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağının konmasına ve sivillerin, asker ve polislerin ölümüne yol açtı. Bölgede bazı ilçeler harabeye döndü.

İşte bölgedeki tüm bu siyasi değişkenler ve istikrarsızlık durumu Kanada elçiliğinin Türkiye’den yapılacak mülteci taşıma operasyonlarının ne zaman başlayacağı hakkında herhangi bir tarih vermesini engelliyor. Bölgedeki insani yardım görevlileri için Kanada’nın zamanlama hedefleri değil asıl hedef daha önemli. O da Kanada’nın mülteci yerleştirilmesi operasyonlarının diğer ülkeler için örnek teşkil etmesi.

BMMYK’ya para ve yardım yapılması da önemli tabi ama yetersiz çünkü yapılan yardımlar mültecinin geçici kamp hayatına devam etmesinden başka bir işe yaramıyor. Oysa Kanada’nın yürüttüğü mülteci yerleştirme operasyonları onlara yeni bir hayat sunuyor.      

Herkes bana Kanada’nın şimdiye kadar neden Türkiye’den hiç Suriyeli mülteci almadığını soruyor. Cevap çok basit. Bölgenin siyasi şartları buna hiç izin vermiyor ki.

Murat Kandemir, 17 Ocak 2016

15 Ocak 2016 Cuma

Kanada Aile Büyükleri Sponsorluk Programı Açıldığı Gibi Kapandı

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) 4 Ocak 2016’da açılan anne-baba ve aile büyükleri sponsorluk programı (PGP) için 14.000’den fazla başvuru yapıldı.

Program açıldığından üç gün sonra başvuru sayısı yüzünden tekrar kapatıldı. Kabul edilecek başvuru sayısı 5.000 adetle sınırlandırıldığı için eksiksiz yapılmış olan ilk beş bin başvurunun kabul edileceği açıklandı.

7 Ocak ve sonrasında kapatılan programa yapılan başvuru dosyaları hiçbir işlem yapılmadan sahiplerine iade edilecek.

4 Ocak’taki duyurusunda sadece 5.000 başvuru alınacağı belirtilmişken IRCC’in internet sitesinde yapılan sonraki duyurusunda ise Kanada ailelerin birleşiminde yaptığı vaatleri yerine getirmek için kabul edilecek başvuru sayısını 5.000’den 10.000’e çıkarılacağının planlandığı ve bu hedefe ulaşmak için programa eksiksiz ve tam olarak yapılan ilk 10.000 başvuru sonuçlandırılacağı açıklandı.

Liberal parti seçimlerde önceki hükümetin uygulaması olan 5.000 başvuru kotasının iki katına çıkarılacağı vaadinde bulunmuştu.  

Başvurular Mississauga (CPC-M) Ontario dosya işlem merkezinde sonuçlandırılacak. Başvuruları sadece posta yoluyla alan CPC-M ofisi halka açık bir merkez değil. Adaylar başvuru süreçlerini bakanlığın internet sitesinde takip edebilecekler.

Aile büyükleri göçmenlik sponsorluk programı oldukça ağır yürüyen bir süreç. Önceki muhafazakar hükümet başvuruları 5 yılda sonuçlandırdığı için oldukça eleştirilmişti. Kanada’nın yeni liberal parti hükümetinin bu başvuruları ne kadar süre içinde sonuçlandıracağı şimdiden merak konusu.

Anne-babasını ya da dede-ninesini Kanada’ya getirmek isteyen adaylar onları PGP programına başvurmadan süper vize ile getirebilirler. Süper vize Kanadalıların aile büyüklerine özel tasarlanan ve Kanada’ya gelebilmelerine olanak veren ve bir defasında iki seneye kadar oturum hakkı veren özel bir vize.

PGP başvuru yapan ve başvurusu kabul edilen adaylara sabırlar diliyorum.


Murat Kandemir, 15 Ocak 2016 

14 Ocak 2016 Perşembe

İlk 10.000 Suriyeli Mülteci Kanada’ya Yerleşti

13 Ocak 2016 itibariyle Kanada’ya yerleştirilen Suriyeli mülteci sayısı 10.000’i aştı. Kanada hükümeti Şubat ayı sonuna kadar ülkeye toplamda 25.000 Suriyeli mülteciyi yerleştirecek. 

Ülkedeki ve dünyadaki çeşitli kurumlarla ortak çalışma yapan hükümet binlerce Suriyeli göçmenin yerleştirilmesi için insanüstü çalışma gösterdi. Kanada hükümeti Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Uluslararası Göç Organizasyonu (IOM), Ürdün, Lübnan ve Türkiye dahil olmak üzere çeşitli uluslararası partnerlerle ortak hareket ediyor.

İlk 10.000 Suriyeli göçmen Kanada’ya yerleştirildi.

Ülkedeki eyalet ve bölgelerde yerleşim organizasyonları, hizmet sağlayıcılar ve özel sponsorların da desteği ile bu proje yürütülüyor. Kanada’da yüzden fazla yerleşim bölgesi Suriyeli mültecileri bağrına bastı.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) internet sitesinde Suriyeli mülteci yerleşimi projesi hakkında bazı istatistik bilgilerini paylaştı.

IRCC verilerine göre 12 Ocak 2016 günü itibariyle başvuru süreci tamamlanan ve Kanada’ya yerleştirilen ya da yerleşmek üzere olan Suriyeli sayısı 15.318 kişiden oluşuyor.

IRCC’a göre 12 Ocak 2016 tarihi itibariyle 4 Kasım 2015’ten bu yana Kanada’ya giriş yapan Suriyeli mülteci sayısı 10.121 kişi.

Kebek hariç Kanada’da özel olarak sponsor edilen Suriyelilerin yerleştiği bölge sayısı 137 iken Şu ana kadar hükümetin Suriyelileri Kanada’ya taşıyan uçak sefer sayısı ise 38.


Murat Kandemir, 14 Ocak 2016