23 Ocak 2016 Cumartesi

Uluslararası Öğrenciler Kanada Göçmenlik Sisteminde Hakettiği Değeri Tekrar Kazanmalı

Kanada göçmenlik sistemindeki değişiklikler özellikle Kanada üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilerin göçmen olmalarını zorlaştırıyor.

2014 yılında Kanada kolej ve üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrenciler mezun olmalarından sonra bir sene iş tecrübesi sahibi olmaları halinde doğrudan Kanada göçmenliğine başvurabiliyorlardı. Hatta küresel düzeyde uluslararası öğrenci çekmek isteyen tüm Kanada koleji ve üniversiteleri bu durumu bir pazarlama unsuru olarak bolca kullanmaktaydı.  Ben de bana danışan ve profesyonel göçmenlik programına uymayanlara Kanada’da yüksekokul programı okuyarak göçmen olabilme ihtimalinden bahsediyordum. 2015 Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren ve ekspres giriş sistemi de denilen değişiklikler sonrasında bu durum artık bir hayal.

Peki bu durum böyle devam edecek mi? Bence etmeyecek.

Kanada göçmenliğindeki yeni değişiklikler ile birlikte göçmenlik başvurularında puan bazlı sisteme öncelik veriliyor. Devletin onayladığı iş teklifi alan göçmen adayları öncelikli değerlendiriliyor. Kanada’daki çoğu yabancı öğrenciler Kanada’da iş tecrübesine sahip fakat sadece aldıkları iş teklifleri devlet tarafından kabul edilenler göçmen olabiliyorlar.

Hükümet tarafından onaylanan iş teklifi sahipleri göçmenlik sisteminde öncelik sahibi olmuyorlar. Bu insanlar Kanadalı işverenlerce istenen potansiyel işçiler olarak biliniyor ve bu tür iş tekliflerinin hükümetçe onaylanması için kendilerine iş teklifi veren Kanadalı işverenler aynı işi yapacak Kanadalı işçi bulamadıklarını ispat etmek zorundalar. Hükümetin onayladığı iş teklifi sahibi kişiler öncelik sahibi olarak göçmenlik şansına daha yakın kişiler.

Kanada’nın göçmenlik kapılarını ülkede okuyan yabancı öğrencilere açmasının nedeni Kanada’da okuyan, yaşayan ve yeterli iş tecrübesi sahibi ve İngilizce veya Fransızcayı iyi derecede konuşan insanlardan yararlanmanın iyi bir kamu politikası olduğu düşüncesiydi.

Oysa şimdiki durumda Kanada’da alınan eğitim ya da iş tecrübesi için adaya ek puan veriliyor. Fakat bu Kanada dışında okuyan yabancı göçmen adayları karşısında pek fazla bir fark yaratmıyor.

Kanadalı işverenlerce hak ettiği değeri alan Kanada eğitimi ekspres giriş sisteminde bence pek itibar görmüyor. Kanada’nın ekspres giriş sistemi Kanada’da okuyan ve ülkede okudukları esnada hem ülkede para harcayıp hem de ülkede çalıştığını böylelikle topluma uyum gösterdikleri gerçeğini göremiyor. Yabancı öğrencinin ülkeye entegrasyonu değer görmüyor.  

Önceki sisteme dönülmese de Kanada’da yüksek miktarda para harcayarak okuyan öğrencilerin Kanada göçmenliğine geçebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlanmalıdır. Örneğin Kanada yüksekokul ve üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin ekspres giriş sisteminde daha fazla puan almaları gerekiyor.  Kanada mezunu öğrencileri yabancı göçmen adaylarıyla neredeyse eşit olarak görmek Kanada eğitimlerini hiç tanımamak anlamına geliyor ki bu durum kabul edilebilir değildir.

Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler bu sözüm size. Öncelikle okulunuzu bitirin ve akabinde mezuniyet sonrası çalışma izinlerinizi (PGWP) mutlaka edinin. Okuduğunuz süre kadar verilen çalışma izinleriyle mutlaka beceri gerektiren işlerde çalışın. Çevrenizi geliştirin ve iş teklifi alma fırsatını kollayın. İş teklifi alırsanız Kanada göçmenliği size hayal olmayacaktır. İnanıyorum ki Kanada göçmenliği yabancı öğrencilere daha önce olduğu gibi yine cömert olacaktır.


Murat Kandemir, 23 Ocak 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder