7 Nisan 2018 Cumartesi

Ontario Eyaleti Yüksek Lisans Mezunları Göçmenlik Programı


Ontario eyaleti göçmenlik aday programı (OINP) kapsamında yürütülen yüksek lisans mezunları göçmenlik programı 5 Nisan’da açıldı. Yeterli sayıda master eğitim mezunu aldıktan sonra bir saat içinde tekrar kapandı.

Master eğitimi mezunları programı (Masters Graduate Stream), OINP yabancı öğrenci kategorisinde (international student category) sunulan alt kategorilerinden bir tanesi. Ontairo’da okuyan öğrenciler için sunulan diğer program ise Doktora mezunları (PhD graduates) programıdır.

Master mezunları programının en önemli özelliği başvurmak için herhangi bir iş teklifinin gerekmemesi. Bu göçmenlik programı eyalette okuyan uluslararası öğrencileri Ontario’ya kazandırmak için tasarlandı.

Kayıtlar ilk gelene ilk hizmet prensibine göre yapılıyor ve kabul kotası çok çabuk doluyor. İşin ilginç yanı ise Ontario kabul esnasında kaç tane başvuru alacağını belirtmiyor.

Master mezunları programı 2018 yılında 29 Ocak’ta da açılmış ve yeterli sayıda başvuru almasının ardından saatler içinde tekrar kapanmıştı.

OINP, bu sene eyaletin 2018 göçmen aday kotasına ulaşana kadar Master mezunları kategorisinde mezun göçmen kabul edileceğini duyurdu.

Ontario eyaleti OINP göçmenlik programları kapsamında 2018 yılında toplamda 6.600 kişiyi aday olarak göstermeyi hedefliyor.

Kabul edilen yüksek lisans mezunları başvuru sahiplerine eyalet aday sertifikası düzenleniyor ve bu aday sertifikası ile mezunlar federal hükümetine göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

Bu program Kanada’nın federal ekspres giriş (express entry) sistemine entegre edilmeden çalıştırılmaktadır. Yani Ontario’da okuyan master mezunları OINP’e direk başvuru yapabiliyorlar.

OINP, tüm eyalet göçmenlik programlarının 1 Ocak 2018’de revizyona girmesi sebebiyle göçmenlikle ilgilenen tüm başvuru sahiplerinin başvuru rehberlerini incelemesini tavsiye ediyor.

Master mezun programı kabul şartlarına gelince. Göçmen adayının öncelikle Ontario eyaletinde yaşama ve çalışmaya niyetli olması gerekiyor. Ontario devlet üniversitelerinden birinde en az bir yıllık ve tam zamanlı verilen bir Master eğitim programından mezun olmaları ve başvurularını mezun olmalarından itibaren son iki sene içinde yapmaları gerekiyor. Başvuru esnasında Ontario’da bulunuluyorsa başvuran kişinin çalışma izni, okuma izni ya da geçici oturum izni gibi mutlaka resmi bir oturum izininin de olması önem taşıyor. Başvurular Kanada dışındayken de yapılabilir.

Başvuran kişi aynı zamanda minimum dil bilgisi seviyesinde olduğunu kanıtlamalıdır. İngilizce ve/veya Fransızca dillerinden kabul edilen sınavlara (IELTS/CELPIP/TEF vs.) girerek aldıkları sonuç belgesi ile dil seviyelerini kanıtlamak zorundalar. İkamet kuralı uyarınca başvuru yapmalarının öncesindeki son 24 ayda en az 12 ay Ontario’da yaşadıklarını da göstermek durumundadırlar.

Ontario’da Master eğitimi aldıysanız ya da almaktaysanız OINP programını yakından takip edin.

Murat Kandemir, 07 Nisan 2018         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder