23 Ekim 2018 Salı

Kanada Ekspres Giriş Başvurusunda Maddi Kaynak Göstermek


Kanada ekspres giriş göçmenlik sisteminden göçmenlik başvurusu yapanlar uymak zorunda oldukları diğer şartlar dışında belirli bir miktar paraya sahip olduklarını ispat etmek zorundadırlar. Gösterecekleri bu tutar kolayca ulaşılabilen ve nakit formda olmalıdır. (Grafik CIC)

Peki nakit paranın yanında ev veya tarla gibi taşınmaz mal, hisse senedi ya da ortaklık hissesi gibi diğer değerli varlıklar maddi kaynak olarak kullanılabilir mi?

Ekspre giriş sisteminde üç alt kategoriden başvuru yapılabiliyor. Bunlar Federal nitelikli işgören sınfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıflarıdır (CEC).

Maddi kaynak şartının kategoriye göre değiştiğini unutmadan anlatalım.

Federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC) açısından baktığımızda nitelikli işgören adayının göstermek zorunda olduğu para miktarının nasıl olacağı ilgili yönetmelikte açıklanmıştır. Bu para borç ya da diğer çeşitli taahhütler neticesinde elde edilmemiş, nakit ve hemen ulaşılabilir miktarda olan ve aile büyüklüğüne göre bakanlıkça belirlenmiş minimum gerekli miktarın üzerinde olan bir tutar olmalıdır.

Mantık şudur. Federal nitelikli işgören adayı bu para ile Kanada’ya vardığında ülkeye başarılı bir şekilde yerleşebileceğini göstermiş olacaktır.

Belli bazı zanaatkarların başvuru yapabildiği federal kalifiye işçi (FSTC) sınıfında ise gösterilmesi gereken maddi kaynak şartları aynı FSW’deki gibidir.

Kanada’da okumuş ya da çalışmış olanlara özel olan Kanada tecrübe sınıfında (CEC) ise herhangi bir maddi kaynak gösterme zorunluluğu yoktur. CEC kategorisinden başvuracak adaylar Kanada’da daha önce çalışmış ya da öğrenim görmüş oldukları için ülkeye zaten başarılı bir şekilde yerleşmiş oldukları varsayılmaktadır.

Gösterilmesi gereken maddi kaynak ifadesi ilgili yönetmelikte “borç ya da diğer çeşitli taahhütler neticesinde elde edilmemiş, nakit ve hemen ulaşılabilir miktar” olarak belirtilmektedir.

Burada para miktarının hemen ulaşılabilir olması önem kazanmaktadır. Dolayısıyla bir evin maddi değerini yerleşmek için gerekli maddi kaynak olarak kullanamazsınız. Ayrıca maddi kaynağın size vize verilmesi esnasında ulaşılabilir olduğunun gösterilmesi de önemlidir. Göçmenlik görevlisine Kanada’ya yerleşebilmek amacıyla kullanılacak maddi kaynağa yasal olarak ulaşabileceğinizi ve kullanabileceğinizi ispat etmelisiniz.

Bunu ispat ederken paranızı tuttuğunuz banka ya da finans kurumundan resmi bir mektup almanız gereklidir.

Eğer göçmen adayı bankadan resmi mektup yerine sadece banka ekstresi veya yatırım fonu ekstresi gibi belgeler sunarsa vize görevlisi herhangi bir açıklama yapmadan veya daha fazla belge istemeden başvuruyu reddedebilir.

Kendi hesabı yerine eşinin hesabındaki parayı kullanmak isteyen göçmen adayı eşinin hesabındaki paraya ulaşabileceğine dair kanıtta sunmalıdır.

Şartlara uymayan göçmen adaylarının ekspres giriş sisteminde seçilerek davetiye (ITA) alsalar bile bunu reddetmeleri tavsiye edilir. Maddi kaynak tutarını ispat edemeyen kişilerin başvuruları reddedilir.

Maddi kaynağı eskik olan adaylar eksikliği tamamlamak için bazı varlıklarını satarak nakde çevirebilir ve bu miktarı kullanabilirler.

Murat Kandemir, 23 Ekim 2018  

1 yorum:

  1. Murat bey öncelikle meraba ben kabada ya çalışmak için gitmek istiyorum ve nasıl gideceğim konusunda hiç bir fikrim yok bana yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim ha bu arada benim kanadada yaşayan dayım var tele etmesi durumunda gidebilir miyim

    YanıtlaSil