14 Mart 2014 Cuma

Kanada’da Yabancı Öğrenciler için Sağlık Sigortası

Kanada’da okumak isteyen yabancı öğrenciler ülkeye gitmeden önce okuma izni almak zorundalar. Sadece altı ay ve daha fazla sürecek eğitimlerde gerekli öğrenci izninin yanı sıra iyi bir seyahat planının hazırlanması ve ülkede kendisi için önemli diğer hazırlıkların önceden yapılmış olması gerekir. Bu hazırlıkların en önemlilerinden birisi de sağlık sigortasıdır.

Uluslararası öğrenciler Kanada’da ki eğitimleri süresinde sağlık sigortası kapsamında olmaları gerektiğini bilmeliler.

Okumaya gidilecek eyaletin yabancı öğrencilere uygulanan sağlık sigortası kapsamını bilmek öğrencinin gitmeden önce hangi sağlık sigortasını edinmesi konusunda bilgi verir. Kanada’da her bir eyalet kendi sağlık politikasını belirlemiş ve vatandaşlara verilecek sağlık hizmetleri ve bu hizmetlere ulaşabilmenin şartları da yasal düzenlemeyle oluşturulmuştur. Öğrenciler Kanada’ya gitmeden yaşayacakları eyaletlerdeki sağlık bakım sigortası konusunda kuralları bilmeli ve buna göre gerekirse özel sağlık sigortası yaptırmaları çok önemlidir.

Kanada uzun yıllardır evrensel halk sağlık sigortası sistemini uygulamaktadır. Bu sistemde tüm Kanada vatandaşları ve daimi ikamet izni sahipleri devletin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Bu hizmetlerden ziyaretçilerin, uluslararası öğrencilerin ve geçici işçi gibi geçici ikamet sahiplerinin de yararlanabilmeleri eyaletlerin kendi kararları doğrultusunda mümkün olabilmektedir.

Temelde Kanada kamu sağlık hizmetleri gerekli tıbbi hastane hizmetleri ve yine gerekli doktor hizmetlerinden oluşur.

Kanada eyalet ve bölgeleri ikamet eden kişilere diğer sağlık hizmetleri de verebilir. Bu hizmetler çocuklar ya da yaşlılar gibi belirli grupları kapsayabilir. Ayrıca reçeteli ilaç, diş ve göz bakım gibi hizmetler de devletin sunduğu sağlık hizmetleri kapsamında yer alabilir.

Özel sağlık hizmetlerinin uygulanmadığı Kanada’da halk sağlık hizmetlerinin herkese eşit olarak verilmesi Kanada’nın sağlık hizmetlerine verdiği önemi fazlasıyla anlatıyor.

Kanada’da okumak isteyen öğrencilerin ya özel ya da devletçe sağlanacak bir sağlık sigortasına ihtiyacı vardır. Sağlık konusu bir öğrencinin mutlaka halletmesi gereken bir durumdur. Sağlık sigortası olmadığında hastalanma gibi durumlarda hem maddi hem manevi istenmeyen çok kötü durumlar ortaya çıkabilir.

Albeta, British Columbia, Manitoba, Newfoundland and Labrador, Northwest Territories ve Saskatchewan eyaletleri yabancı öğrencilere sağlık hizmetleri vermektedir.

Bu hizmetlerden nasıl yararlanılabileceği eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin Manitoba’da en az altı aylık öğrenci vizesi olan bir öğrenci sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorken Alberta’da bir öğrencinin sağlık hizmetlerinden yararlanması için en az 12 aylık öğrenci izini olması gerekiyor.    

Newfoundland and Labrador gibi bazı eyaletler de yabancı öğrenciler bölgeye varır varmaz sağlık hizmeti kapsamına alınıyorlar. Diğer eyaletlerde de öğrenciler üç aylık bir süre ikamet ettikten sonra sağlık sigortası kapsamına alınıyor.

New Brunswick, Nova Scotia, Ontario, Quebec, Prince Edward İsland ve Yukon eyaletleri uluslararası öğrencilere kamu sağlık hizmetleri vermemektedir.

Sağlık hizmeti sunulmayan eyaletlere okumaya giden öğrenciler mutlaka özel sağlık sigortası yaptırmalılar. Quebec dokuz Avrupa ülkesi ile ortak sosyal hizmetler anlaşması imzalamış ve imza atılan ülkelerden gelen öğrenciler ücretsiz sağlık sigortasından yararlanabilir. Türkiye ile böyle bir anlaşma imzalanmış değil. Ontario bölgesi yabancı öğrencilere sağlık hizmeti vermemesine karşın eyaletteki tüm üniversiteler üniversite sağlık sigortası planı (UHIP) programını kabul etmişlerdir.

Kanada eğitim kurumları kamusal bir seçeneğin yokluğu durumunda yabancı öğrencilerin özel sağlık sigortası edinmesini isterler. Birçok okul özellikle yüksekokul ve üniversiteler öğrencilerine özel sağlık planları sunarlar. Kendisinin özel sağlık sigortası olanlar bu sigortadan Kanada’da da yararlanmaya devam ederler.

İyi bir sağlık sigortası edinmek yurtdışına okumaya giden bir öğrencinin olmazsa olmazıdır. Öğrenciler Kanada’da okumak istedikleri okuldan öğrenci sağlık sigortası konusunda detaylı bilgi almalıdırlar.

Sağlık ihmale gelmez.


Murat Kandemir, 14 Mart 2014  

1 yorum:

  1. Peki öğrencinin eşi ve çocuğu da bu sağlık sigortasından yararlanabilir mi?

    YanıtlaSil