20 Mart 2014 Perşembe

Eğlence Sektörü Çalışanları Kanada’ya Nasıl Gider?

Kanada şehirleri her sene farklı aylarda düzenlenen uluslararası eğlence organizasyonları ile oldukça renkli geçiyor. Rusya’dan gelen bir bale gösterisini Amerika Broadway’den gelen bir müzikal izliyor. Londra’nın bir Rock grubu yeri göğü inletirken düzenlenen bir spor turnuvası ülkenin kültürel dünyasına katkıda bulunuyor.

Yukarıda adı geçen organizasyonlar farklı gibi görünmelerine rağmen aslında ortak bir yanları var. O da yabancı eğlence gösterisi grupları ve çalışanlarının Kanada’da performanslarını göstermeleri için izin almaları gerektiği gerçeği. 

Her sene eğlence sektöründe çalışan binlerce kişi Kanadalıları eğlendirmek için ülkeye giriş yapıyor. Bu kişilerin ülkede performanslarını sergileyebilmeleri için gerekli izin almaları bazen karmaşık gibi görünebiliyor. Bir günlük için bile olsa bu sektörün yabancı işçileri Kanada’da gösteri yapabilmek için ya çalışma müsaadesi ya da çalışma müsaadesinden muaf olarak resmi izin almaları gerekiyor.

Kanada’ya gelmek isteyen performans sanatçıları ve bu organizasyonlarda çalışan işçilerin göçmenlik kanunları çerçevesinde gerekli işlemleri yapmaları gerekiyor.

Kanada’da yapacakları performans onların çalışma izini alıp almamalarını ya da çalışma izninde muaf olma durumlarını belirleyecektir.

Kanada İş ve Sosyal Gelişim Bakanlığı’na (ESDC) göre Kanada iş gücü pazarını etkilemeyecek yabancı kişiler Kanada’da çalışma izni olmadan çalışabilirler. Böyle bir durumda eğlence organizasyonları kadrosu ‘yabancı işçi’ yerine ‘işadamı ziyaretçisi’ olarak değerlendirilir. İş adamı ziyaretçisinin Geçici İkamet Vizesi (TRV) alıp almayacağı geldiği ülkeye bakılarak belirlenir. Kanada’nın vize uyguladığı ülkelerden gelenler –mesela Türkiye– ülkeye girmeden önce TRV için başvurmak zorundadır.

ESDC bize eğlence sektörü için iş adamı ziyaretçisi olarak sayılacakların listesini veriyor.

1-Kanada dışında maddi kaynakla yapılan film, televizyon veya benzer projelerin prodüksiyonlarını yapan prodüktörler,
2-Müzik ve dans festival organizatörleri,
3-Sahne sanatçıları ve onların performanslarında görevli teknik personel veya işçileri, (Kanada’da turneye çıkan gezici müzik grubunda çalan müzisyenler, Kanada prodüksiyonlarında ya da gruplarında performans yapacak sanatçılar, turneye çıkan gezici tiyatroların etkinleri çerçevesinde görev alan tiyatro oyuncuları, Kanada’da festivallerde görev yapmak üzere ülkeye gelen müzisyenler, canlı prodüksiyonlarda görev alan işçiler, Kanada’ya gelen ve özel parti, organizasyon, konser veya fuarlarda görev alan dj ler vb.)

Kanada’ya iş adamı ziyaretçisi olarak girmek isteyen performans sanatçıları bar veya restoranlarda çalışmamalı, film, TV, radyo veya internet prodüksiyonlarında görev almamalı ya da bir Kanada organizasyon firmasıyla işçi-işveren ilişkisine girmemelidir.

Kanada’ya gelen eğlence sektörü çalışanları birçok durumda işadamı ziyaretçisi kategorisinde değerlendirilmediğinden Kanada’ya girebilmek ve çalışabilmek için çalışma izni almak durumunda kalmaktadır. Onları Kanada’ya davet eden ve görev veren organizasyon görevlileri iş gücü pazarı fikri (LMO) belgesi almak zorundadır. LMO belgesi ile yurtdışından Kanada’ya gelecek kişilerin yaptıkları işleri Kanada’da yapacak birisinin olmayışı kanıtlanmaktadır. Pozitif olarak alınan LMO sonrasında Kanada’ya gelecek kişi geçici çalışma izni almak için başvuru yapabilecektir.

LMO başvurularında işverenin aynı iş pozisyonu için Kanada’da bir aydan daha fazla iş ilanı verdiğini göstererek bu pozisyon için Kanada’da işçi aradığını ispat etmek zorundadır. Kanada’da birkaç günlüğüne gösteri yapmak isteyen kişiler bu zorunluluktan muaftır.

Bu kategoride Kanada’ya gelmek isteyenlerin önemsiz görülecek sabıka kayıtlarının varlığı  Kanada’ya giriş yapmalarına engel teşkil edebilir. Alınan mahkumiyetler yabancı ziyaretçinin sınırdan geri gönderilmesine sebep olabilir. Zamanlamanın çok önemli olduğu bu tür organizasyonlarda suç unsuru yüzünden ülkeye kabul edilmeme gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Geçmişte çok iyi tanınan bazı sanatçıların sınırda sabıka kayıtları yüzünden Kanada’ya girememeleri yüzünden Kanada performanslarını iptal ettikleri olmuştu. Mesela 2013 kışında dünyaca ünlü üç hip hop şarkıcısı daha önceki sabıka kayıtları yüzünden ülkeye kabul edilmemiş ve Montreal ve Toronto’da sahne alamamışlardı.

Kanada’ya giriş yapmak isteyen ve daha önce herhangi bir suçtan sabıkası bulunanlar gerekli bunun için ayrıca izin almak zorundalar. Bu izini almak bazen haftalarca bazen de aylarca sürebilir. Sabıka kaydı bulunan ve bunun kendisinin Kanada’ya giriş yapmasına engel olacağını düşünenler iyi bir araştırma yapmalılar.

Büyük eğlence prodüksiyonlarında organizasyonun tüm üyelerinin –otobüs şoföründen performans sanatçılarına kadar– ülkeye giriş yapabilmeleri için izin belgesi sahibi olmaları gerekiyor. Göçmenlik kanununa göre iş adamı ziyaretçileri olarak görülen işçilerde göçmenlik açısından sorun yaşamamak için dikkat etmeliler.  

Büyük prodüksiyonlarda görevli herkes suç ve sağlık sebeplerinden dolayı Kanada’ya giriş yapmalarını engelleyecek bir durumlarının olmadığına, izin belgelerinin dışında ayrıca bir TRV vizesine ihtiyaçları olup olmadığına ve diğer başvuru ve ücretlerin varlığına dikkat etmeliler.

Bazı küçük organizasyonlarda kişi Kanada’ya ziyaretçi olarak geliyor ve performansını ülke içinde gizlice yapıyor. Özellikle yanında müzik enstrümanı gibi ekipmanlarla gelenler için bu yolu tavsiye etmiyoruz çünkü Kanada’da çalışacağı iması oluşturacağı için kendisine sınırdan geçiş izni verilmeyebilir.

Kanada sınır görevlileri ülkeye giriş yapmak isteyen insanları incelerken nelere bakmaları gerektiğini çok iyi bilmekteler. Sınır görevlisi görevleri gereği ziyaretçilerin Kanada içinde çalışma planlarının olup olmadığını inceleyecektir. Yanında büyük enstrüman ya da ekipmanla gelenlerin Kanada’da çalışmak istiyor yargısından kurtulma şansı yoktur. Bu yüzden durumu riske etmeyip yasal yollardan girişlerin yolu aranmalıdır. Kişinin sınırda ülkeye kabul edilmemesi daha sonraki ziyaretlerini de zorlaştıracaktır.

Sonuç olarak uluslararası düzenlenen müzik, kültür ve eğlence organizasyonları Kanada toplumunun dünya toplumlarıyla entegre olmasını sağlıyor, halkı eğlendiriyor ve ülkeler arası ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Bu tür organizasyonlarda görev alan kişilerin Kanada’ya gelmeden önce gerekli olan tüm izinlerini almaları sınır giriş çıkışlarının pürüzsüzce yapılmasını garanti edecektir.


Murat Kandemir, 20 Mart 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder