29 Ağustos 2017 Salı

X Cinsiyetli Kanada Pasaportları Geliyor

Kanadalılar 31 Ağustos tarihi itibariyle pasaportlarında cinsiyet kısımında kendilerini kadın ya da erkek dışında “hiçbiri” olarak da tanımlayabilecekler. Artık Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) tarafından düzenlenen belgelerde istendiği takdirde cinsiyet kısmı X olarak da düzenlenebilecek. Düzenleme ile isteyen herkes cinsiyetini “diğeri” olarak belirleyebilecek.

İlgili düzenleme LGBT üyelerinin kendilerini ifade edebilmelerine olanak vermek için yapıldı. Daha önce Ontario eyaleti de benzer bir uygulama başlatmış ve eyaletin sağlık kartları ve ehliyetlerinde cinsiyet hanesini kaldırmıştı.

Kanada hükümeti detaylı bir açıklamam yapmamakla birlikte artık isteyenlerin pasaportlarında cinsiyet hanesine X yazdırabilecekerini kamuoyuna açıkladı. Şu anda belgelerde cinsiyet kısmında seçenek olarak sadece K ve E bulunuyor. Yeni hazırlanacak belgelerde ise seçenekler arasında bir de X olacak.

Kanada’nın göçmenlik bakanı Ahmed Hussen tüm Kanadalıların kendilerini güvende hissetmeleri, cinsiyet tercihlerine göre yaşamaları ve cinsiyetlerini özgürce ifade edebilmeleri gerektiğine inanıyor. Bakana göre resmi evraklarda X ile belirtilen cinsiyet tercihi ile tüm Kanadalılar cinsiyet kimliği açısından eşit olacaklar.

Kanada hükümeti LGBT haklarını desteklemeyi ve tüm vatandaşlar arasında cinsiyet eşitliği ve çoğulculuğu sağlamayı gündemine almıştı. Geçen sene başbakan Justin Trudeau özellikle LGBT üyelerinin sorunları konusunda çalışmalar yürütmesi için milletvekili Randy Boissonnault’u özel danışman olarak atamıştı.


Murat Kandemir 29 Ağustos 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder