26 Eylül 2017 Salı

Kanada Federal ve Eyalet Bakanları Göçmenlik Rakamları Artışında Anlaştı

Kanada göçmenlik meselelerinden sorumlu siyasi liderler göçmenlik seviyelerini arttırmakta ve göçmenlik hedefleri konusunda çoklu sene hedefleri koymakta konsensus sağladılar. Konsensus geçen hafta Toronto’da düzenlenen Göçmenlikten Sorumlu Bakanlar Forumunda (FMRI) tüm federal, eyalet ve bölge hükümetleri üyelerinin katılımıyla ulaşıldı.

Şu an Kanada’nın 2017 yılı için göçmenlik seviye planı her sene için 300.000 yeni göçmen. Geçen aylarda Kanada’nın federal göçmenlik bakanı Ahmed Hussen bu hedefi federal hükümetin ana hedefi olacak şekilde teyit etti. Ayrıca hükümet artık yıllık plan yerine çok yıllı plan yapmaya karar verdi.

Şu anki plana göre Kanada’ya kabul edilecek göçmenlerin yüzde 57’si ekonomik göçmenlik kapsamında daimi ikamet sahibi olarak kabul edilecek. Daimi ikamet sahipleri ekspres giriş sisteminden kabul ediliyor. Bunun dışında eyalet aday programları da daimi ikamet sahiplerinin kabul edileceği programlardan. Hükümetin planına mültecilerle birlikte Kanada vatandaşlarının ve daimi ikamet sahiplerinin sponsor olacağı anne babalar ve eşler dahil.

Hükümetin yıllık göçmenlik planı parlamentoya sunuldu.

Kanada ekonomik büyüme ve uluslararası rekabet açısından yeni gelen göçmenlere ihtiyaç duyuyor ve yeni gelen göçmenler Kanada’nın ekonomisi ve toplumuna katkıda bulunuyorlar. Kanada göçmenlik bakanlığı yeni gelen göçmenlere iş bulma ve yerleşme konularında çeşitli hizmetler de veriyor.

Federal, eyalet ve bölge hükümetlerinin toplantısında yeni göçmenlerin yerleşim öncelikleri planı ve hükümetler arası bilgi paylaşımının nasıl olacağı konusunda da yol haritası belirlendi. Toplantı sonrasında Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tarafından yapılan açıklamada Kanada genelinde hükümetler arası işbirliğinin yeni gelenlerin yerleşimi hizmetlerini daha da etkin hale getireceği vurgulandı.

Bakanlar ayrıca daha fazla Fransızca konuşan göçmenin Kebek dışına yerleşmesi için ortak çalışma kararı aldılar. Hatta bunun için bazı özel eyalet aday programları tasarlandı. Örneğin federal göçmenlik programında (ekspres giriş) Fransızca bilenlere daha fazla ek puan verilmeye başlandı. Ayrıca Kanada göçmenlik bakanlığı Uluslararası Mobilite Programı sayesinde Kebek dışında faaliyet göstere Kanadalı işverenlerin ülkeye Fransızca konuşan yabancı nitelikli işçi getirebilmelerine olanak sağladı.

Ontario eyaleti bu konuda ilk insiyatif alan eyalet oldu ve Fransızca Konuşan Nitelikli İşçi göçmenlik kategorisi başlattı. Bu program federal ekspres giriş sistemiyle uyumlu hale getirildi. Bu programdan İngilizce dışında Fransızca bilen yabancılar yararlanabiliyor.

FMRI toplantısında aynı zamanda son zamanlarda ABD’den Kanada’ya yasa dışı sınır geçişleri yapan mültecilerin durumu da görüşüldü.


Murat Kandemir, 26 Eylül 2017      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder