24 Şubat 2016 Çarşamba

Kanada Vize Çeşitleri

Kanada standart bir uygulama olarak artık vize isteyenlere çoklu giriş vizesi vermeye başlıyor. Tek girişli vize başvurusu yapan fakat aslında çoklu giriş vizesi verilebilecek ziyaretçilere bir daha ki başvurularında çoklu vize istemeleri kendilerine verilecek bir yazıyla hatırlatılacak. 
  
Dünyadaki birçok ülke vatandaşı Kanada’ya giriş yapmak için vizeye ihtiyaç duyar. Kanada’da geçici ikamet hakkı veren çeşitli vizeler vardır: Tek giriş vize, çok girişli vize, transit ve süper vize.   

Tek giriş vizesi yabancı bir ziyaretçiye vize süresi içerisinde Kanada’ya bir kez giriş yapma hakkı vermektedir. Bu vize en fazla altı aylık bir süre için düzenlenebilir. Tek giriş vizesi sahibi yabancı kişi geçici oturum süresince ABD’ye ya da St.Pierre et Miquelon’a giriş yapıp tekrar vize ihtiyacı hissetmeksizin Kanada’ya giriş yapabilir.

Çoklu giriş vizeleri vize sahibinin Kanada’ya herhangi bir ülkeden giriş yapmasını ve vize süresince istediği kadar Kanada’ya giriş çıkış yapabilmesine olanak tanır. Bu vizeler gerçek ziyaretçilerin seyahatlerinin kolaylaştırılması açısından uzun süreli olarak verilir. Bu vizeler pasaport son kullanım tarihinden bir ay önce bitecek şekilde ve maksimum 10 yıllık süre için düzenlenir. Son kullanma tarihi geçmiş bir pasaportta bulunan geçerli Kanada vizesi beraber taşınması halinde yeni düzenlenmiş bir pasaport ile kullanılabilir.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) gerçek ziyaretçiler için uzun dönemli ve çok girişli vize düzenlemeyi amaçlamaktadır. Bakanlık standart uygulama olarak vize başvurularında artık çok girişli vize verecektir. Bazı özel durumlarda tek girişlik vize verilmeye devam edilecektir. Örneğin özel bir etkinliğe katılacak birisine vize başvurusu sonucunda tek girişli vize verilebilir.

Kanada konsolosluk ve elçiliklerin çoklu vize vermelerine sebep olacak faktörlerin başında başvuru sahibinin vize ofisi tarafından bilinirliği, Kanada’ya daha önce giriş-çıkış yapması ve kendi ülkesine olan güçlü bağları yer alır.  

Transit vize adından da anlaşılacağı üzere gidecekleri güzergahta Kanada’da durmadan ya da ülkeyi ziyaret etmeden devam edecek turistler için düzenlenir. Kanada’da 48 saatten daha az sürede bulunacaklar da transit vizesi almak zorundadır. Transit vizeleri ücretsiz olarak verilmektedir.

Son dönemlerde yeni bir vize çeşidi verilmeye başlandı: Süper vize. Bu vize özellikle Kanada’da çocuğu ve/veya torunu bulunan yabancılara özel tasarlanmış bir vize. Programa uygun olan anne-babalar ya da dede-ninelere çoklu giriş hakkı veren ve en çok 10 yıllık düzenlenen süper vizelerden verilir. Bu vize diğerlerinden farklı olarak bir girişte Kanada’da iki yıla kadar geçici ikamet hakkı vermektedir.

Sadece Kanada göçmeni ve/veya vatandaşı oğulları veya torunları olan yabancılar süper vizeye başvurabilir. Kapsamlı sağlık muayenesinden geçen yabancıların bir Kanada sigorta firmasından edindikleri sağlık sigortası olmalıdır. Sigorta poliçesinin sağlık bakımı, hastane yatış ve minimum 100.000 dolarlık kapsamı olmalıdır. Anne-babalarına ve/veya dede-ninelerine süper vize düzenlenmesini isteyen Kanadalı vatandaş ya da göçmenlerin gelir seviyelerinin uygunluğu süper vize düzenlenmesinin diğer şartlarındandır.   

6 Şubat 2014’ten sonra vize ücretleri aşağıdaki gibi güncellenmiştir.

Çoklu veya tekli vize ücreti 100 Kanada doları.
Çoklu veya tekli aile maksimum vize başvuru ücreti 500 Kanada doları.


Murat Kandemir, 24 Şubat 2016  

2 yorum:

  1. Hocam benim şöyle bir durumum var eşimle bahamalara balayına gideceğiz fakat Toronto aktarmalı ve arada 36 saat gibi bir süre var transit vize alacağız fakat transit vizeyle Toronto da ufak bir tur yapma imkanımız olur mu

    YanıtlaSil
  2. Hocam benim şöyle bir durumum var eşimle bahamalara balayına gideceğiz fakat Toronto aktarmalı ve arada 36 saat gibi bir süre var transit vize alacağız fakat transit vizeyle Toronto da ufak bir tur yapma imkanımız olur mu

    YanıtlaSil