31 Mart 2015 Salı

Kanada Ekspres Giriş Sistemindeki 5 ve 6 ıncı Çekilişler Yapıldı

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından iş teklifi ya da herhangi bir eyalet aday sertifikası olmayan bazı adaylara da göçmenlik başvurusu davetiyesi (ITA) gönderildi.

Kanada göçmenliğinde bu sene uygulamaya konan ekspres giriş sisteminde daha önceki çekilişlerden farklı olarak ilk defa Kanadalı bir işverenden iş teklifi olmayan ya da herhangi bir eyalet tarafından aday gösterilmeyen kişilere göçmenlik başvurusu yapma davetiyesi gönderildi.

CIC son çekilişi 27 Mart'ta yaptı ve ortalama 453 puanı olan 1237 adayı göçmen olarak kabul etti. 20 Mart'ta yapılan 5. çekilişte ise ekspres giriş sistemindeki havuzda bulunan 481 ve üstü puan alan toplamda 1.620 adaya göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye gönderildi.

Önceki çekilişlerde özellikle ekspres giriş sisteminde pozitif LMIA (İş Gücü Pazarı Etki Değerlendirmesi) eşliğinde bir iş teklifi olanlar ya da Kanada’daki eyaletlerden birisi tarafından aday gösterilenlerden seçiliyordu.  

Bu zamana kadar sadece iş teklifi olan adaylara davetiyeler gönderilmesi çeşitli çevrelerce eleştirilmiş ve az sayıda göçmen alınarak yıllık göçmen kotasına ulaşılamayacağı yorumları yapılmıştı. Bende bu durumu eleştirmiş ve sadece iş teklifi olanların alınmasıyla Kanada göçmenlik programının önceki geçici yabancı işçi programına benzer şekilde yürütüldüğünü ve bu haliyle göçmenlik programı olarak sayılamayacağını savunmuştum.

Bir iş teklifinin göçmene kazandırdığı puanın 600 olduğunu ve önceki çekilişlerde kabul edilen göçmenlerin puanlarının ortalama 800 ve üstü olduğu hatırlandığında ekspres giriş sistemine kabul edilen ve ortalama 400 civarında puan alarak havuza yerleştirilen adayların bu sistemde şanslarının zor olduğunu düşünmemiz gayet kabul edilebilir bir durumdu.

Ne var ki CIC’nin son yaptığı çekilişte 450 civarı puan alan adayların da kabul edilmeye başlanması havuzda bekleyen ve iş teklifi olmayan adayları hayli sevindirdi. Artık seçilmeyeceklerini düşünmeleri için bir sebep yok.

Tekrar belirtmekte fayda var. Her ne kadar puanı düşük olan adayların da artık göçmenlik davetiyesi almaları iyi bir haber olsa da diğer çekilişleri de göz önüne aldığımızda iş teklifi veya eyalet aday sertifikası olan adayların Kanada göçmeni olma şansları çok yüksek.

Bu son çekilişle puan verilirken göz önüne alınan insani faktörlerin çok önem arz ettiğini sanırım söylememize gerek yok. Örneğin daha iyi dil sınav sonuçları olan, eğitim seviyesi yüksek ve iş tecrübesi fazla olanların havuzdaki diğer adaylara nazaran şansları daha iyi olacaktır.

Kanada göçmenlik şansını arayan tüm profesyonel meslek sahiplerine tavsiyem iyi derecede alınmış bir IELTS test skoru çok önemli. Bunun dışında beş sene süreyle geçerli olacak ECA (eğitim değerlendirme raporu) belgesi ellerinde hazır bulunmalı. Ekspres giriş sistemine ilk başvuru yapıldığında bu iki belge adaylara çok gerekli olacak. Aday çeşitli sebeplerle eşik puanı alamadığı için havuza yerleştirilmezse kendini güncelleyerek istediği zaman şansını tekrar deneyebilir.

Daimi göçmenlik davetiyesi alan adayların nihai başvurularını yapmaları için 60 günü var. Bu süre içerisinde tüm formların eksiksizce doldurulması ve istenen belgelerin başvuru ile birlikte sunulması gerekiyor. 60 gün limitini uzatmak kesinlikle mümkün değil. O yüzden havuzda bekleyen adayların hem formları hem de istenilen belgeleri önceden hazırlaması onların yararına.

Sağlanan tüm formlar ve belgeler herhangi bir olumsuz sonuçla karşılanmaması için doğru şekilde doldurulup sunulması gerekiyor. Yalan beyanda bulunmak ya da sahte evrak sunmak beş yıl Kanada göçmenlik başvurusu yapmaktan ya da Kanada’yı ziyaret etmekten men cezası almanıza sebep olabilir.

Murat Kandemir, 31 Mart 2013    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder