16 Ağustos 2017 Çarşamba

British Columbia Eyaleti Asgari Ücret Artışı: Hedef Minimum 15 Dolar Saat Ücreti

Kanada’nın British Columbia eyaleti işçilere ödenecek minimum saat ücretini 15 dolara çıkarma hedefinde adım adım ilerliyor. Adil kazanç komisyonuna verdiği taahüt gereği Eylül ayında minimum saat ücretinde 50 sentlik bir artışla eyalet asıl hedefi olan 15 dolar minimum saat ücreti hedefine biraz daha yaklaştı. (Foto BC Government)

Eyalet başkanı John Horgan’ın dün yaptığı duyuruda British Columbialıların hayatlarını daha kolaylaştıracak olan asgari ücretin en kısa zamanda 15 dolara çıkacağı belirtildi.

15 Ağustos günü British Columba hükümeti resmi internet adresinden yapılan duyuruda başkan Horgan minimum saat ücreti artışının çalışan anne-babalar, yaşlılar, yeni Kanadalı göçmenler ve öğrenciler için hayatı daha da kolaylaştıracağını belirtti.

BC eyaletinde 15 Eylül 2017 itibariyle minimum saat ücreti 10.85 dolardan 11.35 dolara yükselecek. BC eyaleti Kanada’nın minimum saat ücreti en yüksek olan üçüncü eyaleti oluyor.

Dünkü minimum saat ücreti artışından en az 100 bin British Columbialının faydalanacağını belirten Horgan asgari ücret ile çalışanlarının yüzde 62’sinin kadın olduğunu kaydetti.

yayınlanacağını belirtti. British Columbia minimum saat ücretinin tam 15 dolar olması için planlı bir şekilde ilerliyor ve bu amaç için yapılacak adımlar daha sonra detaylı bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacak.

Bakan Bains’e göre tüm işletme sahipleri de minimum kazanç seviyesinin 15 dolara çıkarılmasını destekliyor.

Eyaletin genel minimum saat ücreti artışı dışında likör servis elemanlarının saat ücreti de 50 sent artarak 10.10 dolara yükseldi. Diğer çeşitli hizmetler için verilecek minimum çalışma saat ücretleri de yüzde 4.6 oranında artı. Bunlara evde bakıcılık yapanlara verilecek günlük ücret ve kamp liderleri ücretleri dışında bakıcıların  ve meyve ve sebze hasatında çalışanların yevmiyeleri de dahil.

2016 yılında British Columbia’da sgari ücret kazanan işçilerin oranı tüm işçilerin yüzde 4.8’ine denk geldi. Geçen sene Kanada’da gelirleri minimum saat ücreti kadar olanların ulusal ortalaması ise yüzde 6.9 seviyesinde görüldü. 2016 yılı rakamlarına göre British Columbia’da asgari ücret kazanan işçi sayısı kendi işini yapanlar hariç 93.800 kişi olarak göze çarptı. 2016 yılı toplam çalışan sayısı ise 1.958.600 kişi oldu.


Murat Kandemir, 16 Ağustos 2017   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder