8 Şubat 2015 Pazar

1 Nisan Yaklaşırken Kanada'da Geçici İşçilerin Stres Seviyeleri Tavan Yaptı

Binlerce geçici işçinin (temporary foreing workers – TFW) çalışma izinlerinin 1 Nisan’da dolacak olması sebebiyle başta Alberta olmak üzere Kanada’da kaçak ve yasadışı göçmenlerin sayısında büyük artış görülebilir.

Federal hükümet 2011 yılında aldığı bir kararla yabancı işçilere verilen çalışma izinlerine maksimum dört yıl süre limiti koymuştu. 2011 yılında ilk çalışma izinlerini alan ya da yenileten yabancı işçilerin izinleri 1 Nisan 2015 tarihinde sona eriyor. Çalışma izinleri bitecek olan ve sayısı binlerce ifade edilen TFW’lerin daimi göçmenlik statüsü alamamış olanlarının ne olursa olsun ülkede kalmaya devam edeceği sanılıyor.   

Çeşitli göçmenlik avukatları ve sivil toplum kuruluşlarının da belirttiği gibi federal hükümetin belirlediği son gün olan 1 Nisan’da, 2011 ve öncesinde Kanada’ya giriş yapmış tüm geçici işçilerin çalışma izinleri bitecek olması bir an önce daimi ikamet statüsü elde etmek isteyen yabancı işçiler arasında büyük panik yarattı.

2011 yılı öncesi Kanada’ya TFW olarak gelen yabancıların süresi bitiyor ve kaç tanesinin daimi ikamet statüsü alabildiği tam olarak bilinmiyor. İki senede bir yeniledikleri çalışma izinleriyle ailelerine bakan, ev alan hatta Kanadalı çocukları olan bu aileler statülerini yenileyemezlerse kendi ülkelerine gitmeyecekler. Onun yerine alıştıkları Kanada’da kaçak olarak kalmayı sürdürecekler.

Bugün Alberta eyaletinde yaşayan kaç TFW’nin 1 Nisan’dan etkileneceği bilinmiyor. 2011 yılında federal hükümet yabancı işçilere verilen çalışma izinlerine maksimum dört yıl süre limiti koymuştu. 2011 yılında sadece Alberta’da verilen 50.765 LMO (iş gücü pazarı fikri) belgesi olduğunu hatırlarsak eyaletteki TFW sayısı hakkında fikir sahibi olmuş oluruz. 

Alberta çalışma bakanı Ric McIver eyalette yaşayan birkaç bin TFW’nin çalışma izinlerinin 1 Nisan’da dolacağını söyleyerek ofisinin tecrübe sahibi en iyi işçilerini kaybetme korkusu yaşayan Kanadalı işverenler tarafından devamlı arandığını belirtti. Bakan McIver’de bu işçilerin çalışma izinlerinin bitimi sonrasında eyalette illegal olarak yaşamaya devam edebileceklerini düşünüyor.

TFW’lerin illegal yaşamayı düşünecekleri fikri bir spekülasyon fakat kesinlikle bir ihtimal.

Alberta çalışma bakanı federal hükümetten ülkede yıllarca TFW olarak bulunan işçilere bir muafiyet sağlanıp çalışma izinlerinin uzatılmasını istedi. Tabi son dönemlerde işçi eksikliği hisseden Alberta’nın çağrılarıyla şu anda işgücü arzı oldukça fazla. Devir değişti. TFW’lerin talep edildiği günler geride kaldı. Dışarıdan adam getirilmesinin askine şu anda Alberta’da önceki yıllara nazaran ilgilenilmesi gereken daha fazla insan var. 

Aslında TFW’lerin Kanada’da bulundukları süre içinde daimi ikamet başvurusu yapabilmelerinin önü açılmış ve göçmenlik kuralları ona göre değiştirilmişti. Geçen Haziran’da yeni değişiklikler yapılmış ve işverenlerin işe alacakları TFW’lerin toplam sayısının işverenin tüm işçi sayısının en fazla yüzde 10’u seviyesinde olması gerektiği kuralı getirilmişti. Bu revizyonlar işverenlerin dört yıllık maksimum süreye ulaşmasalar bile çalışma izinlerinin uzatmalarını engellemişti.  

Sadece Alberta için konuşursak Alberta Göçmen Aday Programı (AINP), TFW’lerin daimi göçmen olabilmelerine olanak sağlıyor. 2015 yılında 5.500 kişilik yer var. Programın işlem süresi 12-25 ay sürüyor ki bu da işçilerin sırada beklerken çalışma izinlerinin bitmesi demek. AINP’te başvuru yapabilmenin en önemli şartlarından birisi geçerli çalışma iznine sahip olmak. Nisan ayında yüzlerce insan Alberta’dan ya da Kanada’dan başka ülkelere uçak bileti arayacak.

Uyum süreci sonrasında ülkeye iyice adapte olmuş, çocuk sahibi olan ve ailesini geçindirmeye çalışan yabancı işçiler 1 Nisan’da ülkede durabilmenin hem yasal hem de yasadışı olanaklarına bakacaklar. Şu ana kadar geçici işçiyken daimi göçmen olanların dışında 1 Nisan’da hala TFW olanlar için pek fazla seçenek kalmıyor.

Murat Kandemir, 8 Şubat 2015      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder