19 Mart 2016 Cumartesi

Kanada En Mutlu İlk On Ülke İçinde

Ülkelerin mutluluk listesinde ABD 13 üncü sırada kendine yer bulurken en mutsuz ülke seçilen Burundi 157 inci sırayla listenin sonunda.

Danimarka dünyanın en mutlu ülke ünvanını İsviçre’nin elinden aldı. Rapor, tüm ülkeleri sahip oldukları varlıklarının dışında fırsat eşitliği ve çevrenin korunması gibi faktörlere göre sıralıyor. 

Ülkelerin mutlu olup olmadıklarına göre sıralandığı listede ekonomik stabilite çok önemli bir faktörken sosyal destek ve dayanışma gibi unsurlarda sıralamayı etkiliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Sürdürülebilir Gelişim Çözümleri Ağı (SDSN) ve Kolombiya Üniversitesi Dünya Enstitüsü tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu’nun (The World Happiness Report) dördüncüsü 16 Mart’ta yayınlandı. BM’nin 20 Mart Dünya Mutluluk Günü öncesinde yayınlanan rapor dünyadaki 157 ülkeyi vatandaşlarının mutluluklarına göre sıralıyor.

Kanada bu sene geçen seneye göre bir adım geri düştü. En mutlu 10 ülke sırasıyla şöyle belirlendi: Danimarka, İsviçre, İzlanda, Norveç, Finlandiya, Kanada, Hollanda, Yeni Zelanda, Avustralya ve İsveç. Geçen sene üçüncü olan Danimarka bu sene en mutlu ülke olarak birinci oldu.

ABD listeye 13 üncü olarak girerken İngiltere 23 üncü, Fransa 32 inci olurken İtalya 50 inci sırada yer aldı. Türkiye, dünyanın mutlu ülkeler listesinde 78 inci sırada yer aldı.

Listenin en altında yer alan en mutsuz 10 ülke ise sırasıyla şöyle: Madagaskar, Tanzanya, Liberya, Gine, Ruanda, Benin, Afganistan, Togo, Suriye ve Burundi.

SDSN başkanı ve aynı zamanda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un danışmanı olan Profesör Jeffrey Sachs raporun ülkedeki nesnel refahın bilimsel tanımlamasını ölçmek amacıyla yapıldığını açıkladı.

Reuters’a yaptığı görüşmesinde hazırlanan raporla ilgili detaylı bilgi veren Sachs, sıralamada ülkedeki kişi başı milli gelir ve sağlıklı yaşam beklentisi gibi faktörlerin yanı sıra “zor zamanlarda güvenilecek birisinin varlığı” ve yolsuzluk gibi soyut faktörlerinin de değerlendirildiğini belirtti.

Batılı ülkeler gelişmiş olmanın yanı sıra mutlu olmanın da derdine düşmüş. Kanada uzun yıllar mutlu ülkeler listesinde ilk on da yer alıyor. Türkiye’de mutlu olmayı hak ediyor.

Murat Kandemir, 19 Mart 2016      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder