21 Mart 2015 Cumartesi

Harper Hükümetinden Yabancı Doktorlara Özel Çalışma

Sağlık Bakanı Rona Ambrose ve Pickering-Scarborough bölgesi parlamento milletvekili Corneliu Chisu, özellikle Kanada dışında eğitim görmüş yabancı doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının sürekli işgücü eksikliği hissedilen Kanada sağlık sektörüne kazandırılması için 8.4 milyon dolarlık federal bir fon ayrıldığını duyurdu.

Yabancı doktorların kolayca iş gücüne sokulmadığını ve diğer sağlık uzmanları gibi Kanada’da iş bulabilmelerini zor olduğunu burada defalarca yazdık. Kanada doktor eksikliği çeken bir ülke. Bir yandan yabancı doktorların kolayca işgücüne katılmasına izin verilmemesi diğer yandan sürekli doktor açığı çekmesi Kanada’yı rahatsız eden bir çelişki. Ortalama 4.6 milyon Kanadalı düzenli bir aile hekiminden yoksun. Kanada’ya her sene gelen göçmenlerin en az 10.000’i sağlık sektör çalışanı. Bu göçmenler tecrübe sahibi olduğu mesleklerde Kanada’da kolayca iş bulamıyor.

Bu destekle doktorların ve hemşire ve laboratuvar teknisyenleri gibi diğer sağlık çalışanlarının Kanada’da iş gücüne katılması çalışmaları devam ettirilecek. Bu inisiyatifler Kanada hükümetinin daha önce başlattığı ve yabancı eğitim denklik projesinin bir devamı. Uluslararası eğitim almış sağlık profesyonelleri federal fonu Kanada’nın kendi sağlık hizmetleri kalitesini diğer eyaletlerle birlikte attırma çabalarının da bir kanıtı aslında.

2006’dan beri Kanada’ya her sene 250.000’den fazla göçmen geliyor. Kanada hükümeti Ontario hükümetine Kanada Sağlık Bakanlığı Uluslararası Eğitim Almış Sağlık Profesyonelleri İnisiyatifi programı altında 8.2 milyon dolarlık bir fon sağlıyor. Bu inisiyatif Toronto Üniversitesi, Ontario Sağlık İşgücü ile birlikte ortaklaşa yürütülecek.

Uluslararası tıp mezunlarının Kanada’da çalışabilmesi projesine destek verebilmesi için Kanada Tıp Konseyi (Medical Council of Canada) 150.000 dolarlık bir fon aldı bile. 2005 ve 2006 yıllarından bu yana Kanada hükümeti yılda yaklaşık 18 milyon dolarlık bir yatırım yaparak yabancı sağlık profesyonellerinin Kanada’da çalışabilmelerine olanak tanıyan Uluslararası Eğitim Sahibi Yabancı Sağlık Profesyonelleri İnsiyatifi’ni (IEHPI) yürütüyor.  

Kanada’ya göç etmeyi düşünen ya da göç etmiş bir doktor ya da hemşireyseniz ve Kanada’da mesleğinizde çalışabilmenin yollarını arıyorsanız aşağıdaki kurumların internet adreslerini inceleyin derim.

İlgili Linkler

Murat Kandemir, 21 Mart 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder