15 Şubat 2015 Pazar

Kanada Göçmenliğinde İstenen Eğitim Değerlendirme Raporu (ECA)

Kısa adı ECA (Education Credential Assessment) olan eğitim denklik raporu, Kanada göçmenliğine başvuracak adaylardan istenen en temel belgelerden birisidir. Kanada’ya gitmek isteyen ve ekspres giriş sistemine kayıt yapacak göçmen adayının yabancı bir ülkede edindiği eğitimin denkliğini yine Kanada’da bir kuruluştan alacağı ECA sağlayacaktır.

Kimin ECA’ya İhtiyacı Var?
Kanada’da eğitim görmüşseniz ECA almanıza gerek yoktur. ECA raporu, FSW (federal nitelikli işgören sınıfı), FSTP (federal kalifiye işçi programı) ya da CEC (Kanada tecrübe sınıfı) programları kapsamında kabul edilmek için ekspres giriş sistemine giriş yapmak isteyen kişi ve/veya eşinin yabancı bir ülkede aldığı lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans vs. gibi eğitimlerinden puan alabilmesi için istenen bir tür denklik raporudur.

Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen kişi göçmenlik için gerekli olan ekspres giriş sisteminde bir profil oluşturabilmek ve eğitiminden puan alabilmek için ECA sonucunu sisteme mutlaka girmelidir.

ECA denklik raporu alınan yabancı eğitimin Kanada’daki denkliği hakkında bir fikir verir. Sadece göçmenlik açısından değerlendirildiği için ECA raporu, alan kişiye herhangi bir iş garantisi sağlamaz, iş ve eğitiminin Kanada’da çeşitli çevrelerce kabul edileceği anlamına gelmez ve raporu alanın mesleği eğer bir kurum tarafından regüle ediliyorsa kendisine o kurum tarafından meslek lisansı verileceği anlamına gelmez.

Kanada’ya vardığınızda yapacağınız işin piyasasını kendiniz araştırmalısınız. Ayrıca mesleğiniz Kanada’da bir kurum tarafından regüle ediliyorsa (elektrikçi, hemşire, öğretmen vs.) yaşamak istediğiniz eyalette o mesleği icra edebilmek için sorumlu kurumdan zorunlu meslek lisansı almalısınız. Başvuracağınız meslek odası mesleğe giriş yapabilmeniz için yeterli olup olmadığınızı ayrıca değerlendirecek ve bunun için meslek eğitiminiz, tecrübeniz, dil yeterliğiniz ve diğer zorunlu faktörler göz önüne alınacaktır. Hatta Kanada’ya göç etmeden önce Kanada’da mesleğinizin ruhsat veren odasını bulmanız ve onlarla önceden yazışmanız yararınızadır.

Nasıl Alınacak?
Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) akredite olmuş kuruluşların verdiği ECA raporlarını tanımaktadır. Akredite kurumdan alınan ve eğitimizin Kanada’daki izdüşümünü belirten ECA raporu beş yıl süreyle kullanılabilir.  

ECA raporunuzdaki referans numarası ekspres giriş profilinizi oluştururken istenecektir. Verilen referans numarası doğrulanmalı ve elektronik bir kopyası sunulmalıdır. Ekspres giriş sisteminde oluşturulan aday havuzunda bulunduktan sonra Kanada daimi ikamet başvurusu davetiyesi geldiğinde aday yapacağı başvuruya sahip olduğu denklik raporunu eklemek zorundadır. Rapor eklenmediği durumda ödenen başvuru ücretleri iade edilecek ve başvuru toptan reddedilecektir.

Kısacası ECA çalışmak istediğiniz sektörde size iş garantisi vermeyecek. Denklik raporu göçmen adayının Kanada’da çalışma ve ekonomik olarak başarılı olma konusunda göçmenlik bakanlığına bir fikir verecektir.

Alacağınız ECA raporunda en az lise mezunu olmak üzere mezun olduğunuz en yüksek eğitim seviyesi belirtilmelidir.

ECA Düzenleyen Akredite Kuruluşlar
Tüm kalifiye aday göçmenler ECA raporlarını aşağıdaki beş kurumdan alabileceklerdir. Bu kurumlar:

1                    Comparative Education Services - University of Toronto
2                    International Credential Assessment Services of Canada
3                    World Education Services
4                    Medical Council of Canada (Doktorların Meslek Odası)
5                    Pharmacy Examining Board of Canada (Eczacılar Meslek Odası)

Hangi Kurumdan ECA Alınacak?
Eğer  uzman doktor (3111 NOC -Ulusal Meslek Sınıflandırması) ve aile hekimi (3112 NOC) kodlu meslek sahibi olarak başvuruyorsanız ECA raporunuzu Medical Council of Canada’dan almalısınız. Eğer mesleğiniz eczacı (3131 NOC) ise o zaman ECA raporunuz Pharmacy Examining Board of Canada tarafından düzenlenmeli.

Doktor ve eczacıların dışındaki tüm meslek sahipleri diğer kurumların herhangi birinden ECA raporu edinebilir. ECA raporu almak için istenen belgeler (transkript, diploma vs.) her bir kurumun kendi sitesinden öğrenilebilir. ECA başvuru ücretleri ve temin süresi kurumlara göre değişiklik göstermektedir.

ECA’nın Anlamı  
Yukarıdaki organizasyonların birinden alınan ECA raporuyla denklik değerlendirmesi yapılmış olacaktır. Denklik raporunda aldığınız uluslararası eğitimin Kanada’da ki denkliği ile ekspres giriş sistemine eğitim faktöründen puan alacaksınız. En düşük eğitim lise dengi olmalı ve ECA denklik raporu daha sonra yapılacak göçmenlik başvurusuna eklenmeli.

ECA raporunuz edindiğiniz eğitimin Kanada denkliğini belirtmiyorsa o zaman eğitim faktöründen herhangi bir puan alamayacaksınız. Denklik raporunun orijinalini saklayınız. Ekspres giriş profili oluştururken hem referans numarasını hem de kopyasını vereceğiniz ECA’nızın orijinalini daha sonra daimi göçmenlik başvuru yaptığınızda başvuru evraklarının arasına ekleyeceksiniz.


Murat Kandemir, 15 Şubat 2015     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder