27 Mart 2014 Perşembe

Kanada'da Göçmenlerin Yeni Kabusu: Sınırdışı Sahtekarlığı

Edmonton’da yaşayan bir göçmen 34.000 dolarını kendisini telefonla arayan dolandırıcılara kaptırarak göçmenlik sahtekarlığının kurbanı oldu. Dolandırıcıların yeni hedefi kaçak göçmenler.

Edmonton polisi bölgede yaşayan tüm göçmenleri dolandırıcılara karşı uyarıyor. Yeni dolandırıcılıkta kendisini federal göçmenlik bürosundan arıyormuş gibi gösteren kişiler aradığı kişilerden sınır dışı etme tehdidiyle para istiyorlar.

Dolandırıcılığın hiç acıması yok. Ülkede bir şekilde statü elde edememiş kaçak şekilde yaşayan göçmenler dolandırıcıların yeni hedefi oldu.

Polise yapılan şikayetlere göre kendilerini Kanada Maliye Ofisi (CRA), Kanada Güvenlik ve İstihbarat Şubesi (CSIS) veya Göçmenlik Bakanlığı’ndan (CIC) aradıklarını söyleyen kişilerin sınır dışı etme tehdidiyle aradıkları kaçak göçmenlerden para istedikleri belirtildi.

Polis merkezinden yapılan açıklamaya göre arayan dolandırıcı kaçak göçmeni resmi kayıtlarının tam olmadığı, vergi ödemediği, hakkında sınır dışı kararı çıktığı gibi nedenlerle arıyor göçmen hakkında alınan kararın engellenmesi karşılığında para istiyor.

Aradıkları kişileri tutuklama, göz altına alma, statü kaybı veya sınır dışı etme gibi nedenlerle tehdit ederek para sızdıran kişilere itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

Edmonton polisinin yaptığı açıklamada dolandırıcıları şikayet edenlerin çoğunun İngilizce’yi iyi bilmediği ve yapılan tehditlerden korkarak kendilerinden istenen parayı verdiklerini belirtti.

Mağdurlardan ayrıca farklı miktarlarda PayPower kredi kartı almaları da istendi. İçinde nakit kredi olan bu hediye kartları Edmonton’da her yerde satılıyor. Tehdit zoruyla istenilen PayPower kredi kartı alan mağdur kartın arkasındaki bilgileri arayan kişiye vermek zorunda kalıyor.

Bu kartı satan dükkanlara da gerekli uyarılar yapıldı.

Kendisini CSIS’ten aradığını iddia eden bir dolandırıcı bir göçmeni 34.000 dolar dolandırdı. Kendisi hakkında dosyası olduğu ve yakından izlendiğini belirten dolandırıcı üç gün boyunca göçmenden para istedi. Tehditlere boyun eğen göçmen parayı ödedi. Ödenen ücretin 11.400 dolarlık kısmı kredi kartı satın alınmasıyla gerçekleşti.

Dolandırılan mağdurların artmasıyla Edmonton polisi basına bilgilendirme yaptı.

Siz siz olun yasal statünüzü kimseyle paylaşmayın. Kaçak bir göçmenseniz sizi arayan kişileri avukatınıza ya da polise bildirin. Yasal haklarınız ve göçmenlik statünüz konusunda avukatınızla ya da göçmenlik danışmanınızla görüşün.


Murat Kandemir, 27 Mart 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder