12 Nisan 2018 Perşembe

2018’in İlk Çeyreğinde Kanada Eyalet Göçmenlik Programları


Kanada’nın eyalet göçmenlik programları (PNP) açısından 2018 yılının ilk çeyreği oldukça faal geçti.

Bu programlar aracılığıyla eyaletler kendi bölgelerindeki iş gücü ihtiyaçlarına göre eksikliğini hissettiği meslek sahiplerini Kanada’ya göçmen olarak kabul edebiliyorlar.

Kanada’nın çok yıllı göçmenlik seviyeleri planları uyarınca federal hükümet 2018 yılında PNP programları kapsamında Kanada’ya kabul edilecek göçmen hedef sayısını 55.000’e çıkardı. 2017 yılı PNP programları kapsamında kabul edilen göçmen sayısı 51.000’di.

Bu artış hedeflerinin yıl boyunca kolaylıkla ulaşılacağı 2018 yılının ilk çeyreğinde PNP programlarında kabul edilen başvurulara bakıldığında açıkça görülebiliyor.

2018 yılı ilk çeyreğinde aktif PNP programlarının durumu şöyle gerçekleşti.

1-Ontario

Ontario eyalet aday göçmenlik programı 2018 yılı ilk çeyreğinde oldukça hareketli geçti. OINP bünyesinde işletilen 10 göçmenlik kategorisi içinde İnsan Sermayesi Öncelikleri (HCP) kategorisi en aktif olanı olarak göze çarptı. 2018 yılı ilk üç aylık dönemde OINP programları kapsamında 2.587 adaya ilgi beyanı (Notification of Interest -NOI) belgesi gönderildi.

OINP’in HCP kategorisi ile Kanada federal ekspres giriş havuzunda bulunan ve en az 400 aday puanı (CRS) olan adaylar eyaletçe seçilebiliyor. Fakat 26 Mart’ta yapılan son çekiliş gösterdi ki 400’ün altında olan adaylara bile davetiye gönderilebiliyor.

Ekspres giriş adayları bir eyalet tarafından seçildiklerinde ek 600 puan almakta ve bu puanlarını oldukça yükselmektedir.

HCP kategorisinde en sonuncusu 26 Mart olmak üzere farklı tarihlerde seçimler yapılmış ve federal ekspres giriş adaylarına davetiye gönderilmiştir. HCP kategorisinde Ontario’da bir iş teklifi olması zorunluluğu bulunmuyor. İngilizce dışında Fransızca bilen adaylar daha avantajlı.

Ontario eyaleti OINP kapsamında yürüttüğü insan sermesi öncelikleri (HCP) kategorisi kapsamında federal ekspres giriş havuzunda kayıtlı bulunan adaylar arasında öncelik verdiği meslek becerileri olan adaylara davetiye gönderiyor.

Ontario’nun federal ekspres giriş göçmenlik isstemine bağlı iki göçmenlik programı var. Fransızca konuşan nitelikli göçmen programı ve ekspres giriş kalifiye işçi programı. 2018 yılı ilk çeyreğinde bu iki program kapsamında 594 aday seçildi ve kendilerine eyalet davetiyesi gönderildi.

Ocak ayında Ontario popüler Master mezunları ve Doktora mezunları göçmenlik kategorilerinden göçmen kabul etti. Bu iki kategori OINP kapsamında işletilen göçmenlik programlarının en çok arananı oldular. Bu kategorilerde herhangi bir iş teklifi şartı gerekmiyor.

Bu kategorilerde kayıtlar önce gelen ilk hizmeti alır esasına göre yapılıyor ve belli sayıda göçmen alındığı için kısa sürede doluyor. Master mezunları kategorisi açıldıktan bir saat sonra kapandı.

2-British Columbia (BC)

British Columbia Eyalet Aday Programı da (BC PNP) 2018 yılının ilk çeyreğinde oldukça hareketliydi. BC PNP kapsamında işletilen ekspres giriş, kalifiye göçmen ve girişimci kategorilerinden göçmen kabul alımı yapıldı.

Eyaletin iteknoloji pilot insiyatifi programında altı ayrı eleme yapıldı ve teknoloji sektörlerinin ihtiyacını hissettiği kalifiye elemanlara davetiye gönderdi. Bir diğer altı ayrı elemede ise British Columbia’nın ekspres giriş ve uluslararası mezun öğrenci kategorilerinden adaylar seçildi.

2018 yılının ilk çeyreğinde tüm elemelerde toplamda 2.304 kişi seçildi ve göçmenlik davetiyesi gönderildi.

BCPNP ekspres giriş kategorilerinden yararlanmak isteyen adayların eyaletteki bir işverenden iş tekliflerinin olması gerekiyor. İş teklifi olması şartı sadece uluslararası öğrenci kategorisinde istenmiyor.

3-Saskatchewan

10 Ocak 2018 tarihinde Saskatchewan eyaletinin uluslararası nitelikli göçmen kategorisinde 400 başvuru kabul edildi ve kota 24 saatte doldu.

Bu populer program federal ekspres giriş programına entegre olarak çalıştırılıyor ve başvuran adaylardan iş teklifi istenmiyor. Saskatchewan eyalet göçmenlik aday programı (SINP) halihazırda federal ekspres giriş havuzunda bulunan ve minimum eğitim, dil ve iş tecrübesi sahibi olan adayları göçmen olarak kabul ediyor.

Bu programı daha özel yapan şey ise havuzda bulunan adayların puanını (CRS) dikkate almaması. Eyalette eksikliği hissedilen 35 meslek grubu var ve bu mesleklerin 23’nün eyalette meslek ruhsatı alma zorunluluğu bulunuyor.

Saskatchewan ayrıca 17 Ocak tarihinde SINP kapsamında başvuran 251 girişimci göçmeni de kabul etti. Girişimci göçmen adayları SINP’e kayıt yaptırıyor ve kabul edilmek için en az 80 puan almaları gerekiyor.

4-Manitoba

Manitoba eyalet aday programı da (MPNP) 2018 yılının ilk çeyreğinde oldukça hareketliydi. Toplamda dört ayrı çekiliş yapılan MPNP programı ekspres giriş alt kategorisi kapsamında 556 kişiye başvuru davetiyesi gönderildi.

Ekspres giriş alt kategoriden kabul edilmek isteyen adayların federal ekspres giriş programı dışında Manitoba göçmenlik sistemine de kayıtlı olmaları gerekiyor. Adayların ayrıca Manitoba tarafından oluşturulan meslek listesindeki mesleklerden birinde en az altı aylık iş tecrübe sahibi de olmaları gerekiyor. Manitoba ayrıca 777 kişiyi kalifiye işçi programından ve 623 kişiyi de yurtdışı kalifiye işçi programından kabul etti.

5-Prince Edward Island (PEI)

Kanada’nın atlantik eyaleti PEI’nin göçmenlik programında (PEI PNP) 2018 yılının ilk çeyreğinde önemli sayıda değişiklik hayata geçti.

PEI PNP’ye başvuracak adaylar şimdi üç adımlı bir süreçten geçmek durumundadırlar. Kabul edilecek adaylar aynı diğer eyalet programlarında olduğu gibi yaş, dil seviyesi, eğitim, iş tecrübesi, iş ve uyum gibi faktörlere göre değerlendirilerek seçiliyorlar.

2018 yılında PEI toplamda üç seçme yaptı ve seçtiği adaylara davetiye gönderdi. 131 aday ekspres giriş kategorisinden ve 16 aday da işletmeci kategorisinden seçildi.

New Brunswick (NB)

New Brunswick eyaleti özellikle bilgi teknoloji ve diğer bazı sektöründe çalışanlara özel ekspres giriş işgücü pazarı göçmenlik kategorisini başlattı. Adayların New Brunswick Eyalet Aday Programının (NBPNP) uluslararası bilgilendirme toplantısına katılma mecburiyeti var. Açılan bu kategori ertesi günü kota dolumu sebebiyle tekrar kapandı.

Eyalete yerleşmek isteyen adayların öncelikle NBPNP programına başvurmaları gerekiyor. Kayıt yaptıran adaylar puanlarına, ihtiyaç duyulan meslekerde eğitim ve tecrübe sahibi olup olmadıklarına, eyalete ekonomik olarak başarılı şekilde yerleşebilme ve işgücü pazarına artı katkı yapabilme ihtimaline göre değerlendiriliyorlar.

New Brunswick eyaleti şu anda sadece eyalette çalışanların başvurabileceği ekspres giriş işgücü pazarı kategorisi kapsamında başvuru kabul ediyor. Bunun dışında Fransızca bilen adaylar da başvuru yapılabiliyor. Adayların ayrıca şu işlerde tecrübesi olması gerekiyor:

Information systems analysts and consultants (NOC 2171), computer network technician (NOC 2281), software engineers and designers (NOC 2173), database analysts and data administrators (NOC 2172), computer programmers and interactive media developers (NOC 2174), cooks (NOC 6322), restaurant and food service managers (NOC 0631), accounting technicians and bookkeepers (NOC1311), managers in health care (NOC0311) ve retail sales supervisors (NOC6211).

Murat Kandemir 12 Nisan 2018  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder