19 Nisan 2013 Cuma

Kanada’nın Yeni Federal Nitelikli Eleman Programı (FSWP)


4 Mayıs 2013’te açılacağı daha önce Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından duyurulan Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, FSWP’nin (Federal Skilled Worker Program) güncellenmiş hali dün Bakanlık tarafından açıklandı.

FSW’ye başvuracak adaylar daha önce de olduğu gibi puanlama sistemine tabi olacaklar. Bu sistemde aday dil seviyesi, yaşı, eğitimi, iş tecrübesi, uyum ve Kanada’da hazır olan işi gibi kriterlerden puan alacak. Gerekli olan minimum puan 100 üzerinden 67.

1 Temmuz 2012’de kapatılan ve 4 Mayıs 2013’te açılacak olan program için yeni bir öncelikli meslekler listesi oluşturuldu. Ayrıca başvuracak adayın Kanada dışında aldığı eğitimlerinin de yine CIC tarafından belirlenen bir kurum tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

Başvuracak olan tüm adayların aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekiyor.

-Öncelikli meslekler listesindeki mesleklerden birinde en az bir yıllık iş tecrübesi olması veya
-Kanada’dan alınmış bir iş teklifi veya
-Kanada doktora (PhD) programına uygun olması.

Öncelikli Meslekler Listesi
Aşağıdaki 24 meslek sahipleri FSWP’den başvurularını yapabilecek. Toplamda 5.000 başvuru kabul edilecek ve her bir meslek için en fazla 300 başvurunun alınacağını da hemen söyleyelim. Listede fark edeceğiniz gibi mühendislik en ağırlıklı meslek grubunu oluşturuyor.

Makine, inşaat, kimya, maden, jeoloji, petrol, bilgisayar ve havacılık ve uzay sanayi mühendisleri gibi neredeyse tüm mühendislik grupları listede yer alıyor.

Diğer mesleklerin bazıları da finans ve yatırım analistleri, deniz bilimciler, kadastro memurları, bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştirme uzmanları, endüstriyel teknisyenler ve tamirciler, meslek sağlığı ve güvenliği uzmanları, konuşma-dil patologları, fizyoterapistler, meslek hastalıkları uzmanları, medikal laboratuar teknisyenleri ve patolog asistanları, klinik perfüzyonistler ve kardiyopulmoner teknoloji uzmanları, tıbbi radyasyon teknoloji uzmanları, kardiyoloji teknisyenleri elektrofizyolojik tanı teknoloji uzmanlarıdır. Mesleklerin tam listesi makale sonundadır.

Minimum Dil Seviyesi
FSWP başvurusu yapacak tüm adayların minimum dil seviyesine sahip olması gerekiyor. Adayların İngilizce veya Fransızca dillerinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin Kanada Dil Standartları, CLB’ye (Canadian Language Benchmark) göre 7 seviyesinde olması gerekiyor. Dil seviyesinin CIC’nin tanıdığı dil sınavlarına girerek kanıtlanması gerekiyor. İngilizce için CELPIP (general test) ve IELTS (general training test), Fransızca için ise TEF kabul edilen sınavlardır.

Minimum dil seviyesi CLB 7’ye ulaşmak için CELPIP’e girecek adayların en az 4L skorunu elde etmesi gerekiyor. IELTS sınavında ise aday her modülden en az 6 puan almalı. Fransızca dil sınavı olan TEF’te ise adayın okumada 206, dinlemede 248 ve konuşma ve yazmada ise 309 puana ulaşması zorunlu. Tabi adayın dil testlerinden yüksek puan almasının onların faydasına olacağını da ekleyelim.  

Eğitim Ölçme ve Değerlendirme (ECA)
4 Mayıs’ta açılacak olan FSWP programının belki de en önemli yeniliği eğitim ölçme ve değerlendirme uygulaması, ECA (Educational Credential Assessment) olacaktır. Kanada dışında aldıkları eğitimleri karşılığında puan almak isteyen adaylar başvurularında eğitim değerlendirme raporu sunmaları gerekiyor. Kısacası adayın eğitim puanı ECA raporuna göre verilecektir.

Kanada içinde eğitim alanların ECA raporu almasına gerek yoktur. Kanada’da eğitim alıp başvurularında Kanada dışında aldıkları eğitimlerinde puanlanmasını isteyen adaylar ise ECA raporu sunma zorunda.  

ECA raporu alınan yabancı eğitimin gerçek olduğu ve Kanada standartlarına göre karşılaştırmasını yapacaktır. Başvuran kişi aynı zamanda ECA raporu ile kendi eğitiminin Kanada’na nasıl göründüğü konusunda bir fikir sahibi olacaktır.   

17 Nisan 2013’ten itibaren aşağıdaki dört organizasyon Bakan tarafından Kanada göçmenlik sürecinde kullanılmak üzere ECA raporu düzenleme yetkisine sahip olmuştur.   


Adayların yukarıda listelenen bu organizasyonlara kendilerinin başvurmaları ve ücret ödeme ve dosya takibini kendilerinin yapmaları gerekiyor. Bir ECA raporu 5 yıl süreyle geçerli olacaktır.

Puanlama Sistemi
Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından revize edilen ve adaya uygulanacak dil, yaş, iş tecrübesi, eğitim ve uyum faktörleri puanlama sistemi başka bir değişikliğe uğramadıkça şöyle olacaktır.

Dil için alınabilecek maksimum puan 28’dir. 1. resmi dil için aday maksimum 24 puan alabilecekken eğer ikinci dil varsa ondan da alabileceği maksimum puan 4 olacak.

18-35 yaş arası olan göçmen adayı yaş kriterinde en yüksek olan 12 puanı alacak. 36 yaşındaki aday 11 puan alabilecekken 37 yaşındaki adaya 10 puan verilecek yani 35 yaş üstü her yaş için -1 puan almış olacak. 47 yaş ve üstü adaya yaş kriterinden herhangi bir puan verilmeyecek.

İş tecrübesinden alınacak maksimum 15 puanı alabilmek için 6 yıl çalışma tecrübesi göstermek gerekiyor. 1 yıllık iş tecrübesi 9 puan olacak ve 2-3 yıl arası iş tecrübesi 11 puana tekabül edecek. Aday 4-5 yıl arası iş tecrübesi gösterirse bu 13 puan anlamına gelecek. Adayın 6 yıl ve üstü iş tecrübesi bu kriterde alınacak en yüksek olan 15 puanı adaya kazandıracak.

Eğitim kriterinde ise lise mezunu aday 5 puan, bir yıl lise sonrası eğitimi olan aday ise 15 puan ve 2 yıl lise sonrası eğitim alan aday 19 puan alabilecek. Adayın 3 yıl ve daha fazla lise sonrası eğitimi varsa 21 puan, biri en az 3 yıllık olan en az 2 lise sonrası eğitimi varsa 22 puan ve Master sahibi adaylar 23 puana kavuşacak. Doktora seviyesindeki aday ise en yüksek olan 25 puanı garantileyecek. Başvuruda adayın alacağı eğitim puanını destekleyen ECA raprou da bulunmalıdır. 

Uyum faktöründen alınacak en üst puan 10’dur. Daha önce Kanada’da en az 1 yıl iş tecrübesi olan FSW başvuru sahipleri uyum faktöründen 10 puan alabilecekler. Daha önce Kanada’da en az 2 yıl tam zamanlı eğitim almış kişiler (başvuran veya eşi) ise sadece 5 puan alabilecek. Eşin Kanada’da daha önce çalışmış olması durumunda başvuran kişiye 5 puan daha verilecek. Ayarlanmış işi olanlar 5 puan alabilecekken Kanada’da 18 yaşından büyük bir akrabası olanlar da 5 puan kazanmış olacak.

Adayın Kanada içinde bir işverenden yapılmış bir iş teklifi varsa alacağı maksimum puanı 10 olacaktır.

Mesleklerin İngilizce listesi ve NOC kodları şöyledir.

0211 Engineering managers
1112 Financial and investment analysts
2113 Geoscientists and oceanographers
2131 Civil engineers
2132 Mechanical engineers
2134 Chemical engineers
2143 Mining engineers
2144 Geological engineers
2145 Petroleum engineers
2146 Aerospace engineers
2147 Computer engineers (except software engineers/designers)
2154 Land surveyors
2174 Computer programmers and interactive media developers
2243 Industrial instrument technicians and mechanics
2263 Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety
3141 Audiologists and speech-language pathologists
3142 Physiotherapists
3143 Occupational Therapists
3211 Medical laboratory technologists
3212 Medical laboratory technicians and pathologists' assistants
3214 Respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists
3215 Medical radiation technologists
3216 Medical sonographers
3217 Cardiology technicians and electrophysiological diagnostic technologists, n.e.c. (not elsewhere classified)

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 19 Nisan 2013

3 yorum:

  1. yani toplamda yeni yasaya göre adayın en az kaç puan alması gerekiyor, göçmenliğinin kabulü için.

    YanıtlaSil
  2. Puan değişmedi. Yine en az 67 ve üzeri almak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    İelts sınavında modüllerden birinden 6.0 altında alırsak başvurabliyor muyuz? Yoksa doğrudan başvuruyu geri mi çeviriyorlar? Bazı forumlarda başvursbilirsiniz ama eksik puan alırsınız deniyor. Bazılarında ise başvurunuz hemen red olur deniyor. Hangisi doğrudur? Teşekkürler.

    YanıtlaSil