25 Nisan 2018 Çarşamba

Kalifiye Göçmenler Kanada’ya Yerleştikten Sonra Kanadalılardan Daha Fazla Kazanıyorlar


Kanada hükümeti tarafından hazırlanan bir raporda kalifiye göçmenlerin Kanada’ya yerleşmelerinin hemen ardından ortalama bir Kanadalıdan daha fazla kazandıkları ortaya çıktı.

Rapora Kanada basın (the Canadian Press -CP) tarafından bilgiye erişim yasası uyarınca ulaşıldı. Rapor farklı göçmenlik kategorileri, aile birleşimi ya da mülteci yoluyla Kanada’ya yerleşen göçmenlerin ekonomik ve soysal durumlarını inceliyor.

CP, raporun tüm sınıflarda Kanada’ya gelen göçmenlerin ekonomik olarak Kanada’da iyi durumda olduklarını ve özellikle kalifiye göçmenlerin yıllık kazanç bakımından ulusal ortalama kazançtan daha iyi kazandıklarını gösterdiğini belirtti.

Rapor aynı zamanda göçmen kadınların istihdam engellerine maruz kaldığı ve erkek göçmenlere ya da Kanada’da doğan kadınlara göre daha az kazandıklarını da gösteriyor.

Göçmenlerin eşi olarak ya da mülteci olarak daha fazla kadının Kanada’ya gelmeye başladığına işaret eden rapor bu kadınların daha az istihdam oranları ile ortalamanın altında para kazandıkları da ortaya çıkardı.

Rapor aynı zamanda Kanada vatandaşı olan yeni gelen göçmenlerin Kanadalılığa Kanada’da doğan ya da vatandaş olmayan göçmenlere göre daha çok sahip çıktıklarını gösteriyor.

Bulgular Kanada hükümetinin eğitim, dil becerisi, iş tecrübesi gibi yüksek insan sermayesi faktörlerine sahip yeni göçmenlerin Kanada daha fazla kazanç kazanma potansiyeli olduğu inancını destekliyor.

2016 yılı Kasım ayında Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) federal ekspres giriş havuzunda kayıtlı ekonomik göçmen adaylarında normalde iş teklifi olanlara verdiği puan önceliğini insan sermayesi faktörlerine vermeye başlamıştır.

Murat Kandemir, 25 Nisan 2018


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder