14 Mart 2016 Pazartesi

Trump Korkusu Amerikalıları Kanada’ya Göçe mi Zorlayacak?

ABD başkanlık seçimleri kampanyasında Afro Amerikalılar, Meksikalılar, kadınlar ve Müslümanları kızdıracak ve bazıları neredeyse ırkçı sayılacak ifadeler kullanan Trump’ın ABD başkanlığını kazanması ihtimali herkesi endişelendiriyor.

Cumhuriyetçi partinin başkan adayı Trump’ın geçen haftaki Chicago mitinginde olaylar çıktı. Çıkan kavga sebebiyle miting ertelendi.

Chicago’daki Illionis Üniversitesi’nde düzenlenmesi planlanan mitingde Trump taraftarları ile Demokrat Parti başkan adayı Bernie Sanders taraftarları, zenci haklarını savunan Black Lives Matter hareketi üyeleri ve Hispanik aktivistler konuşmaya hazırlanan Trump’ı protesto etti. Salondaki gerginlik artıkça miting güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

Başkan adayı Trump’ın bundan sonraki tüm mitinglerinin çeşitli çevrelerce protesto edilmesi bekleniyor.

Trump’ın yaptığı her konuşma toplumun katmanlarını oluşturan çeşitli sosyal gruplara karşı hakaretlerle dolu.

ABD’nin yeni başkanının Trump olacağı korkusu özellikle bazı seçimleri kazanması sonrasında insanların yeni ülke arayışlarını arttırdı. Google araştırmalarında “Kanada’ya nasıl gidilir” sorusu sadece bir günde yüzde 1.150 artarak rekor kırdı. Kanada göçmenlik ve vatandaşlık bakanlığı sayfası soru bombardımanına tutuldu ve yoğunluk sebebiyle siteye erişim yapılamadı.

Konuyu haber yapan Yahoo Haber’e göre Kanada’ya gidiş öyle kolay değil. Hem kota sınırlı hem de ücreti artıyor. 75 Kanada doları başvuru ücreti var ve diğer bir 475 dolar da daimi ikamet başvurusu için isteniyor. Ayrıca eşin getirilmesi durumunda 550 dolar daha ödeniyor. Çocuk ya da diğer aile üyeleri varsa bunlar için de her biri için 150 dolar gerekiyor. Tabi bu ücretler iadesiz ücretler. Yahoo yaptığı haberde Kanada’ya gitmenin maliyetini açıklamaya devam ediyor. Eğer girişimci olarak gidecekseniz 1.050 dolar ücreti var ve örneğin dört kişilik bir ailenin başvuru ücreti 1.400 ila 1.975 dolar arasında oluyor. Tabi tüm bunlara ulaşım, pasaport, taşınma vs. gibi masraflar dahil değil.

Dört kişilik bir ailenin iş ve ulaşımın en iyi olduğu Toronto’ya yerleşme masrafları hakkında da bilgi veren Yahoo Haber’e göre şehir merkezinde ev kirası 3.000 dolara kadar çıkabiliyor. Tabi ısınma, elektrik ve su gibi giderlerin kiraya dahil olduğu bir daire kiralamanın dışında bu masrafların kiraya dahil olmadığı evlerde kirada oturmanın maliyeti de ona göre değişiyor. Tabi tüm bunların dışındaki en büyük diğer adım bir iş bulabilmek.

Amerikalıların yüzde 76’sının tasarruflarının olmadığı düşünülüyor. Başvurulacak göçmenlik sınıfında kabul edildiği var sayılacak kişilerin Kanada’ya yerleşmek için gerekli masrafları ödeyecek tek çareleri kredi kartları.

ABD’deki insanların bazıları Trump’ın kazanmasını istemiyorlar ve Kanada’ya yerleşmeyi ciddi ciddi düşünüyorlar.

İşin ilginç tarafı Trump’ın başkanlığından kaçmaya yeteri kadar kaynağa sahip olanlar onun aşırı politikalarından etkilenmeyecek kişiler; diğerlerini ise Allah kurtarsın.

Hiçbir şeyin aşırısı güzel değildir. Her şeyde orta bir yol tutturmak lazım.


Murat Kandemir, 14 Mart 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder