16 Nisan 2018 Pazartesi

ABD H-1B Vizesine Kısıtlama Getiriyor


ABD’de Hindistanlılar başta olmak üzere H-1B vize sahibi binlerce nitelikli yabancı işçilerin eşleri Haziran ayında çalışma hakkını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Kanada geçici işçiler ve uluslararası yabancı öğrencilerin eşlerine açık çalışma izni veriyor. Birleşik Devletler’de ise durum yakında değişebilir.  

Yurt Güvenliği Bakanlığı (DHS), 2015 yılında önceki başkan Obama döneminde yürürlüğe konan ve bazı H-1B vize sahibi işçilerin eşlerinin H-4 vizesi ile çalışabilmelerine olanak veren bu hakkı feshedebilecek bir kuralı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Değişiklik öncesinde H-1B vize sahiplerinin eşleri ABD’de çalışamıyorlardı ve H-1B vize sahipleri eve ekmek getiren tek birey olmaktaydı.

İşte H-4 İstihdam Yetki Belgesi (EAD) ile bu kural H-1B belgesi sahibi olup daimi ikamet başvuru yapan ve başvuru sonucunu bekleyenlerin eşleri için değişti.

H-4 EAD uygulaması özellikle aileleri ve çalışan işçilerin kalifiye iş tecrübesi sahibi olan eşleri oldukça memnun etmişti.

ABD’de bu güne kadar 100.000 kişi çalışabilmek için EAD kapsamında H-4 çalışma izni aldı.

Eşlerin bu çalışma izni hakkı özellikle göçmenlik kurallarını daha da sıkılaştırma ve Amerikan işçileri ve sektörlerini yabancı rekabetten koruma sözü veren ABD başkanı Donald Trump’ın politikaları ile tehlikeye girdi.

H-4 izni alarak çalışmak isteyen eşlerin hakkı başkan Trump’ın “Amerikan Malı al Amerikalı İşe Al” isimli başkanlık kararnamesine uyulması için düzenlenecek politikalar ve uygulamalar netiecinde DHS tarafından iptal edilecek gibi.

H-4 EDA’nın kaldırılmasına ilişkin adım özellikle ABD’de buluanan yabancı işçiler arasında belirsizlik yarattı.

Bu belirsizlik sebebiyle özellikle ABD’de bilgi teknolojisi sektörlerinde çalışanların Kanada’ya yönelecekleri yorumları yapılıyor.

Başkan Trump’ın politikaları ile etkilenecek becerikli yabancı işgücü Kanada’nın federal ve eyalet hükümetleri tarafından ödüllendiriliyor. Kanada’nın küresel beceriler stratejisi ve küresel nitelikli işgören programları bunlara birer örnek olmaktadır. Haziranda yürürlüğe konan küresel niteliki işgören programı ile bazı mesleklerde geçici çalışma izni başvuruları işlem süresini iki haftaya indiriyor.

Kanada’da çalışma izni olan geçici işçilerin eşlerine herhangi bir işte çalışabilecek şekilde açık çalışma izni veriliyor. İşçilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler aynı zamanda okuma izni de alabiliyorlar.

ABD’de H-1B çalışma izni sahibi olarak çalışanlar ve eşlerine Kanada daimi oturum başvurusu yapabilmek için birden farklı opsiyon bulunmaktadır.

Ekspres giriş Kanada federal hükümetinin ekonomik göçmenlik sistemidir ve bu sistemde başvuran adaylar federal nitelikli işçi sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübes sınıfı (CEC) sınıflarından birinden göçmenlik başvurusu yapmaktadırlar.

ABD’de H-1B vizesine başvuranlar İngilizce dil bilgisine sahip, iyi bir eğitim ve nitelikli meslek tecrübesi sahibi olan adaylardan oluşuyor. Bu adaylar sahip oldukları dil seviyesi, eğitim ve iş tecbrübeleri açısından Kanada’nın ekspres giriş sistemine de uygun olmaktadırlar.

ABD’den Kanada’ya doğru siyasi sığınmacı artışının olduğu bugünlerde özellikle ABD teknoloji sektöründe H1-B vize ile çalışan ve Kanada’ya gitmek isteyen nitelikli eleman sayısında da artış olacağını öngörebiliriz.

Murat Kandemir, 16 Nisan 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder