23 Haziran 2016 Perşembe

George Brown Koleji’nin Eski Öğrencileri Okullarına Karşı Açtıkları Davayı Kazandı

Okullarına karşı açtıkları ortak davayı kazanan öğrenciler George Brown Koleji’nden kişi başına 22 bin Kanada doları tazminat alacaklar.
2 Haziran 2016 tarihli Toronto Star haberine göre üniversite uluslararası iş programı için kullandıkları pazarlama reklamlarının yanıltıcı olduğunu kabul etti.
Geroge Brown Koleji'nin eski öğrencileri kolejin reklamını yaparak tahhüt ettiği mesleki yetkinliği alamadıklarından dolayı uğradıkları hasara karşılık kazandıkları tazminat tutarı 2.75 milyon olarak tarihe geçti.
Endüstrinin kalifikasyonlarını hiçbir zaman kazandıramadıkları iddiasıyla kolejin Uluslararası İş Programı’nın eski 108 öğrencisi ortak açılan davada davacı olarak yer almıştı.
Dava tam sekiz yıl sürdü. Ontario Yüksek Mahkemesi Başkanı Edward Belobaba tazminatın adil olduğunu ifade etti.
Belobaba, koleji 2012 yılında sekiz haftalık programı bitiren öğrencilerin uluslararası ticaret, gümrük hizmetleri ve uluslararası nakliye olmak üzere üç farklı sektörde meslek denkliği alacaklarını iddia etmekle dikkatsiz davranmaktan ve Tüketici Koruma Yasası’nın ihlal edilmesinden dolayı suçlu buldu.
Genelde bu mesleklerde yetkinlik belgesi alabilmek iki yıllık bir süreç gerektiriyor.
Kolejin bu sektörlerden herhangi bir kurumla ortaklığı olmamasına rağmen bu bölümler uluslararası öğrenciler için oldukça popüler.
Davayı kazanan öğrenciler davanın sonuçlanması sekiz yıl sürse de sonuçtan gayet memnun.
Her bir öğrenci Kanada’da bulundukarı süre içinde ödedikleri okul ücreti, kitap, uçak bileti, göçmenlik ücretleri, toplu taşıma, yaşam giderleri ve çalışmayı bırakanlara da kazanç kaybı gibi kalemlerin karşılanması için 22.484 dolara kadar para alacak. Davayı ilk başlatan üç öğrenci ek olarak 10.000 dolar daha alacak.
George Brown kolejinin, öğrencilerini hiçbir şekilde yanıltmayı hedeflemediğini belirten okul başkan yardımcısı Mark Nesbitt, kullanılan dilin yanıltıcı olabileceğini ve bunun da derhal düzeltildiğini kaydetti. Bu davanın kendileri için bir uyarı olduğunu belirten başkan yardımcısı bunda sonra öğrencilere tahhütte bulunurken daha dikkatli olacaklarını ifade etti.
George Brown koleji Ontario eyaletinin en iyi kolejlerinden birisidir. Her sene yüzbinlerce Kanadalı ve uluslararası öğrenci bu okulun çeşitli eğitim programlarında okumaktadır. Belli ki okul bu olaydan kendine bir ders çıkarmış ve kurumsal iletişime daha çok dikkat etmeye karar vermiş. Öğrencilerin de bu olaydan çıkarması gereken bir ders var.
Kanada’da birçok meslek o mesleğin düzenleyici kurumu tarafından yönetiliyor ve o mesleğe giriş için mesleğin düzenleyici örgütünden lisans alınması gerekiyor. Örneğin ben hem Kanada Göçmenlik Danışmanları Düzenleyici Konseyi (ICCRC) ve Ontario Mütercim Tercümanları Odası (ATIO) üyesi olarak hem yetkili Kanada göçmenlik danışmanlığı hem de yetkili tercüman olarak hizmetlerime devam ediyorum.
Eğer Kanada’da okuyan bir uluslararası öğrenciyseniz ve lisans alınması gereken bir meslekte yetkinlik belgesi almak için bir Kanada okulunun ilgili programında öğrenim görüyorsanız uluslararası öğrenci olduğunuzu unutmayın ve yetkinlik şansınızı okuldan çok yapmayı düşündüğünüz mesleğin odasına sorun ve Kanada kariyer planınızı ona göre yapın.
Kanada’da iyi bir meslekte çalışabilmeniz umuduyla.

Murat Kandemir, 23 Haziran 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder