26 Ocak 2016 Salı

Kanada Dünyanın En İyi İkinci Ülkesi

Dünyanın en iyi ülkesi hangisi? Bir rapora göre Almanya birinci Kanada ikinci ülke olarak belirlendi. Peki, bu seçim ya da sıralama neye ve kime göre yapıldı?

Bu sene Davos’taki Dünya Ekonomik Forum’unda yayınlanan bir raporda dünya ülkeleri sıralandı. Bu sıralamada Almanya birinci çıkarken Kanada ikinci çıktı.

En iyi ülkeler sıralaması U.S. News & World Report (ABD Haber ve Dünya Raporu), Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu ve küresel marka danışmanları grubu olan BAV danışmanlık tarafından hazırlandı ve 60 ülke sürdürülebilirlik, macera, kültürel etkinlik, girişimcilik ve ekonomik etki gibi 75 ayrı faktöre göre sıralandı.

Sıralamadaki en iyi beşte Almanya ve Kanada’nın dışında Birleşik Krallık üçüncü, ABD dördüncü ve İsveç beşinci sırada yer aldı. Raporda Davos’taki ekonomik foruma katılan iş dünyasının önde gelen işadamları, sıkça seyahat edenler ve diğer toplum üyeleri olmak üzere 16.200 kişinin görüşleri alındı.
ABD Haber editör ve başkanı Mortimer B. Zuckerman, küreselleşmenin dünyada iş yapmayı, etkilemeyi ve hayat kalitesini daha rekabetçi bir ortam haline getirdiğini söyledi. Üniversiteler, hastaneler ve diğer kurumlar için yapıldığı gibi artık En İyi Ülkeler portalı hızlı değişen dünyada hikâyelerin paylaşıldığı ve vatandaşlara, iş liderlerine ve hükümetlere performans değerlendirmesi bilgisi sağlayacak küresel bir sayfa olacağını söyledi. Yani nasıl ki müşterilerin seçiminde rol oynayan en iyi restoranlar ya da yabancı öğrencilerin okumak için karar vermelerini etkileyen en iyi üniversiteler sıralaması yapılıyorsa en iyi ülkeler sıralaması da yatırım yapacak çevrelerin kararlarını etkilemesi amacıyla yapılıyor.

Kanada en çok vatandaşlık, girişimcilik ve iş fırsatlarına açık olması gibi noktalardan yüksek puan aldı.

Başbakan Trudeau Davos’ta Kanada’nın yatırım yapılacak mükemmel bir yer olduğunu söyledi.

Kanada ayrıca eğitim, kamu sağlığı, güvenlik ve ekonomik istikrar gibi faktörlere bakılarak yapılan hayat kalitesi kriterinde de en iyi ülke sıralamasını kazandı.


Murat Kandemir, 26 Ocak 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder