27 Eylül 2017 Çarşamba

Kanada Aile Sponsorluğu Başvurularında Önceden Sağlık Muayenesi Raporu Artık Verilemeyecek

Bilindiği gibi çeşitli programlardan Kanada’ya gitmek isteyenler sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Sağlık muayenesi Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan doktorlar tarafından yapılıyor ve muayene ve tahlil sonuçları göçmenlik bakanlığına iletiliyor.

Göçmen adayları başvurularını yapmadan önce akredite doktorlardan randevu alarak muayenelerini yaptırabiliyor ve doktordan aldıkları belgeyi ilk başvurularına ekleyebiliyorlardı. Artık Kanada’ya aile sponsorluğu kapsamında kabul edilen kişiler başvurularını yapmadan önce sağlık muayenelerini yaptıramayacaklar. İlk başvurular yapıldıktan sonra sağlık muayenesi yaptırılması için talimat bekleyecekler. Karar 20 Eylül'de Kanada Mülteciler, Göçmenler ve Vatandaşlık Bakanlığı sitesinde yayınlandı. 

İlgili yönetmelik maddesi şöyleydi;

Aşağıdaki göçmenik sınıflarından başvuracaklar önceden muayene kontrolu yaptırabilirler:
Geçici oturum sahipleri;
1-Öğrenciler,
2-İşçiler,
3-Ziyaretçiler
Daimi oturum sahipleri;
1-Aile (EDE) sınıfı: -eşler ve çocuklar.

İlgili yönetmelik maddesi şimdi şöyle revize edildi;

Aşağıdaki göçmenik sınıflarından başvuracaklar önceden muayene kontrolu yaptırabilirler:
Geçici oturum sahipleri;
1-Öğrenciler,
2-İşçiler,
3-Ziyaretçiler
Daimi oturum sahipleri;
1-Ekspres Giriş programından başvuranlar.

Böylelikle sadece ekspres giriş programından başvuran daimi göçmen adayları önceden sağlık muayenelerini yaptırabilecekler.

Kanada aile sponsorluğu kapsamında Kanada’ya sponsor edilecek eş ve/veya çocuklar sağlık muayenelerini ilk sponsorluk başvurusu yapıldıktan sonra yaptırabilecekler. Kanada göçmenlik bakanlığı sağlık muayenesi için sponsor edilen kişilere talimat gönderecek. Sponsor edilecek kişiler sağlık muayenelerini bu talimatlar alındıktan sonra 30 gün içinde yaptırabilecekler. Muayene yaptırıldıktan sonra doktor tarafından verilen belge ilgili vize ofisine mutlaka iletilmelidir.

Murat Kandemir, 27 Eylül 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder