27 Mart 2015 Cuma

Saskatchewan’dan Girişimcilere Özel Göçmenlik Şansı

Saskatchewan eyaleti bölgeye gelmek isteyen girişimcilerin başvurularını hızlandıracak değişikliklere imza attı.

Saskatchewan Göçmenlik Aday Programı’nda (SINP) eyalette iş kurmayı daha da kolay ve etkin yapmaya yönelik bir dizi değişiklik yapıldı.

Eyaletin göçmenlik, çalışma ve mesleki eğitim bakanı Jeremy Harrison gazetecilere yaptığı açıklamasında girişimci, bilim ve teknoloji, çiftlik yatırımcısı ve genç çiftçilerden oluşan beş farklı başvuru kategorilerinin iki başvuru kategorisine indirgendiğini açıkladı: Girişimciler ve çiftlik sahipleri ve yöneticileri.

Yapılan değişikliklerin SINP göçmenlik sisteminin başvuranlar açısından daha basit hale getirildiği söylenebilir. 

Kategorilerden başvuracak adayların kanıtlanabilir 500.000 dolarlık minimum net varlığı olmalı ve Regina ya da Saskatoon şehirlerinde kuracakları bir işte en az 300.000 dolarlık (kırsal alanlar için 200.000 dolar) bir yatırım yapma gerekliliği bulunuyor. Tüm adayların aile fertleri hariç Kanada vatandaşı ya da göçmeninin çalışabileceği en az bir kişilik istihdam alanı açması gerekiyor. 

Eski sistemde başvuranlar için ispat edilmesi gereken minimum 300.000 dolar net varlık ve eyalette yapılacak en az 150.000 dolarlık yatırım şartı aranıyordu. Ayrıca daha önceden adaylar programda yerlerini garantiye almak için iyi niyet ödemesi olarak 75.000 doları önceden yatırıyorlardı.

Yeni sistemde ise adayın Kanada’da işini kurup kurmadığına göre karar verilecek ve işini kuran ve işletmeye başlayan adaylar programdan kabul edilecek. Ön başvurular internet ortamında oluşturulan bir başvuru sisteminde yapılacak ve temel bilgiler istenerek aday hakkında bir değerlendirme yapılacak. Ön kayıt sistemiyle “ilk gelen ilk hizmet görür” yerine “istenen puanı alan” adaylara öncelik tanınacak.

Uygun görülen adayların başvuruları daha hızlı olarak sonuçlandırılacak. Ön başvuru sonrasında aday tarafından girilen bilgilerin doğruluğu kapsamlı bir süreçte sorgulanacak. Online başvuruları sonraki başvuruların yığılmasını önleyecek.

Harrison 23 Mart’ta yaptığı konuyla ilgili basın açıklamasını Ekim ayında SINP programı altında kabul edilen Çinli bir göçmenin Albert Street üzerinde açtığı dükkânda yaptı.

Bakan Harrison’a göre SINP programı sayesinde 2007’den beri 900’den fazla girişimci eyalet ekonomisine 114 milyon dolar kazandırdı. Yapılan değişiklikler için 2013 Haziran ayında ilgili çevrelerden görüş alındığı ve öyle tasarlandığı bilgisi de verildi. 


Murat Kandemir, 27 Mart 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder