10 Mart 2014 Pazartesi

Kanada Olimpik Buz Dansçısına Hızlı Vatandaşlık Verdi

Kanada buz dansı organizasyonu Piper Gilles’in Soçi olimpiyatlarına katılabilmesi için Kanada vatandaşlığı başvurusunun hızlıca değerlendirilmesi için destek verdi. 2014 Ocak ayında Olimpik seçmelerinde konuşan Gilles’in mutluluğu yüzünden okunuyordu.

Ontario’da Scarborough şehrinde düzenlenen vatandaşlık seremonisinde Gilles, bağlılık yemini etmesinin ardından Kanada vatandaşı oldu. Gilles Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen 2014 Olimpik Kış Oyunlarında Kanada’yı temsil etmek için seçmelere katıldı.

Buz Dansı Federasyonu Genel Başkanı 2014 buz dansı şampiyonasında Gilles’in Kanada’yı temsil etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’de yaptığı açıklamasında Gilles’in yeni bir Kanada vatandaşı olarak ülkeyi iyi bir şekilde temsil edeceğinden emin olduğunun altını çizerek kendisine başarılar diledi.

Resmi olarak Kanada vatandaşı olan Gilles çok mutlu olduğunu ifade ederek Kanada’yı temsil etmekten dolayı onur duyduğunu dile getirdi. ABD’nin İllinois şehrinde doğan Gilles 2011 yılında partneri ile birlikte Kanada’ya yerleşti.  

Olimpiyat seçmeleri sonunda Gilles ve partneri olimpiyatlara katılacak Kanada takımı için seçilmedi ama Kanada vatandaşlığını Kanada buz dansı organizasyonunun yardımlarıyla hızlıca almış oldu.

Gilles normalde zorunlu olan vatandaşlık testine girmedi ve diğer bürokratik engellerden uzak tutularak hızlıca vatandaşlık seremonisine katılımı sağlandı. Tabii burada Kanada Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’in katkısı da büyük.

2009’dan beri muhafazakar hükümet 344 kişiye buna benzer şekilde hızlı vatandaşlık verdi. Gizlilik sebebiyle bunların kim olduğu belirtilmiyor.

Kanada silahlı güçlerine yardımcı olan ve hayatlarını riske atan Afgan tercümanlara vatandaşlık verilmedi. Onlar öncelikle daimi ikamet başvurusu alabilmek için uğraşıyorlar.

Afgan tercümanlarının hayatlarını tehlikeye atarak ülkedeki Kanada silahlı güçlerine hizmet vermeleriyle Kanada’ya bir atletin yapacağı katkıdan daha fazla katkılarının olduğuna inanan Toronto göçmenlik avukatı Lorne Waldman Afgan tercümanların vize alabilmeleri için Kanada hükümetini yüksek mahkemeye vermişti. Mahkeme sonucunda Afgan tercümanlara vize verilebilmişti.

Amerikalı buz dansçısı Kaitlyn Weaver ve Çinli masa tenisçisi Eugene Zhen’de hızlı Kanada vatandaşlığı aldılar.

Kolay ve hızlı Kanada vatandaşlığı özel ve olağan üstü zorluk olabileceği durumlarda veya Kanada için gösterilen üstün hizmet durumlarında verilebiliyor. Sporculara verilen Kanada vatandaşlığı da bu örneklerin içinde sayılıyor.

Bu tür kişilerin vatandaşlık başvuruları normal başvuru sürecinin dışında farklı bir aşamadan geçirilerek sonuçlandırılıyor.

2011-2013 arasında her sene ortalama 140.000 kişi normal süreçlerden geçerek Kanada vatandaşı oldu. Hızlandırılmış Kanada vatandaşı olanların sayısı son derece az.  

Kanada’ya olağan üstü katkın olursa jet hızıyla Kanada vatandaşı olursun.


Murat Kandemir, 10 Mart 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder