30 Aralık 2012 Pazar

Önce ‘İş’i Olanlar Kanada’ya Gelecek


Geçen sene Temmuz ayı itibariyle kapatılan Kanada’nın en büyük ekonomik göçmen kategorisi olan Federal Nitelikli Eleman Sınıfı (FSW) hakkında yeni bir açıklama geldi. 1 Ocak 2013’te açılacağı aylar önce bildirilen FSW programının 4 Mayıs 2013’te başvuruları kabul edeceği önceki gün Kanada Göçmenlik Bakanlığı, CIC tarafından açıklandı.

FSW programı ile ilgili birçok değişiklik gündeme gelmiş Hükümet programın son halinin 1 Ocak 2013’e yetişerek tekrar açılacağına dair umut vermişti. Son yapılan kararda Hükümet FSW programının açılmasını bekleyen göçmen adaylarının umutlarını bahara itelemiş oldu.

Üzerinde çalışmaların sürdürdüğü FSW’de son değişiklikler dil, yaş, alınan eğitimin değerlendirilmesi, alınan iş teklifi ve uyum faktörü üzerine yoğunlaşmış durumda.

Tüm başvuranlar artık Kanada resmi dillerinden birisini minimum düzeyde bilmesi gerekecek. İngilizce veya Fransızca dillerini çok iyi bilen adaylar dil kriterinden daha iyi puan alacak. Bu da dil seviyesi iyi olan adaylara avantaj sağlıyor.

21-49 yaş arası adaylar eski sistemde yaştan maksimum puan almaktaydı. Yeni revize edilen FSW’de artık 18-35 yaş arası adaylar maksimum puan alacak 35 üstü adaylar her bir yaş için bir puan kaybedecekler. Kanada Hükümeti genç adayların değişen Kanada iş gücü piyasasına daha kolay adapte olacağını ve Kanada ekonomisine yıllarca hizmet ederek katkıda bulunacağına inanıyor.

Tüm adayların Kanada dışında aldıkları eğitimleri tarafsız üçüncü bir kurum tarafından değerlendirilecek. Eğitim denklik ölçümü (Educational Credential Assessment) ile adayın Kanada dışında aldıkları eğitimin Kanada içindeki gerçek izdüşümü adaya bildirilecek ve aday bu rapor sayesinde FSW kategorisinde aldığı eğitim puanını kanıtlayabilecek. Hangi kurumun adayların eğitimlerini değerlendirmeye yetkili olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Ayarlanmış iş konusunda da değişiklikler yapıldı. Kanada işverenlerinin iş gücü piyasasının ihtiyacını hissettiği alanlarda yurtdışından daha hızlı yabancı işçi getirebilmelerinin önü açıldı.

Değişikliklerde uyum puanları da ele alındı. Göçmen adayının eşinin dil bilgisi ve Kanada iş tecrübesi adaya ek puan kazandıracak.

FSW programından başvurmak isteyen aday önce dil seviyelerini ispat etmek üzere dil sınavı sonuçlarını almak zorunda. İngilizce için IELTS ve Fransıza için TEF sınavı sonuçlarını alan aday tabii ki minimum dil seviyesini geçmek durumundadır. Kanada Dil Seviyesi, CLB (Canadian Language Benchmark) en az 7 olmalı -ki bu da IELTS’de tüm modüller için minimum 6 seviyesi ve Fransızca dil sınavı olan TEF sınavında ortalama 309 puan demektir-.

Kısacası FSW programı iş teklifi olmayan adaylar için 4 Mayıs 2013’e kadar kapalı.

İş Teklifi Olan Kalifiye İşçiler

Kanada’da özellikle inşaat ve üretim sektörünün eksikliğini çektiği elektrikçi, kaynakçı, iş makina tamircisi, boru tesisatçısı gibi özel uzmanlık ve tecrübe gerektiren işlerde deneyimli usta işçilerin karşılanması amacıyla federal kalifiye işçi (federal skilled trades) programı yine Federal Nitelikli Eleman Sınıfı programı altında oluşturuldu. Bakanlık 2 Ocak 2013’ten itibaren ilk etapta sadece 3.000 kalifiye işçiyi Kanada’ya kabul edecek.

Oysa eyaletlerin işçi ihtiyacı oldukça fazla.

Bu sınıftan başvuracak adayın Kanada’lı bir işverenden süresiz iş teklifi alması gerekiyor. Yani başvuracak adayın Kanada’da işinin hazır olması gerekiyor.

Programa başvuracak adayın aşağıdaki kriterleri taşıması gerekiyor:

1-Başvuran adayın vardığında “işinin hazır” olması bakımından en az bir yıllık olan bir iş teklifi almış olması ya da bir eyalet ya da bir bölgeden çıraklık kalifiye sertifikası almış olması,
2-Temel düzeyde İngilizce bilmesi,
3-İşinde son beş yıl içersinde edinilmiş en az 24 aylık bir tecrübesinin olması,
4-Kalifikasyonu/becerileri ve tecrübelerinin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırma Sistemi’nde listelenen B kodlu işlerle uyumlu olması.

Kanada artık ülkede işi hazır olan göçmenlik adaylarına ağırlık veriyor. Ülkesinde doktora derecesi almış fakat Kanada’da taksicilik yapanları görmek istemiyor.

Kısacası önce ‘iş’i olanlar Kanada’ya gelebilecek. Puan sisteminden FSW başvurusu yapmak isteyen adaylar 4 Mayıs 2012’ye kadar beklemek zorunda.

Murat Kandemir

Not: Kanada gocmenlik konularinda her turlu bilgi ve paylasimdan haberiniz olmasi icin Facebook'ta olusturdugumuz Kanada Gocmenlik Sayfamizi Begen'meyi unutmayin. 


28 Aralık 2012 Cuma

Kanada’da AB Ülke Vatandaşlarının İltica Şansı İyice Düştü


Son dönemlerde birçok Kanada göçmenlik sınıfı daha güvenli ve etkin bir göçmenlik politikası oluşturulması hedefiyle revize edildi. Bu çabalardan Kanada iltica sistemi de nasibini aldı. Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı, CIC, siyasi sığınma başvuruları daha hızlı bir şekilde görülecek olan ülkelerin listesini yayınladı.

Belirlenmiş ülkeler listesi, DCO (Designated Couontries of Origin) Kanada iltica sistemi için çok önemli bir adım. Bu listedeki ülkeler çoğunluğu demokratik ve insan haklarına saygılı ülkelerin oluşturduğu Avrupa Birliği ülkelerinden oluşuyor.

25 tanesi Avrupa Birliğinden olan 27 ülkeden oluşan liste şöyle: Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler.

15 Aralık 2012 itibariyle uygulamaya geçildi ve yukarıdaki ülkelere yeni ülkeler de eklenecek. Artık Kanada iltica şansı birçok ülke vatandaşı için hayal olacak.  

Belirlenmiş ülke vatandaşları iltica etmek istediklerinde önce uygun olup olmadıklarına bakılacak. Daha sonra Göçmenlik ve İltica Kurulu, IRB (Immigration and Refugee Board) tarafından gerçekleştirilecek ve tamamen bağımsız olan mahkemede iltica davası görülecek. Bu mahkeme prosedürü eskisi gibi kesinlikle adil ve standart bir duruşma şeklinde olacak. Yeni sistem bu mahkemelerin görülüş biçimlerini değiştirmiyor ve Kanada Haklar ve Özgürlükler Yasası (Charter of Rights and Freedoms) hükümlerince adil bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Fakat Yeni sistem süreci hızlandırmaya yönelik olarak tasarlandı. DCO ülkesinden gelen siyasi sığınma talebinde bulunanların mahkemesi 30-45 gün içerisinde ve DCO listesinde olmayan ülkelerden gelenlerin mahkemesi ise 60 günde görülecek (eski sistemde bu 600 günü bulabiliyordu).

İlk mahkemeleri görülüp iltica talebi reddedilenler eskisi gibi Kanada Federal Mahkemesi’nde kararı temyiz etme başvurusunda bulunabilecekler fakat yeni oluşturulan Mülteci Temyiz Şubesi, RAD’a (Refugee Appeal Division) temyiz başvurusunda bulunamayacaklar. Eskiden ilk mahkemede reddedilen ilticacılar federal mahkemeye başvurduklarında davaları görülene kadar ülkeden gönderilemiyordu. Yeni sistemde bu durum da ortadan kaldırıldı. Federal mahkemede temyiz davaları görülen siyasi sığınmacılar ülkeden gönderilebilecek.

Bu değişikliklerin asıl amacının her türlü eziyet ve kötü muameleden kaçarak Kanada’ya siyasi sığınma talebinde bulunan gerçek siyasi sığınmacılara devlet koruması vermek ve genel olarak “güvenli” sayılan ülkelerden gelip iltica talebinde bulunanların ve sonunda reddedilenlerin de ülkeden hızlıca göndermek olarak özetlenebilir.   
Bir ülkenin DCO olarak sayılması için ülke vatandaşlarının iltica davaları istatistiklerine bakılıyor. Eğer belli bir ülkeden gelen başvuru sahiplerinin en az %60’ı başvurusunu geri çekmişse, terk etmişse ya da IRB tarafından reddedilmişse o ülke “güvenli” olarak sayılıyor ve DCO listesine ekleniyor.

İltica sistemi açısından ülke değerlendirmesi yapılırken ayrıca ülkelerin bağımsız olarak işleyen adalet sistemine, temel demokratik hak ve özgürlüklere olan saygısına ve sivil toplum kuruluşlarının varlığına da bakılıyor.

Bu değerlendirmeler ışığında Kanada için bazı ülkeler artık “güvenli” sayılacak ve bu ülkelerden gelen siyasi sığınma taleplerinin çok inandırıcı olmadığına hükmedilecek. Sonuç olarak güvenli ülkelerden gelenlerin siyasi sığınma talepleri hızlıca sonuçlandırılacak.

Aslında Kanada bu konuda en son harekete geçen ülkelerden birisi. Zira Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsviçre, Belçika ve Finlandiya ve diğer bazı AB ülkeleri AB ülkelerinden gelen iltica taleplerini benzer hızlandırılmış iltica sistemi ile değerlendiriyorlar.

27 AB üyesi arasında AB üyesi ülkelerden gelen iltica talepleri “temelsiz” olarak değerlendiriliyor. Hatta AB üyesi olmayan birçok ülke AB üyesi ülkelerden gelen iltica taleplerini hızlıca değerlendiriyor.

Kanada’nın yeni iltica sistemi Parlemento tarafından Haziran 2010’da kanun haline getirilen İltica Reform Yasası (Balanced Refugee Reform Act), ve Haziran 2012 tarihinde onanan Kanada’nın Göçmenlik Sistemini Koruma Yasası (the Protecting Canada’s Immigration System Act) çerçevesinde revize edildi.

Kanada’nın yeni iltica sistemi hakkında yakında daha derin bir makale kaleme alacağız.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 28 Aralık 2012 

24 Aralık 2012 Pazartesi

Daimi İkamet Başvuru Sürecinde Yeni Çalışma İzni ile Artık Statü Zarar Görmeyecek


Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı tarafından 20 Aralık 2012’de açıklanan bir genelgeye göre Kanada’da daimi oturum müsaadesine başvuran bazı ekonomik sınıf başvuru sahipleri oturum müsaadeleri gelene kadar bitmek üzere olan çalışma izinlerini (WP) yenileyebilirler.

Bu yeni geçiş dönemi çalışma izni özellikle Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, (FSW), Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC), Eyalet Aday Programı (PNP), Federal Nitelikli İşçi Sınıfı (FSTP) altında daimi ikamet başvurusu yapmış olan ve sahip oldukları çalışma izinleri bitmek üzere olanlara özel tasarlandı.

Kanada göçmenlik başvurularında adaylar başvuru sürecinin sonuçlanmasını beklerken Kanada içindeki sahip oldukları oturumlarının süresi bitebiliyor. Bu durum çalışma izinleri biten kişilerin statüsünün zedelenmesinden işten çıkmak zorunda kalmalarına kadar birçok istenmeyen duruma sebep oluyor. 

Bu yeni çalışma izni ile ön onay almış olan daimi ikamet başvurusu sahipleri artık Kanada içinde yasadışı duruma düşmeyecekler, işten çıkmak zorunda kalmayacaklar ve sadece ellerindeki çalışma izni bitti diye ülkelerine dönmek zorunda (CEC başvurusu sahipleri gibi) kalmayacaklar. 

Sadece Kanada içinde bulunan ve FSW, CEC, PNP ve FSTP kategorilerinden başvurusunu yapmış ve başvurusu sonuçlanmamış fakat bu sırada sahip oldukları mevcut çalışma izinleri bitmek üzere olan adaylar artık bir yıllık yeni geçiş dönemi çalışma izni sahibi olabilecekler. Yeni verilecek çalışma izinleri başvuru sahibine “açık” olarak verilerek her sektöre ve mesleğe uygun olacak. Ayrıca bu çalışma izni Kanada’da yaşayan bakıcılar ve eşler tarafından da alınabilir. 

15 Aralık 2012’den itibaren Kanada’da bulunan ve daimi ikamet başvurusu yapmış olan yabancılar;

-Halihazırda Kanada’da yaşıyorlarsa,
-Ellerindeki çalışma izinleri hala geçerli ise ve 4 ay içinde bitecekse,
-Daimi ikamet başvurusu yaptıklarından (FSW, CEC, PNP ve FSTP sınıflarından) sonra prensipte programa uygun olduklarına dair bir ön değerlendirme yazısı almışlarsa, 

açık çalışma iznine başvurabilir ve yeni bir yıllık çalışma izni alabilirler.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 24 Aralık 2012

21 Aralık 2012 Cuma

Kanada ve ABD Arasında Bilgi Paylaşımı Anlaşması İmzalandı


13 Aralık 2012’de Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ve Birleşik Devletler Kanada Büyükelçisi David Jacobson iki ülke arasında sınır güvenliğini güçlendirmek amacıyla Kanada-ABD Göçmenlik Bilgi Paylaşımı Anlaşması’na imza attılar. 

Amaçları arasında ABD ve Kanada’ya giriş yapacak olan ziyaretçi ve göçmenlerin etkin bir şekilde kontrol edilmesi olan bu anlaşma ile her iki ülkeye de tehdit oluşturacak kişilerin, suçluların ve teröristlerin izlenmesi ve ülkeye girişlerinin engellenmesi amaçlanıyor. 

Kanada ve Birleşik Devletler her iki ülkeye giriş yapacak olan kişilerin ve ilticacıların parmak izlerini, isimlerini, ülke ve doğum tarihlerini, resimlerini ve diğer bazı bilgileri birbirleriyle paylaşacak. Hatta gerektiğinde bu bilgileri Kanada’ya giriş yapmak isteyen ziyaretçilerin kendi ülkeleri ile de paylaşabilecek. 

Anlaşmanın iki ülke arasında özellikle sınır geçişlerindeki sahtekarlığı ve illegal geçişleri engelleyeceği umuluyor.

İmzalanan anlaşma Kanada ve ABD vatandaşı ve göçmeni olanlar hakkında bilgi paylaşılmasını kapsamıyor. 

Kanada zaten daha önce belirlediği 29 ülke vatandaşının ülkeye girişi esnasında biyometrik bilgisini isteyeceğini bildirmişti. 2013’ten itibaren Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Bangladeş, Burma (Myanmar), Kamboçya, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Haiti, İran, Irak, Jamaika, Ürdün, Laos, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Filistin Bölgesi, Suudi Arabistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Tunus, Vietnam ve Yemen ülke vatandaşları Kanada’ya yapacakları turistik, eğitim veya çalışma amaçlı tüm ziyaretlerinde parmak izlerini ve biyometrik fotoğraflarını başvuru esnasında vermek zorunda kalacak. 

Listede Türkiye bulunmadığından Türkiye’den gelen öğrenci veya ziyaretçilerin biyometrik bilgisi vermelerine gerek yok.

2011 yılında Kanada Başbakanı Stephen Harper ve ABD Başkanı Barack Obama arasında iki ülke arasında insan ve eşya taşımacılığını daha da etkinleştirme amacıyla Güvenlik Çerçevesi ve Ekonomik Rekabet Hareket Planı imzalanmıştı. 

İmzalanan bu Hareket Planı uyarınca Kanada ve Birleşik Devletler arasında sınır etkinliğini ve güvenliğini daha da arttırmak amacıyla her iki ülkeye giriş yapacak yabancıların kimliklerinin tespiti ve ülkeye çeşitli sebeplerden dolayı giriş yapmaması gerekenlerin de engellenmesi amacı ile bilgi paylaşımı anlaşması imzalandı.

Göçmenlik bilgi paylaşımı anlaşması ile iki ülkeye de giriş yapmak isteyen 3. ülke vatandaşlarının biyografik bilgileri 2013’te ve biyometrik bilgilerinin de 2014’de paylaşılmasına başlanacak. İki ülke arasında zaten benzer göçmenlik bilgileri paylaşılıyordu fakat bu anlaşma ile bilgi paylaşımı standart bir hale gelecek. Üçüncü ülke vatandaşı bir kişi Kanada’ya vize başvurusunda bulunduğu zaman Kanada kişi hakkında ABD’den otomatik bilgi isteyecek. Aynı işlemi ABD’de yapacak. Bu da iki ülke arasındaki paralel bir göçmenlik bilgisi alışverişi sağlayacak.

Bilgi paylaşımı sayesinde bir ülke de vize başvurusu reddedilen ya da ülkeden sınır dışı edilen kişinin bilgisi öteki ülkede de bilinecek. 

Anlaşma iki ülke içinde iltica talebinde bulunanların bilgilerinin de sistematik olarak paylaşılmasını da içeriyor. Bir ülkede iltica talebi reddedilen kişi öteki ülkede iltica talebinde bulunamayacak. Kendisine ait biyometrik bilgisi paylaşıldığı için bir ülkede reddedilen ilticacı başka bir kimlikle öteki ülkede iltica talebinde bulunamayacak.

İki ülke arasında 2008’den beri Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması uygulamada bulunuyor. Bu anlaşma ile Kuzey Amerika kıtasına ilk ayak basılan ülke de iltica talebinde bulunulması gerekiyor. Mesela ilk önce ABD’ye ayak basan birisi iltica talebini ABD’ye yapmak zorunda. İki ülke arasında farklı iltica sistemi uygulanması bir ülke de iltica statüsüne hak kazanan kişi öteki ülkede iltica sisteminden yararlanamamasına sebep oluyor. 

Göçmenlik bilgi paylaşımı anlaşması ile ülkesinde iltica eden kişinin biyometrik bilgisi öteki kişiyle paylaşılacak. Bu da öteki kişinin sahte bilgi ve belgelerle diğer ülkeye iltica etmesini engelleyecek. 

Üçüncü ülke vatandaşlarının kimlik bilgisi kendi ülkelerinden de sorulabilecek. Yalnız iltica edenlerin kimlik bilgisi kendi ülkelerinden sorulmayacak. 

Kanada’nın Elektronik Seyahat İzni, eTA (Electronic Travel Authorization) uygulamasına geçeceğini daha önce duyurmuştuk. 2015 gibi uygulamaya geçmesi planlanan eTA ile Kanada’ya gelmek isteyen Ziyaretçi online olarak dolduracağı formda sağlık durumundan güvenlik durumuna kadar bir dizi soruya cevap vermek zorunda kalacak. eTA uygulaması ile bulaşıcı hastalık taşıyan, illegal uyuşturucu kullanan veya ülkede terörist eylemlerde bulunacağına inanılan ziyaretçilerin ayıklanması hedefleniyor.

Kuzey Amerika 49. paralel boyunca sınırları daha güvenli tutacak olan bu adımlar bölgede hızlı insan ve eşya taşımacılığının oluşturulması amacıyla yapılıyor. Kuzey Amerika yeniden şekilleniyor. 

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 21 Aralık 2012

14 Aralık 2012 Cuma

Kanada 2013’te 3.000 Kalifiye İşçi Alacak


Kanada’da özellikle inşaat ve üretim sektörünün eksikliğini çektiği tecrübeli usta işçilerin karşılanması amacıyla yeni oluşturulan ve 2013’te uygulamada olacak olan federal kalifiye işçi (federal skilled trades) programı 2 Ocak 2013’ten itibaren işçi alımına başlayacak.

Hükümet ülkenin özellikle bazı bölgelerinde usta işçi sıkıntısını gidereceğine inandığı program aynı zamanda ülkenin ekonomik büyümesine de yardımcı olacak. Federal Nitelikli Eleman Programı FSW’nin (Federal Skilled Worker Program) altında oluşturulan bu programda 2013 için ilk etapta sadece 3.000 işçi kabul edilecek. 

Program kriteri başvuracak adayların yeterli bilgi ve becerisi olanları seçecek şekilde düzenlendi. Adayın aşağıdaki kriterlere uyması gerekiyor:

1-Başvuran adayın vardığında “işinin hazır” olması bakımından en az bir yıllık olan bir iş teklifi almış olması ya da bir eyalet ya da bir bölgeden çıraklık kalifiye sertifikası almış olması,
2-Temel düzeyde İngilizce bilmesi,
3-İşinde son beş yıl içersinde edinilmiş en az 24 aylık bir tecrübesinin olması,
4-Kalifikasyonu/becerileri ve tecrübelerinin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırma Sistemi’nde listelenen B kodlu işlerle uyumlu olması.

Bu sınıfın en büyük özelliği adaya iş verecek bir Kanada’lı işverenin olması gerektiği ya da adayın Kanada’da bir eyalet ya da bölge de kalifiye bir eğitim almış olması gerekliliği.

Kanada’da tüm meslekler ve bu meslek sahiplerinden beklenen görevler Ulusal Meslek Sınıflandırması NOC’de (National Occupational Classification) listelenmiştir. Meslekler için NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zaanatkarlar) gibi ayrı sınıflandırma yapılmıştır.

Yeterli derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olan ve skilled trades programında başvuracak aday kendi mesleklerinin gruplandırıldığı NOC B türü meslekler içinde belirtilen çeşitli işleri yapmalı ve o meslek sahibinden beklenen gerekli iş tecrübesi kendisinde olmalıdır.

Bu programdan elektrikçiler, kaynakçılar, iş makinaları tamircileri, boru tesisatçıları gibi özel uzmanlık ve tecrübe gerektiren işçiler başvurabilecek. Program kapsamında kabul edilecek tüm meslekler listesini bakanlık çeşitli eyaletler ve bölgelerle istişare yaptıktan sonra yayınlayacak.

Bakanlık dosya yığılmasını önlemek için Federal Skilled Trades Program kapsamında ilk yıl için sadece 3.000 kişiyi ükeye kabul edecek.

Kanada İnşaatçıları Derneği başkanı Michael Atkinson konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında becerikli ve usta işçilerin alınması programı ile önceliğin kalifiye işçi sıkıntısı çeken sektörlere vereceğini belirtti.

Kanada Bağımsız İş Federasyonu başkanı Dan Kally ise uzun zamandan beri kalifiye eleman ihtiyacı hisseden küçük işletmelerin de sorun yaşadığını ama şimdi bu program ile asıl dikkatin kalifiye ve tecrübeli işçilere odaklanacağına inandığını söyledi.

Aslında en çok nitelikli işçiye Alberta’nın ihtiyacı var. Tahminlere göre eyaletin önümüzdeki 10 yıl içinde ihtiyacı olacak işçi sayısı 115.000.

Kanada Ormancılık Ürünleri Derneği’de yeni uygulamayı uygun görenlerden. Ormancılık ürünleri sektörünün de mühendis, çarkçı, tesisatçı, kamyon şoförü, ağır makine operatörü ve teknoloji uzmanları sıkıntısı çektiklerini bu programın sektörlerinde ihtiyacını hissettikleri işçileri getirmelerine olanak vereceğini söyledi.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı kalifiye eleman sınıfı (skilled trades) başvurularının 2 Ocak 2013’te yapılabileceğini açıklarken asıl en büyük program olan Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, FSW program detayları hala açıklanmadı.

Detaylarla yine birlikte olacağız.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 14 Aralık 2012 

12 Aralık 2012 Çarşamba

Kanada ve Meksika Arasındaki Vize Muafiyeti Görüşmeleri


Kanada Federal Hükümeti ve Meksika Meksika’dan gelen ziyaretçilerin Kanada’ya vize alma zorunluluğunu kaldırmak için görüşmelere başladı. Ottowa’nın tek çekincesi vize muafiyeti getirildikten sonra Meksika’dan gelebilecek siyasi sığınmacılar.

Başbakan Stephen Harper Ottawa’da bir araya geldiği Meksika Başbakanı Enrique Pena Nieto ile karşılıklı ticaret, ekonomi ve vize konularını görüştü.

Daha önce Meksika’dan Kanada’ya vizesiz gidilebiliyordu. 2005-2009 arasında Kanada’ya iltica eden Meksikalıların çoğalmasıyla çaresiz kalan Muhafazakar parti (Conservatives) hükümeti 2009’da Meksikalı turistlere ve ziyaretçilere vize zorunluluğu getirmişti.

Yeni yürürlüğe giren C-31 Yasası sayesinde Kanada artık güvenli ve genel olarak sığınmacının gelmediğini düşündüğü ülkelerden gelip Kanada’da siyasi sığınma talebinde bulunanları kolayca gönderebilecek. Meksika’da “güvenli” ve “sığınmacı üretmeyen” ülkeler listesine eklenecek. Hükümet yeni yasanın Meksikalıların vize almadan Kanada’ya gelebilmelerinin önünü açacağına inanıyor.

Gerçek olmayan birçok siyasi sığınma talebinin Meksika’dan geldiğine dikkat çeken Kanada Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney bunu şu ana kadar çok kısıtlı bir şekilde sadece vize uygulaması ile önlemeye çalıştıklarını ifade etti. Bu durumu özellikle Meksikalı mevkidaşı ile görüşerek iki ülkenin de karşılıklı menfaatlerine uygun olarak çözmeye çalıştıklarını da ifade etti.

Meksika’ya vize uygulamasını kaldırmak isteyen Harper hükümeti bundan önce mülteci sorununun iyice gözden geçirilmesini aksi takdirde Meksika’dan gelen mülteci akınının tekrar olmasından endişe duyuyor.

2010’da Kanada’ya 1202 Meksikalı siyasi sığınma talebinde bulundu. 2009’da bu rakam 7594’tü. Sayı azalarak 2011’de ise 651 kişiye düştü.

Meksika başbakanı Pena Nieto’da iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırılmasını arzu ediyor. Başbakan Pena geçen yıllarda Meksika’dan asılsız siyasi sığınma talebinde bulunanların Kanada’da ücretsiz sağlık ve sosyal haklardan yararlandığını ve bu durumun Kanada’nın Meksika’ya vize uygulaması ile sonuçlandığını belirtti.

Yeni federal yasaya göre toplam ilticacıların %60’inin reddedildiği, dosyanın sahibi tarafından geri çekildiği ya da iltica talebinin terk edildiği ülkeler “güvenli” ülke sayılacak.

2011’de Meksika’dan gelen siyasi sığınma talebinde bulunanların yüzde 68’i reddedildi, yüzde 15’i taleplerini geri çekti ve sadece yüzde 17’si kabul edilerek siyasi sığınma hakkı kazandı. Bu da Meksika’yı “güvenli” ülke yapacak.

Kanada bu tecrübeyi daha önce Çek Cumhuriyeti ile de yaşamıştı. 2007’de Çek Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamasını kaldıran Kanada ülkeden 3000 siyasi sığınma talebi ile karşılaştı. Daha önce vize istenen Çek Cumhuriyeti’nden gelen ilticacı sayısı 2006’da ise sadece beşti.  

Çek Cumhuriyeti’ne konan vizenin iki ülke arasındaki ticareti de etkilendiğini düşünen Kanada aslında zor bir problemin içinde. Bir taraftan asılsız ve gerçek dışı binlerce siyasi sığınma talebi ve onunla savaşmak için konan vize uygulaması diğer taraftan da vize uygulaması yüzünden sekteye uğrayan iki ülke arasındaki ticaret. İki ülke arasındaki vize muafiyeti görüşmeleri devam ediyor.

Kanada Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. İki ülke arasındaki ticaret ve kültür ilişkileri iyi olmasına karşın arzu edilen seviyede değildir. İki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin artması ve vize muafiyeti anlaşmasının imzalanması dileğiyle.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 12.12.2012 

11 Aralık 2012 Salı

Kanada’nın Yeni İltica Sistemi 15 Aralık İtibariyle Yürürlükte


Kanada’nın Göçmenlik Sistemini Koruma Yasa Tasarısına dahil edilen ve 15 Aralık itibariyle yürürlüğe girecek olan Kanada’nın yeni iltica sistemi Kanada Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney tarafından tanıtıldı.

Yapılan tüm revizyonların Kanada iltica sistemini daha adil yürütülen ve hızlı sonuçlanan bir sistem haline getireceğine inanan Jason Kenney Kanada iltica sisteminin birçok kişi tarafından kötüye kullanıldığını belirtti. Yeni iltica sistemi ile her türlü eziyetten kaçarak ülkeye sığınan gerçek sığınmacıların daha hızlı bir şekilde devlet koruması altına alınabileceğini ifade etti. Bakan Kenney aynı zamanda iltica sistemini kötüye kullanarak gerçek dışı belge ve ifadelerle iltica edenlerin Kanada’ya maddi açıdan da yük olduklarını bu yüzden bu kişilerin ülkeden hızlı bir şekilde gönderileceklerinden de emin.

Programa uygun olan iltica iddiacıları Kanada Göçmenlik ve Mülteci Şubesi, IRB, (Immigration and Refugee Board of Canada) tarafından yürütülen bağımsız duruşmalarda iltica savunmalarını yapmaya devam edecekler.    

Yeni sistemde mülteci adaylarının iltica taleplerinin IRB tarafından alındıktan 60 gün içerisinde davalarının görüleceği duruşmaların gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirildi. Yürürlükte olan eski sistemde sığınma hakkı talep edenler 600 güne kadar duruşma tarihi bekleyebiliyorlar.

Tüm başvuran kişiler artık yeni oluşturulan İltica Temyiz Dairesi’nden, RAD, (Refugee Appeal Division) destek alabilecek. Geleneksel olarak mültecilerin çok geldiği ülkelerden gelen ve iltica davaları reddedilmiş olan kişiler de bu dairenin hizmetlerinden yararlanabilecek. RAD delil ve yeni gelişmelerin ışığında iltica davalarını daha önce kaybeden kişilerin aldıkları mahkeme kararlarını değiştirme hakkına da sahip.

Mültecilerin çok sık gelmediği ülkelerden gelen sığınmacıların davaları hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak fakat iltica taleplerinin incelendiği duruşmaları diğer tüm siyasi sığınma hakkı talep edenlerin duruşmalarıyla aynı olacak.

Kanada ülkelerin demokrasi uygulamalarına göre bir ülke listesi hazırladı. Belirlenen bu menşe ülkeler, DCO (designated countries of origin) insan haklarına saygılı ve ihtiyaç sahiplerine gerekli devlet koruması sağlayan “güvenli” ülkeler olarak varsayılacak ve bu ülkelerden gelen sığınmacı adaylarının sığınma talepleri hızlı şekilde incelenecek ve büyük bir ihtimalle reddedilecek.

Başka bir deyişle DCO ülkelerinden gelenler 30-45 gün içinde duruşmaya çıkacak.

Geçen sene Kanada içinde iltica talebinde bulunanların neredeyse yüzde 15’i demokratik Avrupa Birliği ülkelerinden oldu. Afrika ve Asya ülkelerinden gelen iltica adaylarından da fazla. Kanada demokratik ülkelerden gelen bu sığınmacılara devlet koruması altına alınması gereken ilticacılar olarak bakmıyor ve onların sağlık ve sosyal hizmetlerden yararlanmalarını da pek istemiyor.

Yeni Kanada’nın Göçmenlik Sistemini Koruma Yasa Tasarısının eyaletlere ve bölgelere sosyal hizmetler ve eğitim masrafları açısından beş yılda 1.6 milyar dolar tasarruf sağlayacağı da belirtildi.
   
Yeni sistemde IRB tarafından davası görülen ve hakkında negatif karar verilen mülteci adayları en geç bir yıl içinde Kanada’dan sınır dışı edilecek. Şu an ki sistemde iltica davasını kaybeden kişiyi ülkeden sınır dışı etmek 4.5 yıl sürüyor. Davalarını kaybeden sığınmacıların Kanada’dan hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi bu sistemi kötüye kullanıp yıllarca Kanada’da kalabilme çabalarını da bertaraf edecek gibi.

Yeni sistemin getirdiği bir diğer yenilikte suç işlemiş bazı kişilere sığınma talebi yasağı koyabilmesi.

Rakamlar gerçekten çok çarpıcı. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ilticacıların neredeyse  %62’si ya iltica talebini geri çekmiş, ya terk etmiş ya da iltica talebi reddedilmiş.

Sistemin tam bir revizyona girmesi elzemdi. Sahte sığınmacı talepleri, davalarının uzun süre görülememesi ve negatif karar verilmesi durumunda yapılan yasal temyizler bu kişilerin Kanada’dan sınır dışı edilmelerini uzattıkça uzatıyor.

Kanada’nın menfaatleri için devlet iltica davalarının hızlı görülmesini ve tüm yasal yollar tüketildikten sonra davalarını kaybeden kişileri hızlıca Kanada’dan göndermek istiyor. Yeni sistemin kısaca özeti budur.

Adil ve etkin bir iltica sisteminin gerçekten oluşturulup oluşturulmayacağını zaman gösterecek. Kanada’nın yeni iltica sistemini detaylı anlatacak bir makale kaleme alıyorum. Yakında yayınlanacak.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 11.12.2012  

10 Aralık 2012 Pazartesi

Kanada Bazı Ülke Vatandaşlarından Biyometrik Bilgi İsteyecek


Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın ilan ettiği yeni birtakım düzenlemeler çerçevesinde Kanada’ya yapılan ziyaretlerin pürüzsüz gerçekleştirilmesi çalışmaları kapsamında önceden belirlenen 29 ülke vatandaşları Kanada’ya ziyaret, çalışma ya da eğitim amacıyla seyahat etmeden önce biyometrik bilgilerini Kanada ile paylaşmak zorunda kalacak.

“Biyometrik bilgi uygulamasının ülkeye giren insanların kimliklerinin belirlenmesinde en etkin yöntem olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.” diyen Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney göçmenlik yetkilileriyle paylaşılan biyometrik bilginin Kanada’ya yapılan seyahatleri daha da güvenli yapacağından oldukça emin.

Biyometrik sistem nedir?

Biolojik bilginin ölçülmesi ve analiz edilmesi teknolojisine biyometrik sistemler denir. Biyometrik teknolojisi kendine özgü DNA, parmak izi, retina, iris, ses özellikleri, insan yüz ölçüsü ve el ölçüleri gibi fiziksel veya biyolojik niteliklerine dayalı olarak insanların kimliğini tespit etmek için teknolojiden faydalanma biçimi olarak hayatımızın her tarafında kendini gösteriyor.

Kimsenin kimseye benzemediği gerçeği biyometrik sistemlerin uygulama alanını oldukça genişletmiştir. İlk önce bankalar, sağlık kuruluşları ve firmalar gibi kurumlardan sonra artık ülkelerin göçmenlik bakanlıkları da bu teknolojiyi kullanmaktadır. Artık Kanada’da önceden belirlediği 29 ülke vatandaşının ülkeye girişlerinde biyometrik bilgilerini saklayacak.  
  
2013’ten itibaren Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Bangladeş, Burma (Myanmar), Kamboçya, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Haiti, İran, Irak, Jamaika, Ürdün, Laos, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Filistin Bölgesi, Suudi Arabistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Tunus, Vietnam ve Yemen ülke vatandaşları Kanada’ya yapacakları turistik, eğitim veya çalışma amaçlı tüm ziyaretlerinde parmak izlerini ve biyometrik fotoğraflarını başvuru esnasında vermek zorunda kalacak.

Kanada vatandaşları veya göçmenleri Kanada’ya girişlerinde bu uygulamaya maruz kalmayacak. Ayrıca 14 yaş altı, 79 yaş üstü kişiler ve diplomatlar da bu uygulamadan muaf olanlar.

Kanada’ya varan kişinin biyometrik bilgisi kişinin kimliğinin doğrulanmasında kullanılacak. Vize başvurusu yapan kişinin Kanada’ya gelen kişi ile aynı olup olmadığını teyit edecek.

Sınır geçişlerinde Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Avrupa Birliği Şengen vize bölgesi ülkeleri, Japonya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Malezya ve Suudi Arabistan biyometrik sistem teknolojisini kullanıyor.   

Biyometrik bilgi sistemi artık hayatımızın her alanına girdi. Birçok ülke pasaport müracaatlarında biyometrik fotoğraf istiyor.   

Hızla değişen dünyada artık yeni uygulamalar da hayatımıza girdi. Artık yapılan birçok aktivite kayıt altına alınıyor. İnsanların biometrik bilgilerinin saklanması da rutin işlerden olacak.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 10 Aralık 2012, 

8 Aralık 2012 Cumartesi

Kanada’ya Gidecek Ziyaretçiler İçin Yeni Zorunlu Güvenlik Uygulaması: eTA


2015 yılı itibariyle Kanada’ya gitmek isteyen tüm ziyaretçileri yeni güvenlik uygulaması bekliyor. Hükümet tarafından “Elektronik seyahat izni” (electronic travel authorization), eTA olarak adlandırılan yeni uygulama Kanada’nın vize istemediği ülkelerden gelenlere uygulanacak.

Ülke güvenliğine veya sağlığına tehdit unsuru olabilecek kişilerin ülkeye girişlerinin engellenmesi amaçlanan bu proje de Kanada’ya gitmek isteyen ziyaretçi internet adresinden aynı vize başvurusu yapar gibi basit bir formu dolduracak. Böylelikle Kanada’ya gidecek uçağa binmeden önce ismi Kanada Sınır Güvenliği Şubesi, CSIS veya RCMP gibi güvenlik kurumları tarafından kontrol edilmiş olacak.

Ziyaretçi online olarak dolduracağı formda sağlık durumundan güvenlik durumuna kadar bir dizi soruya cevap vermek zorunda kalacak. eTA uygulaması ile bulaşıcı hastalık taşıyan, illegal uyuşturucu kullanan veya ülkede terörist eylemlerde bulunacağına inanılan ziyaretçilerin ayıklanması hedefleniyor.

Benzer uygulamanın yürürlükte olduğu fakat Kanada vatandaşlarına muafiyet uygulayan ABD vatandaşları karşılıklı olarak Kanada’nın da uygulamasından muaf olacak.

Ziyaretçi isminin önceden bildirilmesi uygulamasının kişilerin özel hayatlarının ihlali anlamına geleceği şeklinde yapılan eleştiriler üzerine konuşan bir yetkili “şu an için” diğer ülkeler ile isim paylaşımı planlarının olmadığını söyledi.

eTA tabii ki ücretli olacak ve henüz ne kadar olacağı konusunda bir bilgi verilmedi fakat kişi başına 20 Kanada dolarından daha az olacağına inanılıyor.

Hayata geçirilecek eTA projesi hakkında detaylar yakında Göçmenlik Bakanlığı tarafından açıklanacak.

Murat Kandemir, (ICCRC Member), 8 Aralık 2012

29 Kasım 2012 Perşembe

Federal Nitelikli Eleman Sınıfı (FSW) Kasım 2012 Güncelleme


Ocak 2013’ten itibaren Federal Nitelikli Eleman Sınfı (FSW) başvuruları tekrar başlayacak. Başvurmayı düşünen adayları revize edilmiş bir FSW programı bekliyor.

Binlerce dosyanın yığıldığı ve bekleme sürelerinin her geçen gün uzaması sebebiyle geçen Haziran 2012’de geçici olarak durdurulan ve revize edildikten sonra Ocak 2013’te açılacağı duyurulan FSW programı hakkında özet bilgi vermeyi uygun bulduk.

2013 Ocak ayından itibaren FSW programında yeni puanlama sistemi uygulamada olacak. Bu sistemde tüm başvuru sahipleri meslekleri ne olursa olsun artık minimum İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olduğunu kanıtlamak zorunda. Aday bunu İngilizce için IELTS ve Fransızca için TEF sınavına girerek ve resmi sınav sonuç belgesini de başvuru esnasında göndererek yapacak. 

İngilizce veya Fransızca dil testi sonucunun başvuru evrakları ile birlikte gönderilmesi zorunluluğu birçok adayı etkileyecek ve dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilen IELTS ve TEF sınavlarına girmek için adaylar beklemek zorunda kalacak. Hatta bazı merkezlerde en erken IELTS veya TEF sınav tarihinin aylar bulacağı belirtiliyor. FSW kategorisinden başvurmak isteyen tüm adaylara en kısa zamanda IELTS veya TEF sınav tarihi için başvurmalarını öneririm. En azından İngilizce veya Fransızca seviyesi ve FSW programı dil kriterinden alınacak dil puanı öğrenmiş olunur. 

Yeni puan sisteminin Kanada’nın iş gücü piyasasının eksikliğini çektiği mesleki nitelikli kişileri ülkeye çekmek için revize edildiği iddia edilirken yeni puan sistemi hakkında oldukça fazla eleştiri de yapılıyor. Dil standartlarının yükseltilmiş olması bazı adayları korkutuyor bu da Çin gibi ülkelerden ziyade İngilizce konuşulan ülkelerdeki adayların daha fazla başvuru yapmasına sebep olacak gibi. 

FSW programında daha önce de olduğu gibi başvuru sayısı kotası olacak. Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) başvuru sayısında kota uygulamasının sebeplerinden birisinin FSW başvuru sürecinin kısa ve hızlı tutulmasının amaçlanması olduğunu açıkladı. Başvuru süreci zorlaştırıldığı gibi gerekli tüm evraklarla birlikte doldurulması gereken bütün formların başvuru esnasında doğru olarak gönderilmesi kritik önem taşıyor. 

Özetlemek gerekirse FSW programı değişiklikleri Ağustos 2012’de açıklandığı kadarıyla şu kriterleri içeriyor:
-Başvuracak olan adaylar yeni güncellenen puan kriterinden 100 üzerinden 67 puan almalı,
-Başvuracak aday son 10 yıl içinde en az 1 yıllık meslek tecrübesini ispatlayabilmeli,
-Başvuracak aday İngilizce/Fransızca dil becerisinin en az orta derecede(adequate-Intermediate) olduğunu göstermeli,
-Adayın Kanada dışında almış olduğu eğitimi üçüncü bir kurum tarafından değerlendirmeye tabi tutulmalı ve değerlendirme raporu başvuruda sunulmalı,
Şu ana kadar bilinen ve yukarıda bahsedilen kriterlerin dışında Devletin aşağıdaki konularda da açıklama yapması bekleniyor.

-Her ne kadar yeni eleme kriteri Ocak ayında başlayacağı bilinse de Devletin başvuruları tam olarak hangi tarihte kabul etmeye başlayacağı açıklanmadı,
-Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC), FSW’ye başvuracak adayların Kanada dışında eğitimlerini değerlendirmeye tabi tutacak herhangi bir kurum/kuruluşu belirlemedi,
-Geçen dönemlerde başvuru limitleri ve meslek listeleri açıklanmaktaydı. Herhangi bir limit belirlenmese de Bakanlığın bir limit sistemi uygulayacağı ihtimali ağır basmakta. Uzakdoğu ve Asya ülkelerinden (Hindistan, Pakistan, HongKong, Çin vs.) bir çok kişinin kendini başvuruya hazırladığı biliniyor.
FSW programı başvuru kabul edene kadar yeni bir açıklama gelirse buradan duyuracağız.
Murat Kandemir, Member of ICCRC, 29 Kasım 2012

23 Kasım 2012 Cuma

Kanada’da Eyaletler Daha Fazla Göçmen İstiyor


Jason Kenney Eyalet Bakanları ile
Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Toronto’da tüm Eyaletlerin ilgili göçmenlik bakanları ile bir araya geldi. Her yıl düzenlenen ve bu yıl Toronto’da 16 Kasım 2012’de yapılan Federal-Eyalet Göçmenlik Konferansı’nda Eyalet Aday Programları (PNP) ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu ve eyaletlerin göçmenlik programları, iş gücü ihtiyaçları ve göçmenlik politikaları hakkında görüşleri ele alındı.

Bilindiği gibi her eyaletin kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış bir Eyalet Aday Programı (PNP) ve Federal Hükümet tarafından kabul edilmiş bir kota sayısı mevcut. Eyaletler PNP programı altında kendi eyaletlerine kabul edeceği göçmen sayısı federal hükümetin onayladığı sayı kadar olmakta. Bu sayı yıllık bazda tüm eyaletler için toplam 20.000 kişi ile sınırlandırılmış iken Bakanlığın 2013 yılı planlarında PNP programlarından kabul edeceği göçmen sayısı 42.000 olarak öngörülüyor.

PNP programları ülkenin belirli bir eyaletinde eksikliği hissedilen bir meslek erbabının Kanada’ya daimi oturum sahibi olarak bir yıl içinde gelmesi amacıyla tasarlanmıştı. Önceleri Atlantik Kanada ve diğer Eyaletlere göçmen gönderme amacı taşıyan PNP programı şimdilerde birçok Eyalet tarafından uygulamaya kondu.

Bazı eyaletler bu sene federal hükümetten PNP programı kapsamında kabul edilecek minimum göçmen sayı kotalarının arttırılmasını istedi. Hatta bazı Eyaletler PNP programlarında daha fazla kontrol ve aday göçmen eleme serbestisi de talep etti.

Ontario Göçmenlik Bakanı Michael Chan daha fazla göçmen ihtiyacı hissettiklerini ifade ederek geçen senelere göre bu sene PNP programı ile kabul edeceği göçmen kotasının ikiye katlanmasını talep etti.

Saskatchewan Eyaleti’de bölgesindeki ihtiyacı hissedilen iş gücü dengesini koruyabilmek için PNP göçmenlik kategorisinden kabul edilecek göçmen kotalarının %50 oranında arttırılmasını istedi.

Ekonomik olarak oldukça parlak görünen Eyalet daha fazla göçmen istediğini açıkça ifade etti. Toplantıda hazır olarak bulunanlardan Alberta Girişimcilik Bakanı Stephen Khan diğer eyaletler gibi kendi eyaletinde de daha fazla yeni göçmene ihtiyaç duyduklarını hem federal hükümetle hem de diğer eyalet hükümetleri ile bu konuda işbirliğine açık olduklarını belirtti. 

Eyaletlerin daha fazla göçmen istemesi ve kotalarının arttırılması talebi karşısında Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney hükümetlerinin böyle bir artışı önceden tahmin ettiklerini vurguladı. Göçmenliğin bölgesel kalifiye iş gücü ihtiyacının karşılanması değil de bir ülkeyi yaratmak olduğuna inandığını söyledi.

Bakan Kenney eyaletlerin kotalarının arttırılması gerektiğini düşünmüyor. Bakan sadece eyaletlerin kendi kotalarında kabul edilen göçmenlerin iyi değerlendirilmesi ve yerleştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Kanada göçmenlik avukatı Richard Kurland’a göre göçmenlik başvurularında bekleme süresi azalıyor ve ilk başvuranın önce hizmet aldığı, tüm eğitimlerinin değerlendirildiği ve zamanında sonuçlanan bir göçmenlik sistemine doğru gidiyor.

Avukat Kurland’ın analizine göre PNP programlarından başvuru yapan geçici işçi sınıfında olan ya da öğrenci olarak Kanada içinde bulunanların başvuru sonrası bekleme süreleri üç yılı bulacak gibi. Ülke dışında Londra, HongKong, İslamabad, Şam ve Nairobi gibi Kanada büyükelçilerden yapılan PNP başvurularında standart bekleme süresi 11 aydan 16 aya çıkmış durumda.

Expression of Interest (EOI) Sistemi
Tüm eyalet bakanları tasarım aşamasında bulunan ve toplantıda tanıtımı yapılan Niyet Beyanı (Expression of Interest) sistemine gönülden destek veriyor.

Yeni Zelanda ve Avustralya’da uygulanan benzer sistemden esinlenerek üzerinde çalışılan bu sistemde tüm nitelikli elemanların bir havuz da toplanması ve istenilen kalifiye işçiye iş teklifinin yapılması anlamına geliyor. Bu sistemde asıl amacın iş gücü piyasasının ihtiyacını hissettiği elemanların hızlıca bulunabildiği bir havuz oluşturmak ve istendiğinde kendisiyle ilgilenilen işçiyi Kanada’ya geçici işçi statüsünde getirmek olarak tanımlanıyor.

Tüm eyaletlerle görüş birliğine varıldı. Varılan konsensüse göre 2014 yılının sonuna doğru uygulamaya geçilecek Niyet Beyanı sisteminde nitelikli eleman havuzu oluşturulacak ve eyaletler istedikleri kalifikasyona sahip kişileri bu havuzda seçebilecek. Niyet Beyanı sisteminde işçi eleme ve bulma işini işverenler yapacak. 

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 23 Kasım 2012

21 Kasım 2012 Çarşamba

Kanada’nın 2013 Yılı Göçmenlik Hedefleri


Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Parlemento’da Göçmenlik Yıllık Raporu’nu sundu. Raporda 2012 göçmenlik seviyeleri ve rakamları ele alındı ve 2013 yılı için Bakanlık hedefleri belirlendi. Raporda sunulan hedefler Kanada’nın hem ulusal hem de uluslararası göçmenlik politikaları hakkında önemli bir role sahip.

2013 Yılı Göçmenlik Hedefleri
Yıllık 240.000 – 265.000 yeni göçmenin alınacağı beklentisi ile Kanada’nın geçen yıllara göre oldukça stabil bir politika izleyeceği aşikar. 2013 yılı aslında bu seviyede göçmenlik hedeflerinin belirlenmesinin yedinci yılı olarak göze çarpıyor. Bu rakamlar Kanada’yı göçmenlik konusunda diğer G8 ülkeleri hedefleri içinde en çok yıllık kabul edilecek göçmen sayısı ile en öne çıkarıyor.

2013 yılı için öngörülen hedefler aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Rakamların başvuruları kabul edilip vize verilecekleri temsil ettiğini unutmayın.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı, 2013 Yılı İçin Kabul Edilecek Yıllık Göçmen Sayısı Planı
Göçmenlik Kategorisi
En Düşük
En Yüksek
Kabul Hedefi
Federal Nitelikli Eleman Sınfı (FSW)
53.500
55.300
55.300
Federal İşadamı Kategorisi
5.500
6.000
6.000
Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC)
9.600
10.000
10.00
Bakıcı Sınıfı (Live-in Caregivers)
8.000
9.300
9.300
Eyalet Aday Programı (PNP)
42.000
45.000
42.000
Quebec Bölgesi Nitelikli Eleman Sınıfı (QSW)
31.000
34.000
33.400
Quebec Bölgesi İşadamları
2.500
2.700
2.600
Ekonomik Sınıf Toplam
152.100
162.300
158.600
Aile Sponsorluğu (Eş, Partner ve Çocuklar)
42.000
48.500
48.300
Anne-Baba ve Dede-Nineler
21.800
25.000
25.000
Aile Sınıfı Toplam
63.800
73.500
73.300
Kanada’da Korunan Kişiler (Protected Persons)
7.000
8.500
8.500
Kanada’da Korunan Kişilerin Ülke Dışındaki Aile Üyeleri
4.000
4.500
4.500
Devlet Destekli Mülteciler (GAR)
6.800
7.100
7.100
Vize Ofislerinin Belirlediği Mülteciler
200
300
200
Halk Politikası-Federal Yerleştirme Desteği
500
600
600
Özel Olarak Sponsor Edilen Mülteciler
4.500
6.500
6.300
Halk Politikası-Diğer Yerleştirme Desteği
100
400
400
İnsan ve Şevkat Temellerinde Kabul (H&C Considerations)
900
1.100
900
Toplam İnsani Sınıf
24.000
29.000
28.500
Permi Sahipleri       
100
200
100
Genel Toplam
240.000
265.000
260.500

Geçen yıllara göre hedefler benzerlik gösterse de bazı programlarda kabul edilecek göçmen sayıları revize edildi. Bunların içinde en çok göze çarpanı geçen yıl kabul hedef sayısı 6.000-7.000 arası hedef iken 2013 yılı için hedef sayısı 10.000’e çıkarılan Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) oldu. Bu arttırım Kanada Daimi Oturum Müsaadesi (Canadian Permanent Resident) almak isteyen ve ülkede okuyan yabancı öğrencilerin ya da yabancı işçilerin bu arzularını gerçekleştirebilmeleri amacıyla yapıldı.

Göçmenlik Seviyeleri ve Nitelikli Eleman Sınfları (FSW ve QSW)
Ekonomik göçmenlik kategorilerinin içinde en büyük ve en popüler olan göçmenlik programı Federal Nitelikli Eleman Sınıfıdır. Devlet FSW kategorisi altında 2013 yılı için 53.500-55.300 arası göçmene kucak açmayı planlamaktadır. 

1 Ocak 2013’ten itibaren FSW kategorisinden başvuracakları yeni ve sıkı kriterler bekliyor. Devlet her ne kadar FSW başvurusu kriterlerini tam olarak açıklamasa da bazı göçmen adayları başvuru yapmaya hazırlandı bile.

Quebec Nitelikli Eleman Sınıfı’da (QSW) 2013 yılı için hedefini belirledi. Kanada göçmenlik programlarının 3. en büyük göçmenlik programı olan QSW hali hazırda açık olup 110 eğitim/iş alanında çalışan göçmen adaylarına açık bulunmakta.

2013 Federal Nitelikli Eleman Sınıfı  (FSW) Uygunluk Kriteri
Devlet 1 Ocak 2013’te yeniden açılacak olan FSW programı için düşündüğü bazı değişiklikleri geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Yeni puanlama sisteminin kullanılacağı FSW programı değişiklikleri Ağustos 2012’de açıklandığı kadarıyla şu kriterleri içeriyor:
-Başvuracak olan adaylar yeni güncellenen puan kriterinden 100 üzerinden 67 puan almalı,
-Başvuracak aday son 10 yıl içinde en az 1 yıllık meslek tecrübesini ispatlayabilmeli,
-Başvuracak aday İngilizce/Fransızca dil becerisinin en az orta derecede (adequate-Intermediate) olduğunu göstermeli,
-Adayın Kanada dışında almış olduğu eğitimi üçüncü bir kurum tarafından değerlendirmeye tabi tutulmalı ve değerlendirme raporu başvuruda sunulmalı,

Şu ana kadar bilinen ve yukarıda bahsedilen kriterlerin dışında Devletin aşağıdaki konularda da açıklama yapması bekleniyor.

-Her ne kadar yeni eleme kriteri Ocak ayında başlayacağı bilinse de Devletin başvuruları tam olarak hangi tarihte kabul etmeye başlayacağı açıklanmadı,
-Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC), FSW’ye başvuracak adayların Kanada dışında eğitimlerini değerlendirmeye tabi tutacak herhangi bir kurum/kuruluşu belirlemedi,
-Geçen dönemlerde başvuru limitleri ve meslek listeleri açıklanmaktaydı. Herhangi bir limit belirlenmese de Bakanlığın bir limit sistemi uygulayacağı ihtimali ağır basmakta. Uzakdoğu ve Asya ülkelerinden (Hindistan, Pakistan, HongKong, Çin vs.) bir çok kişinin kendini başvuruya hazırladığı biliniyor.

2013 yılı hedeflerini açıklayan Bakanlık geçen senelere benzer stabil bir göçmenlik programı uygulayacak. 2013 yılı herkese hayırlı olacak ümidindeyim.

Bakanlığın yeni haberlerini ve duyurularını dört gözle bekliyoruz.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 21 Kasım 2012