30 Eylül 2017 Cumartesi

Eşler İçin Kanada Açık Çalışma İzni Pilot Programı

Kanada’da evlenen kişiler yabancı eşleri için Kanada içi eş sponsorluğu programı  (SCLPC) vasıtasıyla oturum başvurusu yapabiliyorlar. Bu program kapsamında yine Kanada’da evlenen kişiler yabancı eşleri için Kanada içinde açık çalışma izni başvurusu da yapabiliyorlar.

Kanada vatandaşı ya da göçmeni bir kişiyle evlenen geçici oturum sahibi kişinin yasal statüsü burada çok önem kazanıyor. Eğer yabancı kişi örneğin Kanada’da okuma izni ile öğrenci olarak bulunuyorsa ve  çalışma izni sonuçlanana kadar yabancı kişinin öğrenci izni bitecek olsa bile bu durum herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Okuma izni bittiği esnada içerde süreci başlatılmış bir çalışma izni başvurusu olduğu için en azından çalışma izni başvurusu sonuçlanana kadar statüsüne herhangi bir zarar gelmeyecektir.

Bu pilot programı 22 Aralık 2014’de yürürlüğe kondu. Program kriterlerini taşıyan yabancılara aile sponsorluğu başvuru süreci devam ederken çalışma izni veriliyor. Bir yıllık olarak çıkarılan pilot program 16 Aralık 2015’te 21 Aralık 2017’ye kadar geçerli olmak üzere ikinci kez uzatıldı. Üçüncü kez daha uzatılması pek muhtemel.

Pilot programı vasıtasıyla açık çalışma izni alma isteyen yabancı eşin aşağıdaki kriterleri taşıması gerekiyor:
1-Kanada içi aile sponsorluğu (SCLPC) başvurusunun yapılmış olması,
2-Başvuru anında geçerli bir geçici oturum statüsünün (ziyaretçi, öğrenci ya da işçi gibi) olması,
3-Sponsorla birlikte aynı adreste yaşaması,
4-Açık çalışma izni başvurusu yapmış olması.

Burada önemli olan noktayı tekrar vurgulayalım. Kanada’da yaşayan ve kendisine sponsor edilen eşin çalışma izni başvurusunu aile sponsorluğu başvurusuyla birlikte ya da sonrasında yapması gerekiyor. Yani yabancı eşin çalışma izni başvurusu ya aile sponsorluğu başvurusu ile beraber yapılacak ya da aile sponsorluğu başvurusu yapıldıktan sonra yapılacak. Çalışma izninin onaylanması 3-4 ayı bulabiliyor.

Yabancı eş alacağı açık çalışma izni ile aslında geçici oturum müsaadesini uzatmış olacaktır. Kanada içi eş sponsorluğu (SCLPC) başvurusu yapılmadan kişi oturumunu uzatamaz. Sadece eş sponsorluğu da kişinin oturumunu uzatmış sayılmaz. Yabancı eşin çalışma izni başvurusundan sonra statüsü bitse bile (örneğin çalışma izni sona erse) içerdeki çalışma izni başvurusu sonuçlanana kadar statüsü korunmuş olmaktadır.

Yabancı eşin yasal statüsünün korunabilmesi için başvuruların eksiksiz yapılması da çok önemli bir noktadır. Yapılan eğş sponsorluğu ve açık çalışma izni başvurusu eksik olduğu sebebiyle geri gönderilirse ve o arada yabancı eşin öğrenci izni sona ermişse teknik olarak yabancı eş statüsünü kaybetmiş olacaktır. Statüsü olmayan birisi için eş sponsorluğu başvurusu yapabiliyor olsa da çalışma izni başvurusu yapılamayacaktır. Bu durumda çalışma iznine başvurabilmek için eş sponsorluğu başvurusunun prensipte onaylandığı aşamayı beklemek gerekir.


Murat Kandemir, 30 Eylül 2017

29 Eylül 2017 Cuma

Kanada New Brunswick Eyaleti Bazı Mesleklerden Göçmen Alıyor

Kanada ekspres giriş sistemi havuzunda kayıtlı göçmen adayları artık New Brunswick eyaletine göçmenlik başvurusu yapabilecekler. Bazı meslek sahipleri kısa bir süre açık kalacak programdan başvuru yapabilecekler.

Kabul edilecek meslekler bilgi teknolojisi, sağlık, perakende satış, finans ve gıda hizmetleri sektörlerinden oluşuyor.

Bu fırsat New Brunswick Eyalet Aday Programı (NBPNP) kapsamında oluşturulan Ekspres Giriş İş Pazarı Kategorisi (EELMS) sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

EELMS kapsamında kabul edilecek kişiye eyalet niyet mektubu (EOI) gönderiliyor ve kişi daha sonra federal ekspres giriş sisteminden kabul davetiye (ITA) alıyor. EELMS kategorisinden kabul edilen kişilere sonrasında gönderilecek aday sertifikası kişiye ek 600 puan kazandıracak ve bu puanla birlikte kişi rahatlıkla ITA alabilecek.

Bu program kapandıktan sonra sadece eyalette çalışan ve halihazırda iş teklifi olanlara niyet mektubu gönderilecek.

New Brunswick eyaletinin yeni programı EELMS’den başvurabilmek için aşağıdaki koşulları taşımak gerekiyor.

1-Halihazırda federal ekspres giriş havuzunda kayıtlı olmak,
2-Geçerli bir dil sınav sonucu, eğitim değerlendirme raporu, iş tecrübesi ve yerleşmek için gerekli maddi kaynağa sahip olmak gibi diğer tüm EELMS kriterlerini yerine getirmek,
3-Son 24 ay içinde (1 Eylül 2015’ten bu yana) bir bilgilendirme toplantısına katılmak, ve
4-Aşağıdaki mesleklerden birini yapıyor olmak:

o   Information systems analysts and consultants (NOC 2171),
o   Computer network technician (2281),
o   Software engineers and designers (2173),
o   Database analysts and data administrators (2172),
o   Computer programmers and interactive media developers (2174),
o   Registered nurses and registered psychiatric nurses (3012),
o   Licensed practical nurses (3233),
o   Cooks (6322),
o   Restaurant and food service managers (0631),
o   Accounting technicians and bookkeepers (1311),
o   Managers in health care (0311),
o   Retail sales supervisors (6211),
o   Financial auditors and accountants (1111)

New Brunswick hükümeti düzenleyeceği bilgilendirme toplantılarının tarihlerini kendi internet sitesinde yayınlıyor.

Eyalet istediği kotaya ulaşıncaya kadar başvuru kabul edecek ve program kota dolumunda kapatılacak.


Murat Kandemir, 29 Eylül 2017  

Kanada Aile Büyükleri Sponsorluk Programı Değişiyor mu?

Kanada’da binlerce kişi anne-babalarını ya da diğer aile büyüklerini Kanada’ya getirmeyi arzuluyor. (Foto:CIC)

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığının (IRCC) yürüttüğü aile büyükleri sponsorluk programı (parent and grandparent sponsorhip) bunun için var.

Yetkililer Aralık ayına kadar yeni başvuru almayacaklar ve başvuruların sonuçlanması ayları bulacak.

Anne-baba ve aile büyükleri sponsorluk programı için tasarlanmış ve yürürlüğe konmuş değişiklikler aslında iyi niyetle yapılan fakat arzu edilen sonuca ulaşılamayan bir başarısızlık hikayesi.

Başbakan Justin Trudeau ve kabinesi son 16 ayda Kanada göçmenlik sisteminde çok değişiklikler yaptı. Kanada vatandaşlığının kolayca geri alınmasına olanak veren ve çok eleştirilen önceki hükümetin vatandaşlık kanunu değişikliklerini iptal ettiler. Ayrıca işverenlerin Kanada’ya teknoloji sektöründe çalışan işçi getirmelerini kolaylaştırdılar ve Fransızca konuşan göçmenlerin Kebek dışına yerleşmelerini desteklediler. Tüm dünyadan girişimcilerin sadece belli bölgelere değil de özellikle Atlantik Kanada bölgesine de göç etmelerini kolaylaştırdılar. Artık eş sponsorluğunda hem başvuru sistemi daha yalın hale getirildi hem de bekleme süresi kısaldı. Uluslararası öğrenciler artık ek puan alıyorlar ve mezun olmalarının ardından Kanada’ya göçmen olarak başvurabiliyorlar.

Tüm bu değişiklikler Kanada’da memnuniyetle karşılandı.

Anne-baba ve aile büyükleri programının da iyileştirilmesi hedeflenmişti. Önceki muhafazakar hükümet döneminde başkent Ottawa Kanada’ya sponsor edilecek aile büyükleri için her sene bir kota belirlemişti. Şimdikinin liberal hükümeti sadece bu kotayı 5.000’den 10.000’e çıkarmış ve fakat kuralı aynen uygulamıştı. Başvurular Ocak içinde yapılıyor ve kota günler içinde doluyordu.

Kanada’ya anne-babalarını ya da dede-ninelerini getirmek isteyen Kanadalılar avukat tutuyorlar ve yüksek ücret verilen özel kuryeler başvuruların açıldığı günü başvuruların adresi olan Mississauga ofisinin kapısında başvuru teslim için sabırsızlıkla bekliyorlardı.

Hükümet bu sene program başlamasına birkaç hafta kala ilk gelen hizmeti ilk görür sistemini yürürlükten kaldırdığını ilan etti. Yerine konan sistemde aileler çevirimiçi bir form doldurarak çekilişe katılıyor ve yapılan lotoyla seçilenler sponsorluk işlemini bitiriyorlar. Bu yeni sistemin öncelikle bakanlıkça daha adil ve şeffaf olduğu düşünülüyordu.

Bu karar alındığında binlerce aile sponsorluk başvurusu yapmak için avukat tutup ücretini ödemiş, belgeleri ve formları hazırlamış, gerekli sağlık muayenelerini yaptırmış, sabıka kayıtlarını toplamış ve hatta tüm belge çevirilerini yaptırmıştı. Tüm bu hazırlıklar ve masraflar yeni sistemle birlikte çöpe gitti.

Problemin daha büyüğü ise online kayıt sistemiydi. Herhangi bir kişi gerçekten bir kişiye sponsor olup olamayacağını bilmeden online kayıt yapabiliyor ve gerçek sponsorların kazanma şansını düşürüyordu.

Sadece Kanada vatandaşları ve daimi oturum sahibi göçmenler aile büyüklerine sponsor olabiliyor. Bunun maddi kriterleri de bulunuyor. Sponsor olan kişi sayısı ve sponsorun aile büyüklüğüne göre hesaplanacak minimum gelir gösterme zorunluluğu da var. Başvuru yapıldığı günden son üç sene içerisinde gösterilecek minimum gelir miktarı Kanada vergi dairesinden alınacak belgelerle ispatlanmak zorunda. Ayrıca sponsor edilecek kişinin sağlıklı olması da diğer kriterlerden.

Online formu gören bazı avukatlar ve göçmenlik danışmanları bu uygulamanın ilerde sıkıntı yaratacağı eleştirisinde bulundular. Tüm bu eleştiriler avukat ve danışmanların çok ücret istedikleri ve bu sistemle artık istedikleri ücretleri alamayacaklarından dolayı sistemi eleştirdikleri oysa yeni sistemin eskisine göre daha adil olduğu eleştirisiyle karşılaştılar.

Sonuçta yeni sisteme yönelik tüm eleştiriler haklı çıktı.

Online sisteme 100 binden fazla aile kayıt yaptırdı ve çekiliş sonucunda 10.000 kişi kabul edildi ve kendilerinden sponsorluk başvurularını tamamlamaları istendi. 10.000 aileden çok azı başvurularını tamamlayabildi. Tamamlayamayanlar arasında sponsorluk kriterlerini aslında hiç taşımayanlar da var.

Online kayıt formunu dolduranların bazıları seçildikten sonra 90 gün içinde oldukça detaylı olarak hazırlanacak başvuru formlarını ve belgelerini tamamlamaları gerektiğinden bile habersizdi. 10.000 kişiden sadece 700’ünün başvurularını tamamlayabildiği bunun da yüzde 15’inin eksik yapıldığı iddia edildi.

IRCC hala 10.000 aileden kaç tanesinin Kanada’ya aile büyüklerini getirebileceğini bilmiyor. Bakanlıktan yapılan bir açıklamada ise 10.000 kişiden 6.020 kişinin başvurularını tamamladığı fakat kaç tanesinin kabul edilip kaç tanesinin geçersiz sayıldığı belirtilmedi.

Ottawa şimdi ikinci bir lotoyu başlattı. Yeni davetiyeler 6 Eylül’de gönderilmeye başlandı. Davetiye alan aileler başvurularını 8 Aralık’a kadar bitirmek zorundalar.

Göçmenlik bakanlığı yeni sistemi destekler görünüyor. Fakat işlerin pek istendiği gibi ilerlemediği ortada.

Bir sözcü bakanlıkça yeni sistemin revize edileceğinin işaretini verdi. Rasgele seçim yapılan bu sistemi kullanmalarının ilk yılı olduğunu belirten sözcü Faith St. John bir gazeteye gönderdiği e-postada nasıl daha iyi hale getirileceğini öğrenmek için sürecin yakından izlendiğini ifade etti.


Murat Kandemir, 29 Eylül 2017             

27 Eylül 2017 Çarşamba

Kanada Aile Sponsorluğu Başvurularında Önceden Sağlık Muayenesi Raporu Artık Verilemeyecek

Bilindiği gibi çeşitli programlardan Kanada’ya gitmek isteyenler sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Sağlık muayenesi Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan doktorlar tarafından yapılıyor ve muayene ve tahlil sonuçları göçmenlik bakanlığına iletiliyor.

Göçmen adayları başvurularını yapmadan önce akredite doktorlardan randevu alarak muayenelerini yaptırabiliyor ve doktordan aldıkları belgeyi ilk başvurularına ekleyebiliyorlardı. Artık Kanada’ya aile sponsorluğu kapsamında kabul edilen kişiler başvurularını yapmadan önce sağlık muayenelerini yaptıramayacaklar. İlk başvurular yapıldıktan sonra sağlık muayenesi yaptırılması için talimat bekleyecekler. Karar 20 Eylül'de Kanada Mülteciler, Göçmenler ve Vatandaşlık Bakanlığı sitesinde yayınlandı. 

İlgili yönetmelik maddesi şöyleydi;

Aşağıdaki göçmenik sınıflarından başvuracaklar önceden muayene kontrolu yaptırabilirler:
Geçici oturum sahipleri;
1-Öğrenciler,
2-İşçiler,
3-Ziyaretçiler
Daimi oturum sahipleri;
1-Aile (EDE) sınıfı: -eşler ve çocuklar.

İlgili yönetmelik maddesi şimdi şöyle revize edildi;

Aşağıdaki göçmenik sınıflarından başvuracaklar önceden muayene kontrolu yaptırabilirler:
Geçici oturum sahipleri;
1-Öğrenciler,
2-İşçiler,
3-Ziyaretçiler
Daimi oturum sahipleri;
1-Ekspres Giriş programından başvuranlar.

Böylelikle sadece ekspres giriş programından başvuran daimi göçmen adayları önceden sağlık muayenelerini yaptırabilecekler.

Kanada aile sponsorluğu kapsamında Kanada’ya sponsor edilecek eş ve/veya çocuklar sağlık muayenelerini ilk sponsorluk başvurusu yapıldıktan sonra yaptırabilecekler. Kanada göçmenlik bakanlığı sağlık muayenesi için sponsor edilen kişilere talimat gönderecek. Sponsor edilecek kişiler sağlık muayenelerini bu talimatlar alındıktan sonra 30 gün içinde yaptırabilecekler. Muayene yaptırıldıktan sonra doktor tarafından verilen belge ilgili vize ofisine mutlaka iletilmelidir.

Murat Kandemir, 27 Eylül 2017  

26 Eylül 2017 Salı

Kanada Federal ve Eyalet Bakanları Göçmenlik Rakamları Artışında Anlaştı

Kanada göçmenlik meselelerinden sorumlu siyasi liderler göçmenlik seviyelerini arttırmakta ve göçmenlik hedefleri konusunda çoklu sene hedefleri koymakta konsensus sağladılar. Konsensus geçen hafta Toronto’da düzenlenen Göçmenlikten Sorumlu Bakanlar Forumunda (FMRI) tüm federal, eyalet ve bölge hükümetleri üyelerinin katılımıyla ulaşıldı.

Şu an Kanada’nın 2017 yılı için göçmenlik seviye planı her sene için 300.000 yeni göçmen. Geçen aylarda Kanada’nın federal göçmenlik bakanı Ahmed Hussen bu hedefi federal hükümetin ana hedefi olacak şekilde teyit etti. Ayrıca hükümet artık yıllık plan yerine çok yıllı plan yapmaya karar verdi.

Şu anki plana göre Kanada’ya kabul edilecek göçmenlerin yüzde 57’si ekonomik göçmenlik kapsamında daimi ikamet sahibi olarak kabul edilecek. Daimi ikamet sahipleri ekspres giriş sisteminden kabul ediliyor. Bunun dışında eyalet aday programları da daimi ikamet sahiplerinin kabul edileceği programlardan. Hükümetin planına mültecilerle birlikte Kanada vatandaşlarının ve daimi ikamet sahiplerinin sponsor olacağı anne babalar ve eşler dahil.

Hükümetin yıllık göçmenlik planı parlamentoya sunuldu.

Kanada ekonomik büyüme ve uluslararası rekabet açısından yeni gelen göçmenlere ihtiyaç duyuyor ve yeni gelen göçmenler Kanada’nın ekonomisi ve toplumuna katkıda bulunuyorlar. Kanada göçmenlik bakanlığı yeni gelen göçmenlere iş bulma ve yerleşme konularında çeşitli hizmetler de veriyor.

Federal, eyalet ve bölge hükümetlerinin toplantısında yeni göçmenlerin yerleşim öncelikleri planı ve hükümetler arası bilgi paylaşımının nasıl olacağı konusunda da yol haritası belirlendi. Toplantı sonrasında Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tarafından yapılan açıklamada Kanada genelinde hükümetler arası işbirliğinin yeni gelenlerin yerleşimi hizmetlerini daha da etkin hale getireceği vurgulandı.

Bakanlar ayrıca daha fazla Fransızca konuşan göçmenin Kebek dışına yerleşmesi için ortak çalışma kararı aldılar. Hatta bunun için bazı özel eyalet aday programları tasarlandı. Örneğin federal göçmenlik programında (ekspres giriş) Fransızca bilenlere daha fazla ek puan verilmeye başlandı. Ayrıca Kanada göçmenlik bakanlığı Uluslararası Mobilite Programı sayesinde Kebek dışında faaliyet göstere Kanadalı işverenlerin ülkeye Fransızca konuşan yabancı nitelikli işçi getirebilmelerine olanak sağladı.

Ontario eyaleti bu konuda ilk insiyatif alan eyalet oldu ve Fransızca Konuşan Nitelikli İşçi göçmenlik kategorisi başlattı. Bu program federal ekspres giriş sistemiyle uyumlu hale getirildi. Bu programdan İngilizce dışında Fransızca bilen yabancılar yararlanabiliyor.

FMRI toplantısında aynı zamanda son zamanlarda ABD’den Kanada’ya yasa dışı sınır geçişleri yapan mültecilerin durumu da görüşüldü.


Murat Kandemir, 26 Eylül 2017      

23 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada ve AB Ticaret Anlaşması (CETA) Yürürlüğe Girdi

Kanada ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret 21 Eylül tarihi itibariyle başladı. Kanada ve AB ve üye ülkeler arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (Comprehensive Economic and Trade Agrement -CETA) Kanada ve AB arasındaki tarifelerin yüzde 98’ini kaldıracak. 21 Eylül’de yürürlüğe girmesi kararlaştırılan anlaşmada bazı üye ülkelerin değişiklik talepleri var.

Kanada hükümetine göre CETA, AB ile karşılıklı ticareti yüzde 20 arttıracak.

Göçmenlik açısından bakıldığında CETA, Kanada ve AB üye ülke işadamları ve çalışanlarının birbirlerinin bölgesinde çalışabilmelerini kolaylaştıracak. Çalışma izni için gerekli olan İş Gücü Pazarı Etki Değerlendirmesi (LMIA) raporundan muaf çalışma izni alınabilecek. Bilindiği gibi LMIA belgesi özellikle Kanadalı işverenlerden isteniyor. LMIA belgesi ile Kanadalı işveren bir iş için çalıştıracak Kanadalı göçmen veya vatandaş bulamadığını ispatlıyor. LMIA’dan muaf çalışma izni başvuruları daha hızlı sonuçlandırılıyor.

ABD ile imzalanan NAFTA’da olduğu gibi CETA anlaşması ile iş adamları ve çalışanlar aşağıdaki  kategorilerden yararalanabilecekler.

1-Anahtar personel: şirket içi transferler, yatırımcılar ve yatırım amaçlı iş ziyareti yapanlar,
2-Kontratlı hizmet sağlayıcılar ve serbest uzmanlar, ve
3-Kısa süreli iş amaçlı ziyaret yapanlar.

AB üye ülkelerden iş amaçlı gelecekler için kullanılacak yeni LMIA muafiyeti kodları oluşturuldu bile. Bu muafiyetler Kanada’nın yararına olacak ekonomik, kültürel ve diğer avantajları için yürütülen şemsiye programı, Uluslararası Mobilite Programı (IMP) kapsamında veriliyor.

Muafiyetten yararlanmak isteyen adaylar başvurularını Kanada sınırında, Kanada içinde ya da Kanada dışındaki elçiliklerde yapabilecekler.

İş ya da yatırım amaçlı kısa ziyaretler altı aylık dönem içinde 90 günlük olarak verilecek. CETA’da kabul edilecek iş aktiviteleri NAFTA programından farklı olacak. Örneğin iş amaçlı toplantılar, danışma ve eğtim seminerleri de kabul edilecek. Satış sonrası hizmetler de kabul edilecek.

Şirket içi transfer kategorisi aynı firmanın Kanada’ya transfer edeceği kişileri kapsıyor. Şirket içi transferlere eğitime alınan yeni mezunlar da dahil ediliyor. Tecrübeli çalışanlar ve uzmanlar da Kanada’da LMIA gerekmeden çalışabilecekler. CETA anlaşmasında tüm şirket içi transferlerin AB bölgesindeni bir işte en az bir yıllık iş tecrübesi olması ve aynı firmanın Kanada’da daki şubesi ya da merkezinde görevlendirilmesi gerekmektedir. Yeni mezun eğitime alınanların ise en az üniversite mezunu olmaları ve Kanada’daki firmada gelişim amaçlı ya da teknik ya da method öğrenme amaçlı görevlendirilmeleri gerekiyor.

Programca uygun görülecek yatırımcılar Kanada’da bir yıla kadar kalabilecekler. CETA kapsamında bir yatırımın oluşturulmasından, operasyonundan ya da yapılmasından sorumlu idareci ya da üst yöneticiler, yatırımcıların kendileri ve belli bir miktar yatırım yapılmasından sorumlu kişiler bu programdan yatırımcı olarak yararlanabilecekler.

Kontratlı hizmet sağlayıcılar ve bağımsız uzmanlarda CETA anlaşması kapsamında 24 aylık süre içinde 12 ayı geçmemek şartıyla yararlanabilecekler. Başvuran kişilerin AB üye ülke vatandaşı olması, 12 ayı geçmeyecek bir kontratlı hizmet vermesi ve vereceği hizmetin Anlaşmanın 10-E uyum tablosuna göre olması gerekiyor.

Başvuranların ayrıca üniversite mezunu olmaları veya vereceği hizmette yeterli bilgiye sahip olmaları ve aynı zamanda vereceği hizmetin eyaletin diğer kanunlarına uygun olarak sağlanması gerekiyor.


Murat Kandemir, 23 Eylül 2017  

Kanada Öğrenci Vize Başvurularında Yaş Faktörü

Kanada’ya her sene binlerce uluslararası öğrenci kolej ve üniversitelerde okumaya gidiyorlar. Özellikle şu son dönemde dünyanın her bölgesinden daha fazla uluslararası öğrencinin okumak için Kanada’yı seçtiğine şahit oluyoruz. (Foto: IRCC)

Daha önce yazdığımız birçok yazıda uluslararası öğrenciler ve öğrenci vizeleri konularına değindik. Bu yazımızda daha belirli bir konudan bahsetmek istiyoruz. Öğrenci vize başvurularında öğrencinin yaşının önemine değineceğiz.

Kanada’da okumak isteyen öğrencilerin değerlendirilmesi öğrenci vize başvurusunu yaptığı vize ofisi (konsolosluklar/elçilikler) tarafından yapılır. Ülkemizden yapılan öğrenci vize başvurularında başvuru yapan öğrencinin maddi durumu, okumak istediği bölüm, eğitim/kariyer planı, daha önce yurtdışına çıkıp çıkmadığı ve hem Türkiye’de hem de Kanada’daki bağları vs. irdelenecek ana başlıklardandır.

Öğrencinin yaşı da bir diğer konu olarak göze çarpmaktadır. Tüm şartları eşit olan iki başvuruyu ele alalım. Birinci aday liseyi yeni bitirmiş ve Kanada’da bir yüksek okulda iki yıllık turizm programı eğitimine gidecek 23 yaşında bir öğrenci olsun ve ikinci aday da yine aynı yüksek okul eğitimine ve aynı programa gidecek fakat Türkiye’de bir turizm firmasında yönetici olan 45 yaşında bir aday olsun.

İncelemek istediğimiz iki soru var. Bu iki aday içinde 45 yaşında olan adayın yaşı Kanada öğrenci vize başvurusunda dikkat edilecek bir faktör müdür? Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) bu adaya yönetici olmasına karşın yüksek lisans değil de 2 yıllık kolej diploma programı okumak istediğinden dolayı alehyine olacak şekilde şüpheci yaklaşır mı?

Kısadan hemen cevap vermek gerekirse 45 yaşında olan öğrencinin başvurusunun çok dikkatle inceleneceği ve muhtemel ret ile sonuçlanacağını söyleyebiliriz.

Çoğu zaman öğrenci adayları herhangi bir okulun programına kayıt olduktan sonra kolayca okuma izni alabileceklerini düşünür. Halbuki öğrenci vizesi başvurusunu inceleyen görevlinin başvuran kişinin gerçek bir öğrenci olduğuna, geçici bir süre için Kanada’ya okumaya geleceğine ve eğitim süresi sonunda Kanada’yı terk edeceğine ikna olması gerektiğini bilmemiz gerekir.

Kanada Göçmenlik Mülteci Koruma Yasası Yönetmelikleri (IRPR) 216’ın maddesinde bu durum açıkça işlenmiştir. İlgili maddede vize görevlisinin yaptığı dosya incelemesi sonucunda öğrenci vizesini eğitimi bitiminde ülkeyi terkedeceğini düşündüğü, bakanlıkça uygun görülen bir okula kayıt yaptıran ve diğer şartları taşıyan yabancıya vereceği belirtilmiştir.

Öğrenci başvurularında bakanlıkça istenen ‘temel belgeler’ karmaşaya yol açmaktadır. Öğrenci adayları sadece bu belgeleri sağlayınca vizeyi kolayca alabileceğine inanmaktadır. Tecrübelerimiz bize bunun tersini göstermiştir.

Üzerinde pek durulmayan ama bence en önemli belgelerden birisi eğitim planıdır. Detaylı bir eğitim planında Kanada’da alınmak istenen eğitimin ve diğer detayların gerekçeli açıklaması yapılmalıdır. Örneğin Kanada’da alınmak istenen eğitim adayın geçmiş iş ya da eğitim tecrübesine göre makul bir eğitim mi?. Bu eğitim adaya hem iş hem de eğitimi açısından makul bir ilerleme sağlayacak mı? Belki de en önemlisi, bu eğitim adaya Türkiye’de yeni iş fırsatları yaratacak mı?

Söylediğimiz gibi tüm öğrenci vize başvurularında adaylar Kanada mezunu olarak kendi ülkelerine dönecekleri ve kendi ülkelerinde işgücü pazarında daha fazla fırsat sahibi olacaklarını gösterebilmelidirler.

Vize görevlileri Kanada’ya yerleşebilmek için öğrenci vizesini kullanmak isteyenlere karşı daima uyanıktırlar. Öğrenci adayı vize görevlisine hem gerçek bir öğrenci olduğuna ama aynı zamanda ilerde Kanada göçmenliği başvurusu yapmaya niyeti olduğuna inandırabilir. Bu durum yasada da çift niyet (dual intent) olarak tanımlanmıştır. Yani bir kişi aynda anda iki niyete da sahip olabilir. Fakat Kanada’da alınması planlanan eğitim mantıklı gelmezse vize görevlisi öğrenci adayının sadece Kanada’ya göçmen olmak için gelmeye niyeti olduğuna inanacaktır.

Yaşı ileri olan adayımızın başvurusunda Kanada’ya gerçekten bir öğrenci olarak gidileceği eğitim planında gerekçelendirilebilir. Zordur ama mümkündür.

Bunun dışında vize görevlisi ayrıca öğrencinin kendi ülkesiyle olan bağlarını da inceleyecektir. Vizeye başvuran kişinin arkada bıraktığı bir ailesi olup olmadığı, başvuran kişinin malvarlığı, Türkiye’de onu bekleyen bir işinin olup olmadığı, başvuran kişinin Kanada’da yakınlarının bulunup bulunmadığı gibi faktörler vize görevlisinin değerlendireceği diğer faktörler arasında yer alır.

Şimdi 45 yaşındaki öğrenci adayımıza dönelim. Bu adayla ilgili olarak aşağıdaki konular göz önüne çıkacaktır.

Adayın iki yıllık turizm bölümü okuması eğitim açısından bakıldığında vize görevlisine pek mantıklı gelmeyecektir.

Eğer adayın zaten turizm sektöründe lisans derecesi varsa ya da sektörde yönetici olarak çalışıyorsa aynı alanda ayrıca Kanada’dan kolej diploması almak istemesi de pek mantıklı gelmeyecektir. Buna karşın yüksek lisans eğitimi biraz daha makul görülebilir. Öğrenci alacağı eğitimin kendi finans, eğitim ya da kariyer açısından önemli olduğuna inandırmalıdır.

Turizm alanında zaten müdür olarak çalışan bir kişinin Kanada’da alacağı eğitimin ne işine yarayacağı ya da bu eğitimin kişiye Türkiye’de daha iyi iş fırsatları yaratıp yaratmayacağı da incelenecektir. Öğrencinin bu konuda vize görevlisine söyleyecekleri olmalıdır.

Yaş tek başına bir ret sebebi olmasa da başvuranın yaşı kesinlikle dikkate alınacak ve görevli başvuranın kariyerinin bu noktasında neden böyle bir eğitimi almak istediğine odaklanacaktır. Zaten istikrarlı bir kariyeri olan birinin bu yaşta okula gitmesi normal olmadığı düşünülecektir. Eğer düşünülmemesi için bir sebep varsa onu açıklamalısınız.

Eğitim almak güzel bir şeydir. Hele hele Kanada’da okumak daha güzeldir. Yaşınız ne olursa olsun eğer okumaya niyetiniz varsa öğrenci vize başvurusu yapabilirsiniz.

Her ne kadar bir kişi aynı anda iki niyeti taşıyabiliyor olsa da eğer 45 yaşında iseniz ve Kanada’ya gerçekten de sadece okumaya gitmek isteseniz dahi yaşınız yukarıda anlatmaya çalıştığım faktörler çerçevesinde mutlaka irdelenecektir. Mutlaka önleminizi alın gerisi vize görevlisine kalmış.


Murat Kandemir, 23 Eylül 2017  

22 Eylül 2017 Cuma

Kanada Göçmenlik Sisteminde Eylül Ayının İkinci Çekilişi Yapıldı

Kanada göçmenlik ekspres giriş sisteminde Eylül ayının ikinci çekilişi 20 Eylül’de yapıldı. Bu çekilişte göçmen aday havuzunda bulunan ve 433 ve üzeri aday puanı (CRS) olan 2871 kişiye göçmenlik davetiyesi (ITA) gönderildi.  

Eylül ayındaki ilk çekiliş 6 Eylül’de yapılmış ve 435 ve üzeri CRS puanı olan 2772 kişiye ITA gönderilmişti.

ITA alan adayların göçmenlik başvurularını tamamlamaları için 90 günü var.

Son birkaç aydır minimum kabul puanları 430’larda seyrediyor.  

Geçtiğimiz Ağustos ayındaki son çekiliş 23 Ağustos günü yapılmış ve 3.035 göçmen adayı Kanada’ya kabul edilmişti.  Minimum kabul puanı ise 434 olarak göze çarpmıştı.

Aynı ayda 9 Ağustos’ta bir çekiliş yapılmış ve 2,991 kişiye göçmenlik davetiyesi almıştı. Bu çekilişte minimum gerekli CRS puanı 433 olarak belirlenmişti.

Toplamda üç kere çekiliş yapılan Ağustos ayının ilk çekilişi ise 2 Ağustos’ta yapılmış ve 441 ve üzeri puanı olan 3,264 adaya davetiye gönderilmişti.

Böylelikle 2 Ağustos’ta 440’larda seyreden CRS puanı  son iki aydır 430’lara kadar düştü.


Murat Kandemir, 22 Eylül 2017   

16 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada Mülteci Mahkemelerinde İptaller Var

Kanada’ya siyasi sığınma başvurusu yapan kişiler davaların görüldüğü ve Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) bünyesinde faaliyet gösteren Mülteci Koruma Şubesi (RPD) bünyesinde mahkemeye çıkmaktadır. Duruşmada mülteci adayının sunduğu dosya inceleniyor ve siyasi sığnma başvurusu kabul ya da ret ediliyor.

Eğer sığınma başvurusu 15 Aralık 2012’den sonra yapıldıysa duruşma için bekleme süreleri artık normalden biraz daha uzun olabiliyor.

Kanada Mülteci Koruma Şubesi (IRB) 12 Eylül 2017 tarihinde resmi internet sayfasından konuyla ilgili bir duyuru yaptı.

Yapılan duyuruda RPD departmanına şu an çok yoğun mülteci başvurularının yapıldığı bu durumun dosya birikmelerine yol açtığı bilgisine yer verildi. RPD’de 120’den fazla hakimin görev yaptığı ve bu hakimlerin bekleyen 30 binden fazla siyasi sığınma başvurusuyla ilgilenmek zorunda olduğu detayları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Daha önce mahkeme günü alıpta duruşma günün ertelenebileceği ve ertelenmesi durumunda yeni bir duruşma gününün verilmesinin aylar alabileceği ifade edildi.

Eğer sizin de mahkemeniz ertelenmişse IRB size yeni bir mahkeme günü verecektir.

IRB sadece duruşma yapılmaya hazır davaları mahkemede görmektedir ve dava duruşmaya hazır değilse mutlaka ertelenecektir. Tercüman ya da karar verici hakimin bulunamaması veya gerekli olan belge veya formların tamamlanması gibi sebepler duruşmanızın ertelenmesine yol açacaktır.

Son dönemlerde özellikle ABD sınırından kaçak olarak gelen çok sayıda kişinin de siyasi sığınma başvurusu yaptığı göz önüne alındığında IRB’nin bugünlerde çok meşgul olduğunu söyleyebiliriz.

Duruşma gününüz herhangi bir sebepten dolayı iptal edilirse size yeni bir gün verilmesi ayları bulabilir. Duruşma gününüzün iptal edilmesi durumunda avukatınız size bilgi verecektir. Hem avukatla hem de IRB ile iletişim bilgilerinizi sürekli güncel tutunuz.

Eğer sizde ABD’den kaçak olarak Kanada’ya giriş yaparak siyasi sığınma başvurusu yapmışsanız mahkemeye çıkabilmeniz için dosyanızın önce IRB’ye gönderilmesi gerekiyor. Sürecin başlaması için dosyanızın Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) ya da Kanada Göçmenlik Bakanlığı (IRCC) yetkilileri tarafından IRB’ye gönderilmesi gerekmektedir. Eğer IRCC ya da CBSA yetkilileri ile siyasi sığınma başvurusu uygunluk mülakatına girmediyseniz dosyanız IRB’ye gönderilmemiş demektir. Bu durumda davanızla ilgili olarak IRCC ya da CBSA ile görüşmeniz gereklidir.

Davanızla ilgili olarak daha fazla gecikmeleri önlemek için sizden istenen belgeri ilgili ofise sunmanız yeterlidir. Bunun dışında yapacağınız bir şey yok. Sadece acil durumların varlığı durumunda avukatınız daha erken duruşma günü verilmesi talebinde bulunabilir. Duruşmanın erkene alınması talebiniz IRB tarafından değerlendirilir ve ona göre karar verilir.

Bazı sığınma talepleri hızlandırılmış bir şekilde işleniyor ve dava daha kısa duruşmalarda görülüyor ve karara bağlanıyor. Dosyanızın hızlandırılmış şekilden ele alınması kararı her bir dosya ve içeriğine göre değerlendiriliyor. Dosyanızın daha hızlı şekilde ya da daha kısa duruşmada ele alınması talebinde bulunamazsınız.

Bazı ülkelerden gelen başvurular daha hızlı değerlendiriliyor ve karara bağlanıyor. Hatta bazı durumlarda herhangi bir duruşma bile yapılmıyor.  

Bazı davalar ise kısa süreli duruşmalarda karara bağlanıyor. Duruşmada sadece birkaç soru soruluyor ve duruşmayı yöneten hakim davayı karara bağlıyor.

Davanızın hızlandırılacağı ve/veya kısa süreli duruşmada ele alınacağına IRB karar veriyor. Eğer davanız ertelenmişse IRB size yeni bir mahkeme günü verecektir.

Kısacası siyasi sığınma başvurularında size sadece beklemek düşüyor.


Murat Kandemir, 16 Eylül 2017  

9 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada Göçmenlik Sisteminde Eylül Ayının İlk Çekilişi Yapıldı

Kanada göçmenlik ekspres giriş sisteminde Eylül ayının ilk çekilişi yapıldı. 6 Eylül’de yapılan çekilişte 435 ve üzeri aday puanı olan 2772 kişiye göçmenlik davetiyesi (ITA) gönderildi.

Son birkaç aydır minimum kabul puanları 435 seviyesinde seyrediyor.  

Geçtiğimiz Ağustos ayının son çekilişi 23 Ağustos günü yapılmış ve 3.035 göçmen adayı Kanada’ya kabul edilmişti.  Minimum kabul puanı (CRS) ise 434 olarak göze çarpmıştı.

ITA alan adayların başvurularını 90 gün içinde tamamlamaları gerekiyor.

Sistemde 9 Ağustos’ta diğer bir çekiliş yapılmış ve 2,991 kişiye göçmenlik davetiyesi almıştı. Bu çekilişte minimum gerekli CRS puanı 433 olarak belirlenmişti.

Geçtiğimiz aylarda 440’larda seyreden CRS puanı  son iki aydır 434’e düştü.


Murat Kandemir, 9 Eylül 2017